Muhasebe  

Maliye

Vergi

İletişim

2009 Yılı Vergi Takvimi

  MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   23 Ocak 2009

   Ana sayfa

   2009 Yılı Çalışmaları

   2009 Pratik Bilgiler

   Staj - Stajyer Rehberi

   Kanun-Mevzuat Rehberi

   Sosyal Güvenlik Rehberi

   Muhasebe Bilgi Rehberi

  Tekdüzen Hesap Planı

 

 

 


 

MALİYE; HİÇBİR ŞEKİLDE GEÇMİŞE DÖNÜK İNCELEME YOK

 

 

Varlık Barışı Büyük Bir Fırsattır

Maliye Bakanlığı Müsteşarı Hasan Basri Aktan, varlık barışı uygulamasının için büyük bir fırsat olduğunu belirterek, vatandaşları yurt dışındaki varlıkları Türkiye'ye getirmeye, yurt içindeki varlıklarını da kayda almaya çağırdı.

Maliye Bakanlığı Müsteşarı Aktan ile Gelir İdaresi Başkanı Mehmet Akif Ulusoy, kamuoyunda ''varlık barışı'' olarak bilinen ''Bazı Varlıkların Milli Ekonomiye Kazandırılması Hakkında Kanun'' uygulamalarıyla ilgili bilgilendirme toplantısı düzenledi.

Aktan, bu tür kanunların özel dönemlerde çıkarıldığını, ülkemizde de ekonomik krizin Türkiye'ye yansımalarının en aza indirilmesi için böyle bir düzenlemeye gidildiğini söyledi.

Küresel ekonomik krizin dünyanın 17'nci, Avrupa'nın ise 6'ncı büyük ekonomisi olan Türkiye'de de etkilediğine işaret eden Aktan, Varlık Barışı Kanununun da, bu ortamda yurt dışı ve yurt için varlıkların ülke ekonomisine kazandırılması, kayıt dışı varlıkların kayıt içine alınması ve işletmelerin mali yapılarının güçlendirilmesi amacıyla uygulamaya konulduğunu belirtti.

22 Kasım 2008 tarihinde yürürlüğe giren kanun kapsamında 3 aylık bir beyan süreci tanındığına da dikkati çeken Aktan, gerçek ve tüzel kişilerin 2 Mart 2009 tarihine kadar uygulamadan yararlanmaları gerektiğini kaydetti. Aktan, söz konusu varlıkların 1 Ekim 2008 öncesi edinilmesinin kanıtlanması zorunluluğunun bulunduğunu anımsattı.

HİÇBİR ŞEKİLDE İNCELEME YOK

Aktan, kanun kapsamında yurda getirilen varlıklar için geçmişe dönük hiçbir vergi incelemesi yapılmayacağını da belirterek, ''Kanunda bu varlıklar için inceleme, soruşturma yapılmayacağı güvencesi açık. Tüm vatandaşlarımız, vergi mükelleflerimiz için bu kanun bir fırsattır. Bu tür varlıklarını, yurt dışındaki varlıklarını yurda getirsinler veya kayda alsınlar. Bu tür kanunların sıkça yürürlükte kalması da söz konusu değil. Bundan yararlansınlar'' diye konuştu.

BANKALARDAN İSİM LİSTESİ ALINMIYOR

Gelir İdaresi Başkanı Mehmet Akif Ulusoy ise kanunun uygulamasına ilişkin bilgi verdi.
Ulusoy, düzenlemeyle 1 Ekim 2008 tarihi itibariyle yurt dışında sahip olunan para, döviz, altın, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçları ile varlığı kanaat verici bir belge ile ispat edilen taşınmazların, Türkiye'de ise yine aynı tarih itibariyle işletmelerin öz kaynakları içinde yer almayan para, döviz, altın, taşınmazlar ve diğer menkul kıymet ve sermaye araçlarının kapsama alındığını belirtti.

Yurt dışındaki varlıklar için bankalar, aracı kurumlar ve vergi dairelerine başvurulabildiğine işaret eden Ulusoy, yurt dışı varlıklar için yüzde, Türkiye'deki varlıklar için ise yüzde 5 oranında vergi uygulandığını söyledi.

Uygulama çerçevesinde bankalardan sadece toplu bilgi alındığını da ifade eden Ulusoy, ''Kimin tek tek ne beyan ettiğini, ne kadar bildirimde bulunduğunu istemiyoruz. İsimlerinin gizli kalmasını isteyenler bankalara başvurabilir. Biz bankalardan toplu bilgi alıyoruz'' dedi.
Ulusoy, varlıkların beyan tarihinden itibaren 1 ay içerisinde Türkiye'ye getirilmesi ya da transfer edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

BEYANLARIN VERGİ İNCELEMESİ KARŞISINDAKİ DURUMU

Ulusoy, bildirim ve beyana ilişkin vergi incelemeleriyle ilgili şu açıklamada bulundu:

''Bildirim, beyandan hareketle 1 Ocak 2008 tarihinden önceki dönemlere ilişkin vergi incelemesi ve vergi tarhiyatı yapılmayacaktır. Diğer nedenlerle aynı tarihten önceki dönemlere ilişkin olarak vergi incelemesi yapılması halinde beyan edilen tutar gelir, kurumlar ve KDV'den mahsup edilecektir. 22 Kasım 2008 tarihinden önce başlamış incelemeler ile 1 Ocak 2008 tarihinden sonraki dönemlere ilişkin incelemeler ise kapsam dışı olacak.''

