Muhasebe  

Maliye

Vergi

İletişim

2009 Yılı Vergi Takvimi

  MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   20 Ocak 2009

   Ana sayfa

   2009 Yılı Çalışmaları

   2009 Pratik Bilgiler

   Staj - Stajyer Rehberi

   Kanun-Mevzuat Rehberi

   Sosyal Güvenlik Rehberi

   Muhasebe Bilgi Rehberi

  Tekdüzen Hesap Planı

 

 

 


 

TC Numaranıza sahip çıkın!
 

 

Yazılım uzmanları T.C kimlik numarasıyla verilen e-devlet hizmetinin tehlikelerine dikkat çekti.

Kimlik numarasından annenizin kızlık soyadına, kapı numaranıza kadar her şeye ulaşmak mümkün.

Vatandaşlara devlet tarafından verilen hizmetleri elektronik ortamda sunan e-devlet aynı zamanda kişisel ve özel bilgilere de ulaşılabilmesine olanak sağlıyor. Bir kişinin internet ortamında sadece TC kimlik numarasını kullanarak o kişiyle ilgili yüzlerce bilgiye ulaşılabiliyor. www.muhasebenet.net

Örneğin bir kurumun internet sitesinin ilgili kısmına yazılacak TC Kimlik numarası ile o kişinin adı, soyadı, doğum tarihi gibi bilgilere erişilebiliyor. Doğum tarihi ve ad soyad bilgilerini bir başka kurumun internet sitesinde kullanarak bu kez o kişinin ikametgah adresi elde ediliyor. Adres bilgileriyle bir başka kurumun internet sitesinden nüfus cüzdanı bilgilerine, vergi numarasına, SSK veya Bağ-Kur numarası gibi bilgilere ulaşılabiliyor.

FATURA BİLGİSİNE ULAŞILIR

 Elde edilen bu bilgilerle de söz konusu kişinin telefon numarasından maaşını hangi bankadan çektiğine, diploma notunun kaç olduğuna, su, elektrik ve telefon faturalarına kadar pek çok bilgiye ulaşmak mümkün hale geliyor.

KEY ÖDEMESİ ALMIŞ MI?

 TC kimlik numarası ile ''www.keyodemeleri. com'' adresine girilerek kişinin ne kadar para aldığı da bulunabiliyor. Aynı şekilde kişinin anne ve baba adı ile gün, ay, yıl olarak doğum tarihi bilgileri de elde edilebiliyor.

ELEKTRONİK İMZA ŞART

 Kamu hizmetlerinin elektronik ortamda sunulduğu ''e-Devlet” için Yazılım Geliştirme Uzmanı Yusuf Çakır şu uyarılarda bulundu: "T.C kimlik nosuyla elde edilebilecek bilgilere ulaşılmaması için elektronik imza uygulamasına geçilmesi ve kişisel bilgilerin tek bir noktada toplanması gerek."

KREDİ KARTI SAHTECİLİĞİ ARTAR!

Yazılım Geliştirme Uzmanı Yusuf Çakır, e-devlet uygulamasını desteklediğini ancak, kişisel ve özel bilgilere bu kadar kolay ulaşılabilmesinin çok sakıncalı olduğunu söyledi. Çakır yaşanabilecek tehlikeleri ise şöyle sıraladı:

'İnternetten elde edilen bu bilgilerle sahte nüfus cüzdanı yapılabilir. Bir bankaya telefon açıp 'kredi kartımı kaybettim adresime yeni gönderin' dediğim zaman bana sorulacak sorular belli. Adı, soyadı, annenizin kızlık soyadı, adresi vs. Bu bilgilerin hepsine ulaşabiliyorsunuz. Kötü niyetli olan bir kişi, vatandaşlık numarasını öğrendiği kişilerin tüm özel bilgilerine ulaşabilir ve illegal işlerde kullanabilir. Bu bilgilerle kredi kartı sahteciliği de dahil birçok yasa dışı iş yapılabilir.''
 

Bugün/20.01.2009

 
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght © 2005 -2009  www.muhasebenet.net- www.muhasebenet.com - Türkiye'nin muhasebe rehberi. Her hakkı saklıdır.