Muhasebe   Maliye Vergi İletişim Vergi Takvimi
  MUHASEBE MAKALELER  2010
   Ana sayfa
   2010 Çalışmaları
   2010 Pratik Bilgiler
   Staj - Stajyer Rehberi
   Kanun-Mevzuat Rehberi
   Sosyal Güvenlik Rehberi
   Muhasebe Bilgi Rehberi

  Tekdüzen Hesap Planı

 

 

 


Fehmi GÜNAY

Hatay Vergi Dairesi Başkanı
M.B. Gelirler Başkontrolörü

www.muhasebenet.net

12.01.2010

 

VERGİ DAİRESİ BAŞKANI NASIL ATANIR GÖREV YETKİ VE SORUMLULUKLARI NELERDİR
 

I. GİRİŞ

Maliye Bakanlığının ana hizmet birimlerinden biri olan Gelirler Genel Müdürlüğü 5345 sayılı kanunla kaldırılmış yerine Bakanlığa bağlı Gelir İdaresi Başkanlığı kurulmuş, bu tarihten itibaren de Gelir İdaresi Başkanlığı, vergi dairesi başkanlığı, vergi dairesi başkanı gibi yeni kurum ve unvanlar sıkça kullanılmaya başlanmıştır.

Bu yazımızda, 5 yıllık uygulama süresince adından sıklıkla bahsedilen ve kimi zaman değişik unvanlarla karıştırılan vergi dairesi başkanı unvanı hakkında bilgi verilmiş; atanma usulü, görev, yetki ve sorumlulukları hakkında açıklamalar yapılmıştır.

II. VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIKLARI VE VERGİ DAİRESİ BAŞKANI

A. VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIKLARI

Gelir İdaresi Başkanlığının kurulduğu 2005 yılından bu yana adı sıkça duyulan ve 29 ilde kurulan vergi dairesi başkanlıkları, Türkiye’nin vergi gelirlerinin %95’inin toplandığı ve faal mükelleflerin %85’inin bulunduğu illerde Gelir İdaresi Başkanlığına doğrudan bağlı olarak ve 5345 sayılı Kanuna dayanılarak Bakanlar Kurulu Kararıyla kurulmuştur.

29 ilde faaliyet gösteren vergi dairesi başkanlıklarının sayısı İstanbul’da bulunan Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Başkanlığıyla birlikte 30 adettir.

Her vergi dairesi başkanlığı, kurulduğu ilin hudutları içerisinde yetkilidir.

Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Başkanlığı hariç diğerlerinin henüz “vergi dairesi” ve “tahsil dairesi” sıfatı yoktur. Bu sıfatlar, halen “vergi dairesi müdürlükleri ile mal müdürlüklerine” aittir.

Vergi dairesi başkanlıklarının kurulmadığı 52 ilimizde vergi ile ilgili işlemler eskiden olduğu gibi Defterdarlıklara bağlı olarak faaliyet gösteren vergi dairesi müdürlüklerince yapılmaktadır.

Vergi dairesi başkanlığı kurulmuş olan illerde, tüm vergi daireleri ile mal müdürlüklerinin gelir birimleri başkanlığa bağlı olarak faaliyetlerini sürdürmektedirler.

Öte yandan bu illerde vergi inceleme ve denetimleri Başkanlığa bağlı Denetim Grup Müdürlüğü bünyesindeki vergi denetmenleri marifetiyle yürütülmektedir. Yaygın yoğun vergi denetimleri ise Denetim Koordinasyon Müdürlükleri marifetiyle yapılmakta olup bu müdürlükte çalışan görevliler özel yoklama yetki belgeli memurlardır.

B. VERGİ DAİRESİ BAŞKANI

5345 sayılı yasanın 25’inci maddesi “vergi dairesi başkanı” başlığını taşımaktadır. Bu madde hükmünde, vergi dairesi başkanının, başkanlığın amiri olduğu ve madde hükmünde yer alan görevleri ifa etmekten doğrudan Gelir İdaresi Başkanlığına karşı sorumlu olduğu belirtilmiştir.

Anılan kanunun 33’üncü maddesinde Gelir İdaresi Başkanlığının görev alanına giren konularda “mülki idare amirleri”ne, “mahallin en büyük memuru”na, “ilin en büyük mal memuru”na, “defterdar”a, “malmüdürü”ne yapılmış atıflar, ilgisine göre vergi dairesi başkanına yapılmış sayılır hükmüne yer verilmiştir.

