Muhasebe  

Maliye

Vergi

İletişim

2009 Yılı Vergi Takvimi

  MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   16 Ocak 2009

   Ana sayfa

   2009 Yılı Çalışmaları

   2009 Pratik Bilgiler

   Staj - Stajyer Rehberi

   Kanun-Mevzuat Rehberi

   Sosyal Güvenlik Rehberi

   Muhasebe Bilgi Rehberi

  Tekdüzen Hesap Planı

 

 

 


 

Fatura Düzenlemeyenlere Ceza Yağdı

 

Konya Vergi Dairesinin, 2008 yılında fatura, fiş, gider pusulası, irsaliye gibi belge düzenlemediği için işletmelere 45 bin 546 tutanak tanzim ettiği ve 9 milyon 922 bin TL ceza yazdığı bildirildi.

Konya Vergi Dairesi Başkanı Sıtkı Aksöz, yaptığı açıklamada, vergilerin il genelinde düzenli toplanması yolunda çalışmalarını titizlikle yürüttüklerini söyledi.

İlçeler dahil yıl boyunca yaygın ve yoğun vergi denetimi yaptıklarını ifade eden Aksöz, il merkezinde 24, il genelinde ise 87 personelin sürekli denetimde bulunduğunu, gereken durumlarda bu kişilere destek verildiğini anlattı.

2008 yılında il merkezinde 262 bin 731, il genelinde ise toplam 280 bin 24 mükellefin denetlendiğini vurgulayan Aksöz, şunları kaydetti:

''Yapılan incelemeler sonucunda il merkezinde 45 bin 559, il genelinde de 46 bin 877 ceza tutanağı düzenlendi. Konya genelinde toplam 10 milyon 229 bin TL ceza yazıldı. Bunların 45 bin 546 adedi, fatura, irsaliye, serbest meslek makbuzu, fiş gibi belgelerin düzenlenmemesi nedeniyle tanzim edilmiş tutanaklardır. Fatura, fiş ve makbuz düzenlenmemesi yüzünden yazılan ceza miktarı ise toplam 9 milyon 922 bin TL olarak gerçekleşmiştir. Diğer 1331 adet ceza tutanağı ise kayıtsız çalıştığı tespit edilenler, yol denetimlerinde durmayan araçlar, bandrolsüz tütün ve alkol bulunduran ve satanlar nezdinde düzenlenmiştir.''

Aksöz, ceza yazılan işletmelerin başında müteahhit, firma ve inşaat malzemesi satan inşaat sektörünün yer aldığını belirterek, ikinci sırada otomotiv yedek parça imalatçı ve satıcıların geldiğini bildirdi. Vergi Dairesi Başkanı Aksöz, üçüncü sırada toptan gıda, bakkal ve market, dördüncü sırada mobilya ve halı sektörü, beşinci sırada ise giyim ve tekstil sektörünün bulunduğunu kaydetti.

KAYIT DIŞI ÇALIŞAN 1093 İŞLETME TESPİT EDİLDİ

Aksöz, 2008 takvim yılında gerçekleşen yaygın ve yoğun vergi denetimleri sonucunda vergi dairesine bildirimde bulunmadan kayıt dışı çalışan 1093 işletme tespit edildiğini belirterek, bu işletmelerin ilgili vergi dairelerine intikalinin sağlandığını ve ceza tutanakları düzenlendiğini bildirdi.

Aksöz, ''Tütün Mamulleri ve Alkollü İçeceklerde Bandrollü Ürün İzleme Sistemi Genel Tebliğ'' uyarınca tütün ve alkollü içeceklere yapıştırılan bandrollerin, vergi güvenliğini sağlamak amacıyla belirlenmiş olan özelliklere sahip olup olmadıklarının tespiti amacıyla yürütülen çalışmalarda 4 bin 78 mükellefin denetlendiğini dile getiren Aksöz, tebliğe aykırılığın belirlendiği durumlarda bugüne kadar toplam 105 bin 510 TL ceza yazıldığını söyledi.

Konya Vergi Dairesi Başkanlığına gelen şikayetleri de değerlendirdiklerini vurgulayan Aksöz, ''Vergi Dairesine telefon, dilekçe ve e-mail ile toplam 1044 şikayet geldi. Bu şikayetler sonucunda 1503 mükellef denetlendi. 1111 ceza tutanağı düzenlendi ve 403 bin TL ceza yazıldı'' dedi.
 

www.vergihaber.com

16.01.2009

 
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght © 2005 -2009  www.muhasebenet.net- www.muhasebenet.com - Türkiye'nin muhasebe rehberi. Her hakkı saklıdır.