MuhasebeNet.Net Forum  I  2009 Muhasebe Ücret tarifesi  I  2009 Vergi Takvimi  I 2009 Beyanname Rehberi  I  Mevzuat Arama Motoru

Muhasebe  

Maliye

Vergi

İletişim

2009 Yılı Vergi Takvimi

  MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   27 Ocak 2009

   Ana sayfa

   2009 Yılı Çalışmaları

   2009 Pratik Bilgiler

   Staj - Stajyer Rehberi

   Kanun-Mevzuat Rehberi

   Sosyal Güvenlik Rehberi

   Muhasebe Bilgi Rehberi

  Tekdüzen Hesap Planı

 

 

 


 

Yatırım ve istihdamda teşvik süresi uzatılıyor

 

Hükümetin uzun süredir gündeminde bulunan teşviklere ilişkin düzenlemeyle yatırım ve istihdamın teşvikine ilişkin süre 2009 yılı sonuna kadar uzatılıyor.

Bakanlar Kurulu'nda dün imzaya açılan "Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı"na göre, 2008 yılı sonunda süresi dolan gelir vergisi stopajı, sigorta primi işveren payları ve enerji desteği ile ilgili teşvik uygulamaları 31 Aralık 2009 tarihine kadar uzatılıyor.

Tasarıyla, kablolu ve kablosuz Internet servis sağlayıcılığı hizmeti vergisinin yüzde 15'ten yüzde 5'e indirilmesi de öngörüldü.

Emeklilik yatırım fonlarının, menkul kıymet fonlarının ve menkul kıymet yatırım ortaklıklarının sermaye piyasalarında yaptıkları işlemler nedeniyle elde ettikleri kazançlar, banka ve sigorta muameleleri vergisinden muaf tutulacak.

Tasarıyla, 1978 model veya daha eski olan motorlu taşıtlar, 31 Aralık 2009'a kadar, kayıt ve tescillerinin silinmesi ve hurdaya çıkarılması durumunda, tahakkuk etmiş ve ödenmemiş olan motorlu taşıtlar vergisi ile bu vergiye ilişkin gecikme zammı ve benzeri cezalar terkin edilecek.

Tasarıya göre, Başbakanlık bünyesinde Ekonomik ve Mali İşler Genel Müdürlüğü oluşturulması da öngörülüyor. Bununla, Başbakanlık'ın görevleri arasında ekonomi ile ilgili politikaların, ekonomik plan ve programların, karar ve uygulama süreçlerinin tespitine ve uygulamasında koordinasyonu sağlamak ekleniyor.

Ar-Ge faaliyetlerinin desteklenmesi hakkında kanununda kamu personelinin tanımının yeniden yapıldığı tasarıda, 31 Aralık 2013'e kadar, "indirim, istisna, destek ve teşvik unsurları"na dair destek personelinin, bu çalışmaları karşılığında elde ettikleri ücretleri üzerinden hesaplanan gelir vergisinin, doktoralı olanlar için yüzde 90'ı, diğerleri için yüzde 80'i verilecek muhtasar beyanname üzerinden tahakkuk edilen vergiden indirilmek suretiyle terkin edilmesi öngörüldü.

EKK'NIN STATÜSÜ
Tasarıda ayrıca Ekonomi Koordinasyon Kurulu'na (EKK) dair bazı düzenlemelere gidildi. Buna göre, EKK, Başbakan'ın belirleyeceği bakanlardan oluşacak ve başbakan yardımcısı kurula başkanlık edecek. Toplantıya özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri davet edilebilecek.

EKK ayrıca, gerektiğinde gelir azaltıcı veya harcama artırıcı sonuçlar doğurabilecek ekonomik içeriğe veya etkiye sahip kanun tasarısı, teklifi, karar ve uygulama önerilerini de değerlendirebilecek.

Tasarıyla Para-Kredi Koordinasyon Kurulu, Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) bünyesinden çıkarılıyor.

Tasarı, tarım ürünleri lisanslı depoculuk kanunu kapsamında düzenlenen ürün senetlerinin elden çıkarılmasından doğan kazançların, 31 Aralık 2013'e kadar gelir ve kurumlar vergisinden müstesna olmasını da düzenliyor.

Öte yandan, dahilde işleme rejimi kapsamında ihraç edilecek malların üretiminde kullanılacak maddelerin tesliminde Katma Değer Vergisi Kanunu kapsamında bölgeler, sektörler veya mal grupları itibariyle işlem yaptırmaya Bakanlar Kurulu'nun yetkili kılınmasıyla ilgili süre 31 Aralık 2010 tarihine kadar uzatıldı. Bu süre 2008 yılı sonunda sona ermişti.

Tasarıyla, şans oyunları hasılatından alınan vergi, fon ve payların düzenlenmesi hakkında kanun yapılan düzenlemeyle "net hasılat", hasılattan, şans oyunları vergisi ve eğlence vergisi ile oyun planlarına göre hesaplanan ve süresi içinde iştirakçilere ödenen ikramiyeler düşüldükten sonra kalan tutar olarak tanımlandı. İlgili kurum ve kuruluşların bir takvim yılı içindeki her türlü yatırım ve işletme giderlerinin toplamı, aynı dönemde elde ettikleri hasılat ve her ne ad altında olursa olsun elde edilen diğer gelirler toplamının yüzde 20'sini geçemeyecek.

Gazeteport/27.01.2009

 

 
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght © 2005 -2009  www.muhasebenet.net- www.muhasebenet.com - Türkiye'nin muhasebe rehberi. Her hakkı saklıdır.