5345 sayılı Kanunun 24’üncü maddesine dayanılarak çıkarılan Vergi Dairesi Başkanlıklarının Kuruluş ve Görev Yönetmeliğinin 5’nci maddesinde de vergi dairesi başkanı ile ilgili düzenlemeler yapılmıştır. Bu madde metninde yasadaki düzenlemeler tekrar edilmiştir. Maddenin ikinci fıkrasında ise, anılan yasanın 33’üncü maddesi gereğince başkanın, başkanlığının görev alanına giren konularda mevzuatın mülki idare amirine, mahallin en büyük memuruna, ilin en büyük malmemuruna verilmiş görev ve yetkileri haiz olduğu belirtilmiştir.

Bu hükümdeki “başkanlığının” ibaresinin vergi dairesi başkanlığını ifade ettiği kuşkusuzdur. Bilindiği üzere mülki idare amiri, ilin en büyük memuru ifadesi, illerde vali, ilçelerde kaymakam için kullanılmaktadır.

Bu durumda, vergi dairesi başkanlığının görev alanına giren konularda, diğer mevzuatta mülki idare amirine veya ilin en büyük memuruna verilmiş olan görev ve yetkiler, 5345 sayılı kanun ve bu kanuna dayalı olarak çıkarılan yönetmelik düzenlemeleri uyarınca, başkanlık kurulan illerde vergi dairesi başkanına tanınmış olmaktadır.

Vergi dairesi başkanlığının görevleri, 5345 sayılı kanunun 24’üncü maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre vergi dairesi başkanlığının görev ve yetkileri;

1.      Yetki alanı içindeki mükellefi tespit etmek,

2.      Vergi ve benzeri mali yükümlülüklere ilişkin tarh, tahakkuk, tahsil, terkin, tecil, iade, ödeme, muhasebe ve benzeri işlemleri yapmak,

3.      Bu işlemler ile personel atama, disiplin, terfi, sicil, harcırah ve benzeri özlük işlemlerinden dolayı idarî yargı mercileri nezdinde yaratılan ihtilaflarla ilgili olarak bu merciler nezdinde talep ve savunmalarda bulunmak

4.      Gerektiğinde temyiz ve tashihi karar talebinde bulunmak,

5.      Yargı kararlarının uygulanması işlemlerini yürütmek,

6.      Vergi uygulamalarını geliştirmek ve iyileştirmek,

7.      Mükelleflere kanunların uygulanması ile ilgili görüş bildirmek,

8.      Mükellefi hakları konusunda bilgilendirmek ve uygulamalarında mükellef haklarını gözetmek,

9.      Mükellef hizmetleri ile bilgi işlem, istatistik, bilgi toplama, eğitim, satın alma, kiralama, vergi inceleme ve denetimi, uzlaşma, takdir ve benzeri görevleri ve işlemleri yürütmektir.

 

Yukarıda belirtilen görevler kapsamında diğer mevzuatta mülki idare amiri, mahalli en büyük memur, ilin en büyük memuru, defterdar unvanlarına verilmiş olan görev ve yetkiler anılan yasal düzenleme uyarınca vergi dairesi başkanına geçmiştir.

6183 sayılı kanunun 13’üncü maddesinde “alacaklı amme idaresinin mahalli en büyük memuru” ibaresi ile ihtiyati hacizde yetkili kamu görevlisi belirlenmiş olup yukarıdaki açıklamalara göre Devlete ait amme alacaklarında ihtiyati haciz kararı vermeye yetkili kişi başkanlıkların olduğu illerde vergi dairesi başkanıdır.

Benzer şekilde aynı kanunun 64’üncü maddesinde haciz varakasını tasdik edecek olan merci “alacaklı amme idaresinin mahalli en büyük memuru” veya tevkil edeceği memur olarak belirlenmiştir. Bu hükümde de alacaklı amme idaresi Devlet olan amme alacaklarında haciz varakasını tasdik etmeye yetkili olan vergi dairesi başkanıdır. Aynı hükme göre vergi dairesi başkanı bu yetkisini altlarına devredebilir.

