Muhasebe   Maliye Vergi İletişim Vergi Takvimi
  MUHASEBE MAKALELER  2010
   Ana sayfa
   2010 Çalışmaları
   2010 Pratik Bilgiler
   Staj - Stajyer Rehberi
   Kanun-Mevzuat Rehberi
   Sosyal Güvenlik Rehberi
   Muhasebe Bilgi Rehberi

  Tekdüzen Hesap Planı

 

 

 


Fehmi GÜNAY

Hatay Vergi Dairesi Başkanı
M.B. Gelirler Başkontrolörü

www.muhasebenet.net

13.08.2010

 

ÖZELGE (MÜKTEZA) UYGULAMASINDA YENİ DÖNEM

 

I-GİRİŞ

Mükellefler, Vergi Usul Kanunun yürürlüğe girmesinden bu yana kendileriyle ilgili vergi durumları ve vergi uygulamalarında karşılaştıkları açık olmayan, tereddütlü konularda Maliye Bakanlığından izahat, görüş isteyebilmektedirler. Bu konudaki uygulama, adı geçen kanunun 413’üncü maddesindeki hükümle, bu hükümde yer alan yetkiye dayanılarak düzenlenen 188 seri nolu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde yer alan açıklamalara göre yapılmaktaydı.

6009 sayılı kanunla Vergi Usul Kanununda yeni bir kısım düzenlemeler yapılmıştır. Bu düzenlemelerden bir kısmı vergi sisteminde yeni dönemler açmıştır. Bunlardan biri de özelge sisteminde yapılan düzenlemedir. Özelge sisteminde yeni dönem, anılan kanunun 413’üncü maddesinin başlığıyla birlikte tamamen değiştirilmesiyle ve bu hükmün yürürlük tarihi olan 1 Ağustos 2010 tarihinde başlamıştır.

Bu yazımızda özelge sisteminde getirilen yeni sistemin ana unsurlarına değinilecektir.

II-KANUN MADDESİ HÜKMÜ

6009 sayılı kanunun 15’nci maddesiyle Vergi Usul Kanunun 413’üncü maddesinde 1 Ağustos 2010 tarihinden geçerli olmak üzere değişiklik yapılmıştır. Yeni hüküm aşağıda gösterilmiştir.

“Mükellefler, Gelir İdaresi Başkanlığından veya bu hususta yetkili kıldığı makamlardan, vergi durumları ve vergi uygulaması bakımından müphem ve tereddüdü mucip gördükleri hususlar hakkında yazı ile izahat isteyebilir.

Gelir İdaresi Başkanlığı, kendisinden istenecek izahatı özelge ile cevaplandırabileceği gibi, aynı durumda olan tüm mükellefler bakımından uygulamaya yön vermek ve açıklık getirmek üzere sirküler de yayımlayabilir.

Sirküler ve özelgeler, Gelir İdaresi Başkanlığı bünyesinde, Gelir İdaresi Başkanı veya tevkil edeceği bir başkan yardımcısının başkanlığında en az üç daire başkanından müteşekkil bir komisyon marifetiyle oluşturulur.

Söz konusu komisyonda oluşturulmuş sirküler veya özelgeler ile konu, kapsam ve ilgili olduğu mevzuat bakımından tamamen aynı mahiyeti taşıyan bir hususta izahat talebinde bulunulması halinde, komisyon tarafından oluşturulan sirküler veya özelgelere uygun olmak şartıyla Gelir İdaresi Başkanlığı taşra teşkilatı tarafından da özelgeler verilebilir.

Sirküler ve vergi mahremiyetine ilişkin hükümler göz önünde bulundurulmak şartıyla özelgeler, Gelir İdaresi Başkanlığınca internet ortamında yayımlanır.

Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar Maliye Bakanlığınca çıkarılan yönetmelikle belirlenir.”

III-YENİ DÖNEMDE ÖZELGE UYGULAMASI

Yukarıda verilmiş olan kanun hükmüyle girilen yeni dönemde;

1)      Özelgeler Maliye Bakanlığından değil, Gelir İdaresi Başkanlığı veya başkanlığın yetkili kıldığı makamlardan istenebilecektir.

Yasal değişiklik öncesinde özelgeler Maliye Bakanlığından veya bakanlığın bu hususta yetkili kıldığı makamlardan istenebilmekteydi.  Bakanlık, 20.12.1988 tarihli 188 seri nolu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğiyle özelgelerin Defterdarlıklardan istenmesi kuralını getirmiştir.

2)   Özelgeler, Gelir İdaresi Başkanlığında kurulacak bir komisyon (özelge komisyonu) tarafından oluşturulacaktır.

Değişiklik öncesi uygulamada yukarıda bahsedilen tebliğle 1.1.1999 tarihinden itibaren özelge vermeye, defterdarlıklar yetkili kılınmıştı.  5345 sayılı kanunla kurulan vergi dairesi başkanlıkları anılan kanunun tanıdığı yetkiye (md. 24) istinaden faaliyete geçtikleri 16 Eylül 2005 tarihinden bu yana özelge vermek görev ve yetkisini haizdir.