SORULAR

Aktan ve Ulusoy, daha sonra gazetecilerin konuya ilişkin sorularını yanıtladı.

Aktan, kanun çıktığından bu yana varlık barışı kapsamında ne kadar beyanda bulunulduğunun sorulması üzerine, şu ana kadar bu konuda istatistiki bir çalışmalarının olmadığını söyledi.

Kanunda 3 aylık bir süre tanındığını anımsatan Aktan, şöyle devam etti:

''Bu süre 2 Mart 2009 tarihinde sona erecek. Bu tür kanunlar iyi tanıtım ister. Mükellef belli bir güvenceyi görmeyi arzu eder. Kanun tanıtımı için birkaç haftadır yoğun çalışılıyor. daha 40 güne yakın bir süre var. Bizdeki alışkanlık insanlar son günleri beklerler. Normal vergilerde de bunu görürüz. Beyannameler, son hafta özellikle de son 3 günde verilir.

Yurt dışındakilerin varlıklarını getirmesi de belli bir süreç isteyebilir. Belki satıp, getirecek ya da bankadaki vadesinin dolmasını bekleyebilir. Yurt içindeki kısımda belli bir süreci gerektirir. Biz Şubat ayının ortalarından itibaren özellikle de Şubat ayının son 10 gününde beyanların yoğunlaşacağını bekliyoruz. Şubatın sonlarında bundan en iyi şekilde faydalanılacağını umuyoruz. Beyandan sonra ödeme için bir aylık bir süre var. Bunun içinde beyanda son günler beklenir diye düşünüyorum.''

Aktan, Mart ayının sonuna doğru da varlık barışından gelecek kaynakla ilgili rakamların ortaya çıkacağını bildirdi.

Maliye Bakanlığı Müsteşarı, başka bir soru üzerine, varlık barışından gelecek paranın IMF ile yapılan görüşmelerde hiçbir şekilde gündeme gelmediğini belirtti.

Aktan,''Size isim bazında bilgi gelmeyecekse incelemelerde nasıl ayrım yapacaksınız?'' sorusunu da, ''Evet bankalardan gelen bilgiler arasında izim olmayacak. Bu varlıklar için geriye dönük vergi incelemesi de yapılmayacağı kanun hükmü. Bunlarla ilgili başka bir sebeple vergi incelemesi varsa elbette varlık barışı için beyanda bulunan kişi bankaya yaptığı beyanın belgesini ibraz ettiğinde bu durum incelemede dikkate alınacak'' şeklinde yanıtladı.

SUÇ GELİRLERİ

Aktan, varlık barışı yoluyla giren paranın ''kara para'' olması durumunda nasıl bir yol izleneceğini de şu şekilde açıkladı:

''Suç gelirleri mevzuatımız var. Bankalar bu kapsamda uyum birimleri oluşturuyor. Vatandaş bankalara varlığını beyan etti, belgelerini ekledi. Bu durumda bankanın aksi bir tespiti yoksa hiçbir şey söz konusu değil, ancak elinde vatandaşla ilgili suç gelirine dönük bir kanıt varsa bunun için MASAK'a şüpheli işlem bildirimini yapacak, MASAK bakacak, herhangi bir emare yoksa işlem yapmayacak, varlığın suç gelirinden kaynaklandığına dair ciddi bir kanıt varsa da kanun kapsamında bunu inceleme elemanına sevk edecek.

Her beyan eden mükellef için seyyanen böyle bir araştırma söz konusu değil. Bunun ciddi delile, kanıta dayanması lazım. Yurt dışındaki vatandaşımız varlığının suç geliri olmadığına eminse kesinlikle böyle bir endişe taşımasınlar.''

Gelir İdaresi Başkanı Mehmet Akif Ulusoy da vergi incelemelerine ilişkin bir soru üzerine, bankalardan beyanda bulunanlar için toplu bilgi alınacağını yineledi ve ''Bize (bu ay şu kadar mükellef, şu kadar döviz, şu kadar altın bildirdi. Bunun yüzde 2'si de şudur) diye toplu bilgi gelecek. İsim ve unvanlar bize yansımayacak'' dedi.

Ulusoy, uygulamadan yararlanılmasının avantajını bir örnekle şöyle anlattı:

''Diyelim varlık barışıyla 1 milyon TL beyan edildi. Kanuna göre, bu para yurt dışından geliyorsa vergisi 20 bin, yurt içinden gelmişse 50 bin TL. Vatandaş parasını beyan etmediyse ve biz de 1 milyon TL matrah farkı bulduysak bu rakamların yerine kendisine 200 bin TL kurumlar vergisi tahakkuk edecek. Bunun yanında 200 bin TL ceza kesilecek. Gecikme faiziyle de bu kişiye 460 bin TL ödeme çıkarılacak.''

Ulusoy, 2 Martta sona erecek olan başvuru süresinin uzatılıp, uzatılmayacağı yönündeki soru üzerine de bunun kanuni bir düzenleme gerektirdiğini belirterek, ''Şu an böyle bir şey söz konusu değil. Bana göre gerekli değil'' dedi.

Ulusoy, Türkiye'deki mevduat güvence sınırının yurt dışındaki varlıkların ülkeye getirilmesinde olumsuz etkisinin olup olmayacağı sorusunu yanıtlarken de, ''Evet olabilir. Ama böyle bir eğilim tespiti anlamında bilmiyorum'' dedi.
 

www.vergihaber.com

23.01.2009

 
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght © 2005 -2009  www.muhasebenet.net- www.muhasebenet.com - Türkiye'nin muhasebe rehberi. Her hakkı saklıdır.