Muhasebe  

Maliye

Vergi

İletişim

2009 Yılı Vergi Takvimi

  MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   26 Ocak 2009

   Ana sayfa

   2009 Yılı Çalışmaları

   2009 Pratik Bilgiler

   Staj - Stajyer Rehberi

   Kanun-Mevzuat Rehberi

   Sosyal Güvenlik Rehberi

   Muhasebe Bilgi Rehberi

  Tekdüzen Hesap Planı

 

 

 


 

Gayrimenkul sahiplerini bekleyen vergiler

 

Gayrimenkulu olanlar ne zaman, nasıl, nereye, ne çeşit vergi ödeyeceklerini şaşırmış durumdalar.2009 yılında da ev, arsa ve dükkân sahiplerini çeşitli vergiler bekliyor.
Kiraya verenler
2009 yılında; gerçek kişilerin elde ettikleri konut kira gelirlerinin 2 bin 600 TL’si istisna olup aşan kısmı yüzde 15-35 arasında değişen artan oranlı vergi tarifesine göre vergilendirilir. İşyerinin kiraya verilmesi halinde elde edilen gelirden stopaj yapılması nedeni ile kira tutarının 22 bin TL’yi aşması durumunda 1-25 Mart 2010’da, yıllık gelir vergisi beyannamesi ile beyan ederler.
2008’de konut, işyeri alanlar
2008 yılında konut, işyeri ya da arsa alanlar, bu gayrimenkule ait emlak vergisini 2008’de yasa gereği ödemediler. Ancak 2009 yılı Mart-Mayıs ve Kasım aylarında, 2 eşit taksitte ödeyecekler.
Gayrimenkulünü satanlar
SATIN alınan tarihten itibaren 4 yıl (1 Ocak 2007’den itibaren edinenlerde 5 yıl) içinde gayrimenkullerinin satılması halinde satıştan doğan kazançlar vergiye tabi olmayacak. 5 yıl içinde satılması durumunda alış ve satış bedeli arasındaki fark “Değer artış kazancı” olarak vergilendirilecek. Kazancın 7.600 TL’ si vergiden istisna.
Kooperatiften ev sahibi olanlar ise evini satmak istediğinde 4 yıllık (1 Ocak 2007’den itibaren edinenlerde 5 yıl) süreç tahsis tarihinden (kura çekimi) itibaren işlemeye başlar.
Kazancın belirlenmesinde, gayrimenkulün maliyet bedeli (kooperatiflerde aidatlar), satılan ay hariç, aylık ÜFE oranına göre yükseltilerek belirleniyor.
Miras kaldıysa
MİRASLA elde edilen gayrimenkullerin (ev, büro, dükkan, yazlık, arsa, tarla) satılması halinde elde edilen kazanç miktarı ve elde tutma süresi ne olursa olsun vergiye tabi tutulmaz.
Emlak Vergisi de arttı
TÜRKİYE sınırları içerisinde bulunan mesken, büro, işyeri, arsa ve araziler emlak vergisine tabi. 2009’da gayrimenkullerin, “Emlak Vergisi değeri” yüzde 6 artırıldı. Buna bağlı, 2009’da ödenecek Emlak Vergisi de yüzde 6 artmış oldu. Mart-mayıs ve kasım aylarında, iki taksitte ödenecek olan Emlak Vergisi’nin, yüzde 10’u da “Kültür ve Tabiat Varlıklarının Korunmasına Katkı Payı” olarak ödenecek.
2009 yılında Emlak Vergisi oranları gayrimenkulün cinsine göre farklılaştırılmış olup binde 1 ile binde 6 arasında değişen oranlar aşağıdaki tabloda görebilirsiniz
Emeklinin durumu
BRÜT alanı 200 metrekareyi aşmayan bir konuta sahip olan emekli, ev hanımı, işsizler, gaziler, özürlüler ve şehitlerin dul ve yetimleri Emlak Vergisi’ni ödemiyorlar. Ancak emekli, işsiz, ev hanımları emekli ve muhtaç aylığı dışında herhangi bir gelire sahipse istisnadan yararlanamazlar.
Emekli, karı ve kocanın, 200 metrekareyi aşmayan birer konutu varsa, ikisi de emlak vergisi ödemeyecek.
200 metrekarenin altında, iki eve yarım hisse ile sahip olan emekli için durum pek içi açıcı olmayıp, her iki ev için de Emlak Vergisi ödenecek.
Tapu harçları ve veraset vergileri
GAYRİMENKULLERİN alım satımında, tapu işlemi sırasında tapu harcı, ayrıca cinsinde değişiklik olması halinde cins değişikliği harcı ödenir.
Gayrimenkullerin alım satımında emlak vergisi asgari değerine göre, binde 15’er oranında harç ödenecek. Bu oranın önümüzdeki aylarda düşürülmesi bekleniyor. Gayrimenkullerin miras yada hibe ile elde edilmesi durumunda emlak vergisi asgari değeri üzerinden binde 9 oranında tapu harcı ödenecek.

Arif ŞİMŞEK

Tercüman / 26.01.2009

 

 
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght © 2005 -2009  www.muhasebenet.net- www.muhasebenet.com - Türkiye'nin muhasebe rehberi. Her hakkı saklıdır.