Muhasebe  

Maliye

Vergi

İletişim

2009 Yılı Vergi Takvimi

  MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   20 Ocak 2009

   Ana sayfa

   2009 Yılı Çalışmaları

   2009 Pratik Bilgiler

   Staj - Stajyer Rehberi

   Kanun-Mevzuat Rehberi

   Sosyal Güvenlik Rehberi

   Muhasebe Bilgi Rehberi

  Tekdüzen Hesap Planı

 

 

 


İşçinin rızası olmadan ücretsiz izin kullandırılamaz

 


Emekli olduktan sonra 1995 yılında özel bir fabrikada çalışmaya başladım. 2008 Kasım ayı sonunda beni ve 11 arkadaşımı 'süresiz izin' kaydıyla işten çıkardılar. Çıkarken bize 'Biz sizi ileride çağıracağız' dediler. Fakat şimdiye kadar hiçbir haber gelmedi. Çıkarken hiçbir evrak imzalamadım ve maaşım dışında herhangi bir ödeme yapılmadı. Acaba bundan dolayı ne gibi bir yol takip etmem gerekiyor? İ.A.
İş Kanunu'nda 'süresiz izin' diye bir uygulama yer almıyor. Sanıyoruz siz ve arkadaşlarınızı ücretsiz izne çıkarmışlar. Ancak ücretsiz izin uygulaması, işçinin talep etmesi veya işveren tarafından önerilen ücretsiz izne işçinin açıkça rıza göstermesi durumunda mümkün olur. Yani, siz kabul etmediğiniz sürece böyle bir uygulama yapılamaz. Herhangi bir evrak imzalamamanız ve sizinle birlikte başkalarına da aynı işlemin yapılması lehinize bir durum. Olayın mahkemeye intikal etmesi halinde tanık gerekecek. Bu bakımdan arkadaşlarınızla bağlantınızı koparmayın.
Bu noktadan sonra yapmanız gereken, zaman geçirmeden noter aracılığıyla işverene 'ücretsiz izin uygulamasını kabul etmediğinizi ve derhal işe başlamak istediğinizi' bildiren bir ihtarname göndermek. Bir hafta içinde herhangi bir cevap gelmezse Çalışma Müdürlüğü'ne şikayette bulunabilir veya bulunduğunuz yerdeki iş mahkemesine dava açabilirsiniz. www.muhasebenet.net

Ahlaki çelişki
Sosyal güvenlik yasasına göre, eşinden boşandığı halde, boşandığı eşiyle fiilen birlikte yaşadığı belirlenen kız çocuklarının yetim aylıkları kesilerek, ödenmiş olan tutarlar geri alınacak.
Boşanan eşin eski eşle birlikte yaşaması halinde kesilen aylığın, bir başkası ile birlikte yaşaması halinde kesilmemesindeki 'ahlaki çelişki' sizce de dikkat çekici değil mi?

Sezgin Özcan

Akşam/20.01.2009

 
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght © 2005 -2009  www.muhasebenet.net- www.muhasebenet.com - Türkiye'nin muhasebe rehberi. Her hakkı saklıdır.