Muhasebe   Maliye Vergi İletişim Vergi Takvimi
  MUHASEBE MAKALELER  2010
   Ana sayfa
   2010 Çalışmaları
   2010 Pratik Bilgiler
   Staj - Stajyer Rehberi
   Kanun-Mevzuat Rehberi
   Sosyal Güvenlik Rehberi
   Muhasebe Bilgi Rehberi

  Tekdüzen Hesap Planı

 

 

 


Fehmi GÜNAY

Hatay Vergi Dairesi Başkanı
M.B. Gelirler Başkontrolörü

www.muhasebenet.net

17.08.2010

 

VERGİ UYGULAMALARINDA YENİ BİR TEBLİĞ YÖNTEMİ: ELEKTRONİK ORTAMDA TEBLİĞ

 

I-GİRİŞ

Bazı kanunlar ile Vergi Usul Kanununda önemli değişiklikler yapan 6009 sayılı kanun, vergi uygulamalarında özel bir öneme sahip olan “tebliğ” ile ilgili düzenlemelere yeni bir kavram ve yöntem eklemiştir: elektronik ortamda tebliğ.

213 sayılı Vergi Usul Kanununun 93 ila 109’uncu maddeleri, vergilendirme ile ilgili olup hüküm ifade eden vesika ve yazıların tebliğine ilişkin esasları düzenlemiştir. 6009 sayılı kanunun 7’inci maddesiyle bu bölüme “elektronik ortamda tebliğ” başlığıyla 107/A maddesi eklenmiştir.

Böylece, vergi dairesi tarafından mükelleflere mevcut uygulamada postayla ve memur eliyle yapılan tebliğ usulleri yanında elektronik ortamda da tebliğ yapabilme imkânı getirilmiştir.

II-ELEKTRONİK ORTAMDA TEBLİĞ: YASA METNİ

6009 sayılı kanunun 7’nci maddesiyle Vergi Usul Kanununa eklenen madde aşağıda gösterilmiştir.

“Elektronik ortamda tebliğ

Madde 107/A

Bu Kanun hükümlerine göre tebliğ yapılacak kimselere, 93 üncü maddede sayılan usullerle bağlı kalınmaksızın, tebliğe elverişli elektronik bir adres vasıtasıyla elektronik ortamda tebliğ yapılabilir.

Maliye Bakanlığı, elektronik ortamda yapılacak tebliğle ilgili her türlü teknik altyapıyı kurmaya veya kurulmuş olanları kullanmaya, tebliğe elverişli elektronik adres kullanma zorunluluğu getirmeye ve kendisine elektronik ortamda tebliğ yapılacakları ve elektronik tebliğe ilişkin diğer usul ve esasları belirlemeye yetkilidir.”

Bu düzenlemeye göre;www.muhasebenet.net

1)        Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre tebliğ yapılacak kişilere tebliğe elverişli elektronik bir adres vasıtasıyla elektronik ortamda tebliğ yapılabilecektir.

2)        Elektronik ortamda tebliğ anılan kanunun 93’üncü maddesinde sayılan usullere bağlı kalınmayacaktır.

3)        Kanunda belirtilen hususlarda ve elektronik tebliğe ilişkin diğer usul ve esasları belirlemeye Maliye Bakanlığı yetkili kılınmıştır.

Yasa metninde geçen 93’üncü madde tebliğin esaslarını düzenlemiştir. Bu madde hükmüne göre, vergilendirmeyle ilgili olup hüküm ifade eden her türlü vesikalar ve yazılar adresleri bilinen gerçek ve tüzel kişilere posta vasıtasıyla ilmühaberli taahhütlü olarak, adresleri bilinmeyenlere ise ilan yoluyla tebliğ edilir. İlgili kabul ederse, tebliğ daire veya komisyonda da yapılabilir.

Buna göre, vergi dairesi, postayla tebliğ yapmaksızın doğrudan elektronik ortamda tebliğ yapabilecektir.www.muhasebenet.net

 

III- ELEKTRONİK TEBLİGAT KONUSUNDA DİĞER GELİŞMELER

A-TEBLİGAT KANUNUNDA DEGİŞİKLİK TASARISI

Türkiye Büyük Millet Meclisinde bulunan Tebligat Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısıyla Tebligat Kanununa 7/a maddesi olarak “elektronik tebligat” müessesesi eklenmesi tasarlanmıştır. 

