Muhasebe  

Maliye

Vergi

Sigorta

İletişim

  MUHASEBE GÜNCEL MAKALELER :   29 Ağustos  2008

  Ana sayfa

  2008 Yılı Çalışmaları

  Pratik Bilgiler

  Staj - Stajyer Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

  Muhasebe Bilgi Rehberi 

 Tekdüzen Hesap Planı

 

 

 


İbrahim GÜLER

Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
Adana SMMM Odası Vergi Mevzuatı
İnceleme Komisyonu Başkanı

29.08.2008

 

 TRANSFER FİYATLANDIRMASINDA HAZİNE ZARARI ARANACAK ?

 

5766 Sayılı Kanunun 21.Maddesiyle 5520 Sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun Transfer Fiyatlandırması Yoluyla Örtülü Kazanç Dağıtımı başlıklı 13.Maddesine 6.fıkradan sonra gelmek üzere 7.fıkra eklenmiş ve mevcut 7.fıkra 8.fıkra olarak değiştirilmiştir. 2008 yılı kazançlarına da uygulanacak olan düzenlemeye göre; Tam mükellef kurumlar (sermaye şirketleri-kooperatifler-iktisadi kamu kuruluşları-dernek-vakıf-dernek veya vakıflara ait iktisadi işletmeler-iş ortaklıklarını kapsar) ile yabancı kurumların Türkiye’deki işyeri veya daimi temsilcilerinin aralarında ilişkili kişi kapsamında gerçekleştirdikleri yurt içindeki işlemler nedeniyle kazancın örtülü olarak dağıtıldığının kabulü Hazine Zararının Doğması şartına bağlıdır. Hazine Zararından Kasıt, emsallere uygunluk ilkesine aykırı olarak tespit edilen fiyat ve bedeller nedeniyle kurum ve ilişkili kişiler adına tahakkuk ettirilmesi gereken her türlü vergi toplamının eksik veya geç tahakkuk ettirilmesidir

            Mezkûr fıkra hükmüne göre,

            *  Tam mükellef kurumların kendi aralarında,

            * Yabancı kurumların Türkiye’deki işyeri veya daimi temsilcilerinin yine kendi aralarında,

            * Tam mükellef kurumlarla, yabancı kurumların Türkiye’deki işyeri veya daimi temsilcileri arasında,

            İlişkili kişi kapsamında gerçekleştirdikleri yurt içindeki işlemler nedeniyle hazine zararı doğmaması şartıyla transfer fiyatlandırması söz konusu edilmeyecektir. Ancak, yurt dışındaki işlemlerde hazine zararı aranmaksızın transfer fiyatlandırması söz konusu edilecektir.

            Örnek: Dönem sonu itibariyle kâr eden (A) şirketi emsal fiyatı 500 YTL olan bir ticari malı 600 YTL’ye iştirak ettiği (B) şirketine satarsa tabiatiyle transfer fiyatlandırması söz konusu oacaktir. Ancak, yapılan bu alım satım işleminde netice itibariyle ilişkili kişiler adına tahakkuk etmesi gereken vergiler bakımından bir eksiklik veya geç tahakkuk ettirilmesi söz konusu değilse, başka bir ifadeyle hazine zararı doğmamış ise, transfer fiyatlandırması yönünden bir eleştiri yapılmayacaktır.

            Eklenen fıkra hükmünün incelenmesinden de anlaşılacağı üzere trasfer fiyatlandırması açısından ilişkili kişi kavramında bir değişiklik söz konusu değildir. İşlemler ilişkili kişiler arasında yapılmaktadır. Ancak yapılan işlem transfer fiyatlandırması hükümlerinin uygulanmasını gerektirse bile sonucunda bir hazine zararı doğmamış ise transfer fiyatlandırması açısından bir işlem yapılmamaktadır.

            Mezkûr fıkrada sayılmaması sebebiyle, gerek tam mükellef kurumların, gerekse yabancı kurumların Türkiye’deki işyeri veya daimi temsilcilerinin, Gerçek Kişiler (şahıslar-şahıs şirketleri ya da adi ortaklıkları kapsar), ile İlişkili kişi kapsamında gerçekleştirecekleri yurt içindeki işlemler nedeniyle hazine zararı aranmaksızın transfer fiyatlandırması söz konusu edilecektir.

            Ayrıca, iki gerçek kişi arasında ilişkili kişi kapsamında gerçekleşecek işlemlerde de hazine zararı aranmaksızın transfer fiyatlandırmasının söz konusu edileceği tabiidir.

            Diğer taraftan, madde metninde geçen “tahakkuk ettirilmesi gereken her türlü vergi toplamının eksik veya geç tahakkuk ettirilmesi” ifadesi daha şimdiden kafaları karıştırmaktadır. Kimilerine göre her türlü vergi ibaresinden anlaşılması gereken kurumlar vergisi olmalıdır. Kimilerine göre de kanun’un lâfzı gayet açık olup Stopaj, KDV, Damga Vergisi ve BSMV gibi tüm vergilerin anlaşılması gerekmektedir. Madde metnine bakıldığında ikinci görüşe katılmamak mümkün değil. Ancak işin içine tüm vergilerin katılmasının da düzenleme ile getirilmek istenen amaca uygun olmadığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Bu nedenle, madde metninde geçen her türlü vergi ibaresinin yeni bir düzenleme ile eski KVK’nun 17.maddesi ile ilgili uygulamada Danıştay kararlarında olduğu gibi Kurumlar Vergisi ile sınırlandırılması ve madde metnine açıkca yazılması halinde ancak o zaman bu madde beklentilere cevap verir hale gelebilecektir.

            Sonuç olarak; KVK’nun 13.Maddesine eklenen 7. fıkra hükmü transfer fiyatlandırmasında mükellefleri rahatlatan bir düzenleme değildir. Doğrusu, kurumların ilişkili kişilerle emsallere uygunluk ilkesine uygun bedel veya fiyat üzerinden mal veya hizmet alım ya da satımında bulunmalarıdır. Çünkü, hangi işlemin sonucunda hazine zararının doğup doğmayacağını bilmek, çoğu zaman mümkün olmayabilir.

            Öte yandan, KVK’nun 13.Maddesine eklenen 7.fıkra hükmü 2008 yılı kazançlarına da uygulanmak üzere 06.06.2008 tarihinden itibaren yürürlüğe girdiğinden bu değişiklik 2007 yılına uygulanmayacak olup 2007 yılı için hazine zararı doğması şartı aranmayacaktır.

 

İbrahim GÜLER

Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
Adana SMMM Odası Vergi Mevzuatı
İnceleme Komisyonu Başkanı

29.08.2008

 

- Kurumlarda taşınmaz satış kazancı istisnası ve uygulaması

-YENİ EK-2 FORMU İLE İLGİLİ AÇIKLAMALAR (05.08.2008)

-- Diğer makaleleri için tıklayınız

 

  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght © 2005 -2008  www.muhasebenet.net- www.muhasebenet.com - Türkiye'nin muhasebe rehberi. Her hakkı saklıdır.