Diğer bir düzenleme ise haczedilmiş gayrimenkullerin satış komisyonu ile ilgili olanıdır. Bu maddeye göre satış komisyonu il ve ilçelerde en büyük mal memurunun veya vekil kılacağı memurun reisliği altında, hükümde belirtilen diğer kişilerden teşekkül edecektir. Bu durumda il ve ilçelerde kurulacak satış komisyonlarına vergi dairesi başkanı veya tevkil edeceği kişi başkanlık edecektir. Öte yandan satılamayan gayrimenkullerin teferruğ edilmesi kararı da, reisi vergi dairesi başkanı veya tevkil ettiği kişi olan satış komisyonu karar verecektir.

Öte yandan Vergi Usul Kanununun incelemeye yetkilileri belirleyen 135’inci maddesinde geçen “ilin en büyük mal memuru” sıfatı başkanlık kurulan illerde vergi dairesi başkanını ifade ettiğinden vergi dairesi başkanları vergi incelemesine de yetkilidirler.

III. VERGİ DAİRESİ BAŞKANININ ATAMA USULÜ

Vergi dairesi başkanları, 5345 sayılı kanunun atamaya ilişkin 28’nci maddesi hükmü uyarınca halen, Gelir İdaresi Başkanının önerisi üzerine Maliye Bakanı tarafından atanmaktadırlar.

5345 sayılı kanunun 28’inci maddesi hükmüne göre vergi dairesi başkanı kadrolarına atanabilmek için gerekli şartlar eğitim ve hizmet süresiyle ilgili olup aşağıda belirtilmiştir.

1.      Hukuk, siyasal bilgiler, iktisat, işletme, iktisadi ve idari bilimler fakültelerinde en az lisans düzeyinde yüksek öğrenim görmüş olmak ve

2.      Devlet memuriyetinde en az on hizmet yılını doldurmuş olanlardan; Gelir İdaresi Başkanlığı’nda en az üç yıl yönetici düzeyinde çalışmış olmak,

3.      Devlet memuriyetinde en az on hizmet yılını doldurmuş maliye müfettişi, hesap uzmanı veya gelirler kontrolörü olmak

gerekir.

Buna göre vergi dairesi başkanı olarak atanabilmek için, belirtilen alanlarda lisans eğitimini tamamlamış olmak şartı yanında en az on yıl devlet memuriyeti hizmet süresini doldurmuş ve bu sürede en az üç yıl yönetici düzeyinde çalışmış olmak gerekmektedir.

Diğer yandan devlet memuriyetinde on yıl hizmet süresini doldurmuş olan maliye müfettişi, hesap uzmanı ve gelirler kontrolörleri de vergi dairesi başkanı olarak atanabilecektir.

Gelir idaresi başkan yardımcıları, daire başkanları ve vergi dairesi başkanlarının atama usulünü düzenleyen hüküm Anayasa Mahkemesi tarafından Anayasa’ya aykırı bulunmuş ve oybirliğiyle iptal edilmiştir.

Anayasa Mahkemesi, 02.07.2009 tarihli ve 2005/66 Esas, 2009/102 Karar sayılı kararında; vergi dairesi başkanlarını;

1.      Kamu politikasının tayinine katılan,

2.      Etkin bir otoriteye sahip olan,

3.      Kuruluşların amacının gerçekleşmesinde önemli yetki ve sorumluluklarla donatılan,

4.      Planlama, örgütlenme, personel ve kadrolarını yöneten,

5.      Denetim ve temsil gibi işlevleri yerine getiren üst düzey yönetici konumunda

kamu görevlileri olarak değerlendirmiş ve başkanların atamalarının müşterek kararname ile yapılmasını Anayasal bir zorunluluk olarak görmüştür.

Diğer yandan, Anayasa Mahkemesi, anılan madde hükmünün iptal edilmesi nedeniyle doğacak hukuksal boşluk kamu yararını ihlal edici nitelikte görüldüğünden iptal hükmünün, kararın resmî gazete’de yayımlanmasından başlayarak dokuz ay sonra yürürlüğe girmesine, oybirliği ile karar vermiştir.

Bu karar uyarınca vergi dairesi başkanlarının, 2451 sayılı Bakanlıklar ve Bağlı Kuruluşlarda Atama Usulüne İlişkin Kanun kapsamında atanması için yasal düzenleme yapılması gerekmektedir. Böyle bir düzenleme yapılması durumunda vergi dairesi başkanları Maliye Bakanı, Başbakan ve Cumhurbaşkanı tarafından imzalanan müşterek kararla atanacak, nakilleri ve görevden alınmaları da aynı usule göre yapılacaktır. Bunun için yeni bir kanunla, anılan kanuna ekli II sayılı cetvele “vergi dairesi başkanı” unvanının eklenmesi gerekmektedir.

