Muhasebe  

Maliye

Vergi

İletişim

2009 Yılı Vergi Takvimi

  MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   19 Ocak 2009

   Ana sayfa

   2009 Yılı Çalışmaları

   2009 Pratik Bilgiler

   Staj - Stajyer Rehberi

   Kanun-Mevzuat Rehberi

   Sosyal Güvenlik Rehberi

   Muhasebe Bilgi Rehberi

  Tekdüzen Hesap Planı

 

 

 


 

Geçici vergiler bir bir kalıcı oldu!

 

Deprem Vergisi, Özel İşlem Vergisi gibi pek çok vergi türü, zorunlu nedenlerle kısa süre ile geçici olarak hayatımıza girmişti. Marmara depreminin üzerinden nerdeyse 10 sene geçmesine rağmen Deprem Vergisi hâlâ yürürlükte.

 

Diğer vergiler ise farklı adlar altında adeta gizlenerek faturaların bir bölümünde bulunuyor.

Aslında bu Türk halkının yeni karşılaştığı bir durum değil. Cumhuriyetin 50 yılında, 29 Ekim 1973'te hizmete açılan Boğaziçi Köprüsü için dönemin hükümetleri, "masrafları karşılandıktan sonra ücretsiz olacak" demişti.

35 yıldır masraflar hâlâ karşılanamadı!

CHP Trabzon Milletvekili Akif Hamzaçebi ÖTV, KDV gibi dolaylı vergilerde 2002 yılında yüzde 59 olan oranın 2008 yılında yüzde 65'e yükseldiğini belirterek, "Vergi adaletinde hükümet başarısız olmuştur" dedi.

Hamzaçebi, hükümetin vergi adaletini sağlayamadığını, aksine sürekli vergilerde kurnazlık yaptığını söyledi.

Vergi yükü konusunda 2009 yılı bütçesinde, 2008'e göre ciddi bir artış olacağını, vergi konusunda yıllardır gündemde olan vergi adaleti konusunda iyileşmenin aksine, dengenin daha bozulduğunu belirtti. www.muhasebenet.net

Türkiye'nin dolaylı vergilerde Avrupa Birliği ortalamasının yüzde 50 oranında yüksek olduğuna işaret eden ve geçici vergilerin sürekli hale getirildiğini açıklayan Hamzaçebi, "17 Ağustos 1999 depreminden sonra cep telefonu konuşmaları üzerinden alınan özel iletişim vergisi 31 Aralık 2002'de sona erecekti. AKP Hükümeti, 2003'te ilk iş olarak özel iletişim vergisini daimi hale getirdi. Bu yetmedi 2 yıl sonra evdeki, iş yerlerindeki sabit telefonlarla yapılan konuşmalara da özel iletişim vergisi getirildi. Özel işlem vergisi de geçiciydi, bazı işlemlerden, kağıtlardan alınıyordu. Güya kaldırıldı. Ama; diğer vergilerin, harçların arasına katarak gözden kaybettiler. O vergiler kağıt üzerinde görünmüyor ama gerçekte var" şeklinde konuştu.

Gözlem Gazetesi

19.01.2009

 
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght © 2005 -2009  www.muhasebenet.net- www.muhasebenet.com - Türkiye'nin muhasebe rehberi. Her hakkı saklıdır.