Muhasebe  

Maliye

Vergi

İletişim

2009 Yılı Vergi Takvimi

  MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   19 Ocak 2009

   Ana sayfa

   2009 Yılı Çalışmaları

   2009 Pratik Bilgiler

   Staj - Stajyer Rehberi

   Kanun-Mevzuat Rehberi

   Sosyal Güvenlik Rehberi

   Muhasebe Bilgi Rehberi

  Tekdüzen Hesap Planı

 

 

 


 

Anonim şirket üyesiyim yeni kanun

 beni etkiler mi?


> İ.D.
27.01.1963 doğumlu evli bir bayanım. 01.02.1993’ten beri bir Anonim Şirketin Yönetim Kurulu Üyesi olarak Bağ-Kur primi ödemekteyim. Tüm primlerim ödenmiş durumda. Ne zaman emekli olabilirim? Yeni yasa ile 4b sigortalı olmam emekli olacağım süreyi etkiler mi? Yönetim Kurulu Üyesi olduğum şirketin aynı zamanda kurucu üyesiyim, 4b kapsamında sigortalılığımın devamı için bildirimde bulunmam gerekli midir?

CEVAP: Sayın D... 49 yaşınızın dolduğu 27.01.2012 tarihinden sonra 20 tam yıl = 7200 gün (2012/Ocak ayında doluyor) ile emekli olabilirsiniz. Yeni yasa emekliliğinizi etkilemiyor. 5510 sayılı Kanunun geçici 22. maddesine göre, Anonim Şirketlerin kurucu ortaklarından daha önce 1479 sayılı Kanunun 24’üncü maddesine tabi olarak sigortalı olanlardan sigortalılıklarını devam ettirmek isteyenlerin bu maddenin yürürlük tarihinden itibaren 6 ay içinde (31.03.2009 tarihine kadar) yazılı talepte bulunmaları halinde sigortalılıkları aynen devam ettirilir. Bu süre içerisinde talepte bulunmayanların sigortalılıkları ise bu Kanunun yürürlük tarihi itibariyle sona erer. Bağ-Kur’da basamak kalktı. Bunun için 666 ile 4329 arasında bir matrah belirleyip prim ödemeniz ve yukarıdaki hüküm gereğince bildirimde bulunmanız gerekir.

Dikkat! Bağ-Kur’dan ayrılırken mutlaka İş Bırakma Formu verin
> İ.:B./ÇORUM

01.06.1987’de SSK’lı oldum, 540 gün askerliğimi borçlandım. 3060 gün Bağ-Kur’um var. 1964 doğumluyum. SSK’dan ne zaman emekli olurum?

CEVAP: Sayın Bölükbaşı, SSK, Bağ-Kur ve askerlik borçlanmanız dahil 5938 gününüz var. Bağ-Kur’dan sonra SSK’ya 3.5 yıl = 1260 gün prim ödemekle 49 yaşınızın dolduğu 14.09.2013 tarihinden sonra SSK’dan emekli olabilirsiniz. Fakat bir şeye çok dikkat etmeniz gerekiyor. Bağ-Kur’dan ayrılırken mutlaka bu kuruma İB FORMU (İŞİ BIRAKMA FORMU) vermeniz gerekir. Yoksa seneler sonra bu kurumdan adınıza borç çıkabilir!..


Sigortalıydım iş yeri açtım ne yapmamı tavsiye edersiniz?
> Y.Y.

27.12.1965 doğumluyum. İlk sigorta girişim 1984. 2008 yılının 6. ayına kadar olan sigorta primim 3600. Bu tarihten itibaren iş yeri açtığımdan dolayı Bağ-Kur’a kaydoldum. Bağ-Kur’a mı Sigortaya mı devam edeyim, en erken hangisinden emekli olabilirim?
CEVAP: Sayın Yanık, verdiğiniz bilgilere göre, SSK’dan 25 yıl, 48 yaş ve 5225 gün ile emekli olabilirsiniz. Bağ-Kur’a 3.5=1260 günden az prim ödeyip, SSK’dan emekli olmaya çalışın. Eğer Bağ-Kur’a 1260 günden fazla prim öderseniz, bu kurumun şartlarına göre 9000 gün ile emekli olabilirsiniz.


Eşim rahmetli oldu, prim borcu var, bize nasıl maaş bağlanır?
> B.E.

