Muhasebe  

Maliye

Vergi

İletişim

Vergi Takvimi

  MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   31 Mart  2009

   Ana sayfa

   2009 Çalışmaları

   2009 Pratik Bilgiler

   Staj - Stajyer Rehberi

   Kanun-Mevzuat Rehberi

   Sosyal Güvenlik Rehberi

   Muhasebe Bilgi Rehberi

  Tekdüzen Hesap Planı

 

 

 


 

6'ncı paket acil olarak devreye alınacak

 

Yerel seçimin bitmesiyle yönünü ekonomiye çeviren hükümet bankacılıktan vergiye ve çek sistemine kadar bir dizi reform hazırlığına başladı. 6'ncı paket de acil olarak devreye alınacak.

Gazetelerin haberine göre, 29 Mart yerel seçimlerinin ardından, gündem yeniden ekonomi oldu. Küresel krizin yaralarını sarmak için seçimlerden önce 4’üncü ve 5’inci paketleri uygulamaya koyan ekonomi yönetimi, her iki paketle yakalanan ekonomideki bahar havasını devam ettirmek için, 6’ıncı paketi acil olarak hayata geçirecek. Pakette, reel sektör ile bankalar arasında krizle birlikte askıya alınan ‘kredi ilişkisi’ normale döndürülecek. Ayrıca, IMF ile yürütülen stand-by anlaşmalarında da son aşamaya getirilerek, IMF teknik heyeti inceleme için Türkiye’ye çağrılacak.

Hükümetin, ekonomi ajandasındaki acil yapılacak işler şöyle:

6. PAKET YOLDA: 6’ncı pakette, bankaların kredi musluklarını açmasını sağlayacak düzenlemeler olacak. Pakette yer alacak en önemli düzenleme Kredi Garanti Fonu’na Hazine desteği sağlanmasını içeriyor. Fon aracılığı ile, Hazine KOBİ’lerin kredi bulmasında garanti verecek. Böylece, kriz nedeniyle bozulan banka ile reel sektör arasındaki kredi mekanizması tekrar işler hale getirilecek.

IMF ANLAŞMASI: IMF ile bir süredir devam eden stand-by görüşmelerine ağırlık verilecek. IMF’nin anlaşma için talep ettiği üç şarta karşılık, IMF’ye sunulan alternatif çalışmanın kabul edilmesi halinde IMF teknik heyeti, inceleme için Türkiye’ye davet edilecek.

BANKACILIK REFORMU: Bankalar Yasası’nda değişiklik öngören yasanın TBMM’deki görüşmelerine başlanacak. Yasanın TBMM görüşmeleri sırasında, kredi kartları ve bankacıların talep ettiği zimmet maddesi ile ilgili düzenleme masaya yatırılacak. Anlaşma sağlanırsa, bankacılık sektörü ve kredi kartlarının yeniden yapılandırılmasına ilişkin düzenleme yasaya eklenecek.

GELİR VERGİSİ REFORMU: Gelir Vergisi Kanunu’nda değişiklik öngören yasa tasarısı Meclis’e sunularak, vergi reformu için düğemeye basılacak. Yeni tasarıda, denetim sistemi etkinleştirilecek. Küçük esnaf ise vergi dışı bırakılacak.

ÇEK SİSTEMİ DEĞİŞECEK: Küresel krizle birlikte gündeme gelen çekler konusundaki şikayetleri son vermek için, Çek Yasası tamamen değiştirilecek. Çek Yasa Tasarısı’nın hazırlıkları tamamlandı, tasarının Meclis’e sunulması bekleniyor.
 

VERGİ HABER

www.vergihaber.com

31.03.2009

 

  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght © 2005 -2009  www.muhasebenet.net- www.muhasebenet.com - Türkiye'nin muhasebe rehberi. Her hakkı saklıdır.