6009 sayılı kanunla değişiklik yapılana kadarki süreçte, defterdarlık gelir müdürlüklerinde hazırlanan özelgeler defterdarın veya yetki devrettiği yardımcısının imzalamasıyla; vergi dairesi başkanlıklarında ise ilgili grup müdürlüklerinde hazırlanan özelgeler vergi dairesi başkanı veya yetki devrettiği grup müdürünce imzalandıktan sonra oluşmaktaydı.

Yeni kanunla özelgelerin Gelir İdaresi Başkanlığında kurulacak bir komisyon tarafından oluşturulması kuralı getirilmiştir. Bu komisyon Gelir İdaresi Başkanı veya vekil tayin ettiği yardımcısının başkanlığında en az üç daire başkanından oluşacaktır.

3)      Vergi dairesi başkanlıkları ve defterdarlıkların özelge verme yetkisi sınırlandırılmıştır.

Değişiklik öncesi uygulamada, özelgeleri defterdarlıklar ile vergi dairesi başkanlıklarının vermesi söz konusu iken yeni düzenlemeyle özelgelerin gelir idaresinde oluşturulması kuralı getirilmiştir.

Gelir idaresinin taşra teşkilatı (vergi dairesi başkanlıkları ile başkanlık kurulmayan illerdeki defterdarlıklar), ancak gelir idaresinde kurulu özelge komisyonu tarafından verilmiş olan özelgelerle konu, kapsam ve ilgili olduğu mevzuat bakımından tamamen aynı mahiyet taşıyan bir hususta gelir idaresince oluşturulmuş olan özelgelere uygun olmak şartıyla özelge verebilecektir. Taşra teşkilatının gelir idaresince daha önce oluşturulmamış bir konuda yeni bir özelge oluşturamayacağı anlaşılmaktadır.

4)      Özelgeler, gelir idaresince internet ortamında yayımlanacaktır.

Önceki uygulamada, verilmiş olan özelgelerin kamuya duyurulmasına dair bir düzenleme yoktu. Bununla birlikte bir dönem bir kısım özelgeler Gelirler Genel Müdürlüğünce kamuya duyurulmuştur. Vergi dairesi başkanlıklarının faaliyete geçmesinden sonra da başkanlıkların verdikleri özelgelerden örnek nitelikte olanlarını internet sayfalarında kamuya duyurdukları gözlemlenmiştir.

Yeni uygulamada gelir idaresinin, birçok mükellefi ilgilendiren hususlardaki görüşlerinin yer aldığı özelgeleri internette yayımlamak suretiyle kamuyla paylaşması öngörülmüştür. Özelgeler, mükelleflere ve olaylara özgü olduğundan, vergi mahremiyeti yönünden bir sorun oluşmaması için özelge verilen mükellefin adı, soyadı, unvanı, bağlı olduğu daire ve vergi kimlik numarası, tereddüt yaşanan olay ve ayrıntısı, özelgede geçen diğer mükelleflere ilişkin bilgiler, kurum veya kuruluşlar özelge metninden çıkarıldıktan sonra yayımlanacaktır.

Özelgelerin internette yayımlanmasıyla birlikte kamuoyu ve ilgililer karşılaştıkları benzer konularla ilgili olarak gelir idaresinin görüşünü rahatlıkla öğrenebilecek ve vergi ile ilgili değerlendirme, danışma, öneri ve tavsiyeleri ile uygulamalarını bu görüşleri dikkate alarak yapabileceklerdir.

5)      Özelge uygulaması, Maliye Bakanlığı tarafından çıkarılacak bir “yönetmelikle” belirlenecek olan usul ve esaslar doğrultusunda yapılacaktır.

Özelge ve sirküler uygulamasının kanunda belirtilen kurallar çerçevesinde yapılması esastır. Ancak, daha detaylı hususlarda ve kanunun uygulamasını göstermek üzere bu maddede yer alan hükümlerin uygulamasına ilişkin usul ve esaslar yönetmelikle belirlenecektir. www.muhasebenet.net

Bu yönetmeliği Anayasanın 124’inci maddesi gereğince Maliye Bakanlığı çıkarmaya yetkilidir. Bilindiği üzere, anılan anayasa hükmüne göre, yönetmelikleri Başbakanlık, Bakanlıklar ve kamu tüzel kişileri çıkarabilmektedir. Gelir politikasını uygulama, vergileri ve diğer gelirleri toplama, vergi inceleme ve denetimlerini gerçekleştirme gibi devlet ve mükellef hukuku yönünden önemli sonuçlar doğuran çok önemli görev ve yetkiler verilmiş olan gelir idaresi, kamu tüzel kişiliği vasfı olmadığı için yönetmelik çıkarma yetkisini haiz değildir. Bu sebeple bu yetki Maliye Bakanlığına tanınmıştır.

 

www.muhasebenet.net

13.08.2010

  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght © 2005 -2010  www.muhasebenet.net- www.muhasebenet.com - Türkiye'nin muhasebe rehberi. Her hakkı saklıdır.