IV. VERGİ DAİRESİ BAŞKANININ GÖREV, YETKİ VE SORUMLULUKLARI

A. GÖREVLERİ

5345 sayılı kanunun 25’inci maddesi vergi dairesi başkanı başlıklı olup, maddede vergi dairesi başkanının görevleri de belirtilmiştir.

Buna göre vergi dairesi başkanının görevleri;

1.      Yetki alanındaki işlemlerin mevzuat hükümlerine göre yürütülmesi ve izlenmesi,

2.      Vergi inceleme ve denetimlerinin gerçekleştirilmesi,

3.      Kendisine bağlı birimlerin görevlerini etkin bir şekilde yerine getirmelerinin sağlanması,

4.      Mükelleflere kanunların uygulanmasına ilişkin görüş bildirilmesi,

5.      Mükellef haklarının gözetilmesi,

6.      Faaliyetleri hakkında Başkanlığın bilgilendirilmesi,

7.      Kanunlara aykırı hareketi görülenler hakkında takibatta bulunulması ve

8.      Emrine atanan personelin özlük işlemlerinin yürütülmesi

olarak belirtilmiştir.

Vergi dairesi başkanının görevleri daha ayrıntılı bir şekilde anılan kanunun 24’üncü maddesine dayanılarak çıkarılan Vergi Dairesi Başkanlıklarının Kuruluş ve Görev Yönetmeliğinin 26’ncı maddesinde 18 bent halinde sayılmıştır.

B. YETKİLERİ

Anılan yönetmeliğin 27’nci maddesi vergi dairesi başkanının yetkilerini düzenlemiştir.

Buna göre vergi dairesi başkanının; çeşitli mevzuatla doğrudan doğruya kendisine verilmiş olan ve bir daire yöneticisi olarak sahip olduğu yetkileri vardır. Öte yandan 5345 sayılı yasanın 27’nci maddesindeki hükümlere istinaden Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından devredilen yetkileri de bulunabilmektedir.

Vergi dairesi başkanı, başkanlığın kurulduğu il sınırları dâhilinde yetkilerini kullanabilmektedir.

Yukarıda da bahsedildiği üzere, vergi dairesi başkanı, vergi dairesi başkanlığının görev alanına giren konularda, mevzuatla mülki idare amirlerine, mahallin en büyük memuruna, ilin en büyük malmemuruna verilmiş olan görev ve yetkileri de haizdir.

Öte yandan vergi dairesi başkanları, başkanlığında görevli olan,

·        Gelir idaresi grup müdürlerinin 1’nci,

·        Vergi dairesi müdürlerinin, birim müdürlerinin ve vergi denetmenlerinin 2’nci,

·        Müdür yardımcısı ve vergi dairesi müdür yardımcısının 3’üncü,

sicil amiridir.

Vergi dairesi başkanları, başkanlığında görevli olan,

·        Gelir idaresi grup müdürlerinin 1’nci,

·        Müdür ve vergi dairesi müdürleri ile vergi denetmenlerinin,

üst disiplin amiridirler.

C. SORUMLULUKLARI

5345 sayılı Kanunun 25’inci maddesinde yukarıda sayılan görevlerin ifasından dolayı vergi dairesi başkanının doğrudan Gelir İdaresi Başkanlığına karşı sorumlu olduğu hükme bağlanmıştır.

Diğer yandan Yönetmeliğin 28’inci maddesi vergi dairesi başkanının sorumluluklarını üç bent halinde sayarak belirlemiştir. Buna göre vergi dairesi başkanı;

a) Görevlerini mevzuata, stratejik plan ve programlara, performans ölçütlerine ve hizmet kalite standartlarına uygun olarak yürütmekten,

b) Devrettiği yetkilerin iyiye kullanılmamasından,

c) Kanunların uygulanması ile ilgili olarak verdiği emirlerden doğan Hazine zararlarından,

sorumludur.