Eşimin 1972-2002 yılları arasında 29 yıl kadar Bağ-Kur hizmeti var. Ancak 37.000 TL prim borcu var. Adam rahmetli oldu. Bize nasıl maaş bağlanır? Borcun ne kadarını ödememiz lazım?

CEVAP: Sayın Erdoğan, vârisler Bağ-Kur borcunu reddedebilirler. Ancak, aylık talep edemezler. Borcun tamamını ödeyerek aylık bağlanmasını isteyebilirler. Aylık talep etmedikleri sürece, vârislerden borç talep edilemez. Ödeme gücünüz var ise borcu ödeyip, eş ve çocuklarına maaş bağlanması için müracaatta bulunabilirsiniz. Ödeme gücünüz yok ise, borcu ret edersiniz.


Primi kesip yaşı bekleyen eşim karnemden faydalanabilir mi?
> S.K./MERSİN

Eşim Fatma K, 1956 doğumlu. 998 tarihinde Bağ-Kur’a kayıt oldu. Halen kesintisiz çalışmaya (iş yerimiz var) ve prim ödemeye devam ediyor. Ben ise emekli devlet memuruyum... Eşim ne zaman emekli olacak, Bağ-Kur’a prim ödeme gün sayısını doldurdu mu, prim ödemesini dondurup yaşını bekleyebilir mi, bu boşlukta benim sağlık karnemden yararlanabilir mi?
CEVAP: Sayın Süheyl K., eşiniz 53 yaş ve 15 tam yıl = 5400 gün ile 30.05.2013 tarihinden sonra emekli olabilir. Fatma Hanımın yaşı dolmuş. 5400 günü doldurmak için, 30.05.2013’e kadar prim ödemesi gerekiyor. Prim ödediği süreçte ve emekli olduktan sonra kendi sigortasından sağlık hizmeti alacaktır. Son sorunuza gelince, eşiniz sigortalı ve emekli olmadığı sürece her zaman sizin adınıza sağlık hizmetinden faydalanabilir.
 

5 yıldan fazla olan Bağ-Kur borcu siliniyor


Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun geçici 17’nci maddesine göre Bağ-Kur’a tescilli olup 5 yılı aşan borcu olan sigortalıların borçlarının terkin edilmesini sağlayan tebliğ 14 Ocak tarihinde çıktı.
Bağ-Kur’a gerek esnaf olarak gerekse çiftçi olarak kayıt yapıldığı hâlde, 30 Nisan 2008 tarihi itibarıyla 5 yılı aşan süreye ilişkin prim borcu bulunanlar, bu sürelere ilişkin prim borçlarını sildirebilecekler.
Bu durumda olan sigortalıların prim borçlarının ödenmesine ilişkin kurumca çıkarılan genel tebliğin yayım tarihi olan 14 Ocak 2009 tarihini takip eden aybaşından itibaren 6 ay içinde ödemeleri hâlinde borçlarından kurtulabilecekler.
Böylece Bağ-Kur sigortalılarının son prim ödedikleri tarihten sonraki borçları silinmiş olacak. Hiç prim ödemesi olmayanların ise tescil işlemleri son bulacak.

ÖDEMEK İSTEYENLERİN 6 AY SÜRESİ VAR


Söz konusu tebliğ 14 Ocak tarihli Resmi Gazete’de yayımlanmıştır. Tebliğ yayımını izleyen ay başından başlayarak 6 ay içinde borcunu ödemek isteyen kişilerin borçları ve hizmetleri silinmeyecek. Yani, bu kişiler borçlarını ödeyerek hizmet kazanabilecekler.
30 Nisan 2008 tarihi itibariyle 5 yılı aşan süreye ilişkin prim borcu bulunan sigortalı veya bunların hak sahipleri hakkında, tebliğin yayımı tarihini takip eden aybaşından itibaren 6 ay içerisinde bunların kuruma müracaat ederek ibraz ettikleri belgelerden veya kurum tarafından yapılan incelemeler sonucu yeniden belirlenen sigortalılık süreleri ve borç tutarları esas alınarak işlem yapılır.
Borç ödemek isteyenlerin önünde 1 Şubattan başlayarak 6 aylık süre bulunmaktadır. Bu süre içinde borcunu ödeyenler hizmet alabilecekler. 6 aylık sürenin dolması ile birlikte borçlu sigortalılar borçlarından kurtulacaklar. Ancak, borçlu oldukları döneme ait süreleri de hizmetten silinecek.
Yanlış anlaşılmaya sebep olmaması için, borcunu ödeyemeyenlerin sadece borçlu oldukları döneme ait borçları silinecek. Primleri ödenmiş olan sürelere ait hizmetlerin silinmesi söz konusu değildir.
Örneğin; 1 Ocak 1985 yılında Bağ-Kur sigortalılığı başlayan bir kişi 1995 yılına kadar aralıksız primlerini ödeyerek 10 yıl hizmet kazanmıştır. 1995 yılından itibaren 2005 yılına kadar vergi mükellefiyeti devam edip Bağ-Kur sigortalısı olduğu halde primlerini ödeyememektedir. Bu sigortalı 10 yıllık borcunu çıkan tebliğe göre sildirebilir. Dolayısıyla 1995-2005 dönemine ait hizmetleri de silinecektir. Bu kişinin primlerini ödediği 1985-1995 dönemine ait 10 yıllık hizmeti ise devam edecektir. Bu hizmetin üzerine daha sonra ödeme yaparak emekli olması mümkündür.