Tasarıya göre, kişilerin isteğine bağlı bir elektronik tebligat öngörülmektedir. Kişi tebligata elverişli bir adres vererek bu adrese tebligat yapılmasını isterse, elektronik yolla tebligat yapılabilecektir. Bununla birlikte sermaye şirketlerinde (anonim, limited, eshamlı komandit şirketle) elektronik tebligat yapılmasının zorunlu kılınması öngörülmektedir.

Öte yandan bu usule göre tebligat yapılamaz ise Tebligat Kanununda yer alan diğer usullerle tebliğ yapılabilecektir.

Tebligat Kanununa eklenmesi tasarlanan hükme göre elektronik yolla tebligat, muhatabın elektronik adresine ulaştığı tarihi izleyen üçüncü günün sonunda yapılmış sayılacaktır.

Kanunda tüm ayrıntıların yer alması mümkün olmadığı gibi, gelişen şartlara göre Kanunda kısa aralıklarla değişiklik yapmak da doğru olmayacağından, son fıkrada, elektronik yolla tebligata ilişkin ayrıntıların yönetmelikte düzenleneceği belirtilmiştir. Bu şekilde, genel çerçevesi Kanunda ortaya konulan ve düzenlenen hükümlerin ayrıntıları yönetmeliğe bırakılmıştır.

B-TÜRK TİCARET KANUNU TASARISINDA ÖNGÖRÜLEN DÜZENLEMELER

Türkiye Büyük Millet Meclisinde bulunan tasarıda her sermaye şirketinin bir web sitesi açması ve web sitesinin adresini unvanının altına yazması zorunluluğu getirilmesi tasarlanmıştır.

Tasarıda web sitesi açılması zorunluluğu “elektronik işlemler ve bilgi toplumu hizmetleri” başlıklı 1524 numaralı madde ile öngörülmektedir. Maddede web sitesi açılması ve uygulaması ile ilgili hususlar belirlenmiş olup bu maddedeki kurallara uymayanlara hapis ve adli para cezası öngörülmüştür.

IV-SONUÇ:

Bilgi ağı ve iletişim teknolojilerinde meydana gelen gelişmelere paralel olarak çeşitli kanunlarda değişiklikler yapılmaktadır. Elektronik ortamda tebliğ, web sitesi açma zorunluluğu konularındaki tasarılarla Ticaret kanunu ve tebligat kanununda düzenleme yapılması öngörülmüştür.

Türk Ticaret Kanunu tasarısında sermaye şirketlerine web sitesi açma zorunluluğu getirilmesi, Tebligat Kanununda değişiklik yapan tasarıda ise sermaye şirketleri için zorunlu, diğer kişiler için ihtiyari elektronik tebligat müessesesi getirilmesi tasarlanmaktadır.

6009 sayılı kanunla 213 sayılı Vergi Usul Kanununa eklenen 107/A maddesi hükmüyle vergi uygulamalarında elektronik ortamda tebliğ 1 Ağustos 2010 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

Kanun maddesindeki hükümle Maliye Bakanlığı, elektronik ortamda yapılacak tebliğle ilgili her türlü teknik altyapıyı kurmaya veya kurulmuş olanları kullanmaya, tebliğe elverişli elektronik adres kullanma zorunluluğu getirmeye ve kendisine elektronik ortamda tebliğ yapılacakları ve elektronik tebliğe ilişkin diğer usul ve esasları belirlemeye yetkili kılınmıştır.

Vergi uygulamalarına ilişkin elektronik ortamda tebliğ ile ilgili ayrıntıları öğrenmek için Bakanlıkça yapılacak olan düzenlemeyi beklemek gerekecektir. 

 

www.muhasebenet.net

17.08.2010

  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght © 2005 -2010  www.muhasebenet.net- www.muhasebenet.com - Türkiye'nin muhasebe rehberi. Her hakkı saklıdır.