Gelir İdaresi Başkanlığı Disiplin ve Sicil Amirleri Yönetmeliklerine göre vergi dairesi başkanlarının 1’nci sicil amiri ve disiplin amiri Gelir İdaresi Başkanı olarak belirlenmiştir. Anılan yönetmeliklerde vergi dairesi başkanlarının 2’nci ve 3’ncü sicil amiri ve üst disiplin amiri yoktur.

V. SONUÇ

5345 sayılı kanunla birlikte 2005 yılından buyana vergi idaresinin merkez ve taşra teşkilatında yeni bazı kurumlar ve unvanlar oluşturulmuştur. Bu kurum ve unvanlardan biri de, Gelir İdaresi Başkanlığı’na doğrudan bağlı olarak 29 ilde faaliyet gösteren vergi dairesi başkanlıkları ve bu başkanlıkların amiri vergi dairesi başkanlarıdır.

Yukarıdaki bölümlerde, vergi dairesi başkanlıkları hakkında özet bilgilere yer verilmiş olup izleyen bölümlerde ise vergi dairesi başkanlarının atama usulü, görev, yetki ve sorumluluklarına ilişkin açıklamalar yapılmıştır.

 

Vergi dairesi başkanının görevleri

Madde 26- Vergi dairesi başkanı aşağıda yazılı işleri yapmakla görevlidir.

a) Mevzuat ve talimatlarla doğrudan kendisine verilen görevleri yapmak.

b) Grup müdürü, diğer müdürler ve vergi dairesi müdürleri ile birlikte vergi dairesi başkanlığı sorumluluğuna verilen iş ve işlemleri yapmak.

c) Vergi dairesi başkanlığı işlemleri ile ilgili olarak idari yargı mercilerine intikal ettirilen ihtilaflarda, Hazineyi temsilen talep ve savunmada bulunmak.

d) Vergi dairesi başkanlığında yürütülen iş ve işlemleri sürekli ve düzenli olarak izlemek, değerlendirmek ve denetlemek.

e) Uygulamada karşılaşılan eksiklik ve aksaklıkları giderici tedbirleri almak, müdürlüklerin koordinasyonunu ve uygulama birliğini sağlamak.

f) Vergi dairesi başkanlığı yöneticisi olarak, personel yönetimi ile ilgili gerekli işlemlerin yapılmasını sağlamak ve tedbirleri almak.

g) Vergi dairesi başkanlığına atanacak ve başkanlıktan alınacak memurlar hakkında Gelir İdaresi Başkanlığına görüş ve öneride bulunmak.

h) Vergi dairesi başkanlığı ile mükellef ilişkilerinin geliştirilmesini sağlamak.

i) Vergi dairesi başkanlığına verilen görevlerin yerine getirilmesi için gerektiğinde, diğer kuruluşlarla koordinasyon ve işbirliği yapmak.

j) Grup müdürlükleri ve diğer müdürlükler ile vergi dairesi müdürlüklerinin yönetimine vekil tayin etmek ve vekil tayinlerini sona erdirmek; sağlık, izin, geçici görev ve benzeri durumlardan kaynaklananlar hariç olmak üzere her iki durumu Gelir İdaresi Başkanlığına bildirmek.

k) Vergi dairesi başkanlığının harcama yetkilisi görevini yürütmek.

l) Vergi dairesi başkanlığında görevli vergi denetmenlerini, vergi incelemeleri ve denetim yapmak konusunda görevlendirmek ve vergi denetmenlerince düzenlenen raporları gereği yapılmak üzere ilgili yerlere göndermek.

m) Gelir İdaresi Başkanlığınca, vergi dairesi başkanlığına devredilen yetkiye dayanarak vergi ve benzeri mali yükümlülüklere ilişkin taksitlendirme, tecil ve terkin işlemlerini yaptırmak.

n) Bütçe gelirlerinden yapılacak red ve iadelerde, muhasebe işlem fişini imzalamak.

o) Vergi dairesi başkanlığının yetki alanı ve görev konuları ile ilgili soruları cevaplandırmak.

p) Teftişlerde, teftiş raporlarını ilgililerle birlikte cevaplandırmak.

r) İstatistikî bilgileri ilgili birimlere göndermek.

s) Gelir İdaresi Başkanlığınca verilen diğer görevleri yapmak.

 

www.muhasebenet.net

 

  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght © 2005 -2010  www.muhasebenet.net- www.muhasebenet.com - Türkiye'nin muhasebe rehberi. Her hakkı saklıdır.