HİZMETLERİN GERİ DÖNÜŞÜ MÜMKÜN


Prim borcuna ilişkin süreler sigortalılık süresi olarak değerlendirilmez. Bu sürelere ilişkin kurum alacakları takip edilmez ve kurum alacakları arasında yer verilmez.
Ancak, sigortalı ya da hak sahipleri daha sonra müracaat etmeleri hâlinde müracaat tarihindeki prime esas kazanç tutarı üzerinden hesaplanacak borç tutarının tamamını ödeyebilirler. Kurum tarafından hesaplanıp tebliğ edilen borcun tebliğ tarihinden itibaren 3 ay içinde ödemeleri gerekir. Primleri geri ödenen süreler sigortalılık süresi olarak değerlendirilir.
Sonuç olarak borcu ve hizmeti silinen kişiler, pişmanlık duyup ödemek isterlerse veya ödeme imkanına sahip olanlar, ödeme yaparak hizmetlerini kazanabilecekler.

KİMLER YARARLANABİLECEK?


1479 sayılı kanuna göre esnaf Bağ-Kur’a ve 2926 sayılı kanuna göre tarım Bağ-Kur’a tescilleri yapılmış olup, 30 Nisan 2008 tarihinden geriye doğru en az 5 yıl prim borcu bulunan sigortalılar bu haktan yararlanabilirler.
Benzer durumda olan sigortalının ölümü halinde ise hak sahipleri de aynı hakkı kullanabilirler. Kimlerin yararlanabileceğini özetlersek;
-Esnaf Bağ-Kur sigortalıları,
-Çiftçi Bağ-Kur sigortalıları,
-Bunların hak sahipleri.
Sigortalılarla bunların hak sahipleri 5 yılı aşan süreye ilişkin prim borçlarının bulunup bulunmadığına ilişkin bilgileri, Sosyal Güvenlik Kurumu web sitesinden, www.sgk.gov.tr adresinden öğrenebilirler. Diğer yandan Sosyal Güvenlik İl Müdürlüklerine giderek borç durumlarını tespit etme imkanı her zaman için vardır.

KİMLER YARARLANAMAYACAK?


Anılan tebliği incelediğimizde 30 Nisan 2008 tarihi itibarıyla 5 yıldan daha az bir sürede prim borcu olan sigortalıların bu haktan yararlanması mümkün değildir.
Örnekle açıklayacak olursak; 5 yıl yani 60 ay borcu olan bir Bağ-Kur sigortalısı borcunu sildirme imkanına sahipken, 4 yıl 11 ay yani 59 aylık borcu olan başka bir sigortalının bu haktan yararlanması mümkün olmayacak.
Böyle bir sınırlamanın getirilmiş olması sigortalılar arasında eşitsizliğe sebep olmaktadır. 30 Nisan 2008 tarihi milat alındığına göre bu tarihe kadar borcu olup ödeme imkanı olmayan veya ödemek istemeyen herkes için bu hakkın kullanılması daha doğru olurdu. Ancak, tebliğ kanunun geçici 17’nci maddesine göre düzenlenmiştir ve kanun 5 yıl ve üzeri sürelerde borcu olanları kapsama almıştır.
 

Lütfü Köksal-Şerif Akcan

Türkiye/19.01.2009

 
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght © 2005 -2009  www.muhasebenet.net- www.muhasebenet.com - Türkiye'nin muhasebe rehberi. Her hakkı saklıdır.