MuhasebeNet.Net Forum  I  2009 Muhasebe Ücret tarifesi  I  2009 Vergi Takvimi  I 2009 Beyanname Rehberi  I  Mevzuat Arama Motoru

Muhasebe  

Maliye

Vergi

İletişim

2009 Yılı Vergi Takvimi

  MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   29 Ocak 2009

   Ana sayfa

   2009 Yılı Çalışmaları

   2009 Pratik Bilgiler

   Staj - Stajyer Rehberi

   Kanun-Mevzuat Rehberi

   Sosyal Güvenlik Rehberi

   Muhasebe Bilgi Rehberi

  Tekdüzen Hesap Planı

 

 

 


 

Karşılıksız çekte garanti 470 TL oldu


 

Bankaların, süresinde ibraz edilmeyen çekin karşılığının bulunmaması durumunda, her çek yaprağı için ödemeleri gereken tutar, 26 Ocak 2009 tarihinden itibaren 470 TL olarak belirlendi.

Buna göre bankalar, süresinde ibraz edilen çekin;

Karşılığının bulunmaması durumunda, her çek yaprağı için 470 TL’ye kadar, ödeme yapmakla yükümlüler.

Kısmen karşılığının bulunmaması durumunda da her çek yaprağı için bu tutarı 470 TL’ ye tamamlayacak biçimde ödeme yapmakla yükümlü olacaklar, (Bkz. Çekle Ödemelerin Düzenlemesi ve Çek Hamillerinin Korunması Hakkında Kanuna İlişkin Tebliğ, Sıra No: 2003/1, Md. 6 ve Sıra No: 2009/1).

Yukarıda belirtilen tutar, 2008 yılında 435 TL olarak uygulanıyordu.

KARŞILIKSIZ ÇEK VE PROTESTOLU SENET

Dünkü Resmi Gazete’de yayımlanan, 5834 sayılı "Karşılıksız Çek ve Protestolu Senetler ile Kredi ve Kredi Kartları Borçlarına İlişkin Kayıtların Dikkate Alınmaması Hakkında Kanun" ile karşılıksız çek ve protestolu senetler ile kredi ve kredi kartı mağdurlarına, bazı kolaylıklar sağlandı...

Buna göre, ödeme tarihi bu kanunun yürürlüğe girdiği 28 Ocak 2009 tarihinden önceolup da;

Kullandığı nakdi ve gayri nakdi kredinin ödemelerini aksatan gerçek ve tüzel kişilerin,ticari faaliyette bulunan ve bulunmayan gerçek kişilerin, kredi müşterilerinin,

Karşılıksız çıkan çeklerin, protesto edilmiş senetlerin, kredi kartı ve diğer krediborçlarına ilişkin kayıtları,

söz konusu borçların, bu kanunun yürürlüğe girdiği 28 Ocak 2009 tarihinden önce veyabu Kanun’un yürürlüğe girdiği tarihten itibaren altı ay içinde ödenmesi veya yeniden yapılandırılması halinde, borcun tamamının ödenmesinden sonra, Merkez Bankası’ndatutulan kayıtlardan silinecek.

Merkez Bankasınca kayıtların silinmesinden sonra, bankalar, finansal kiralama şirketleri,faktoring şirketleri ve tüketici finansman şirketlerince yapılacak kredilendirme, çek karnesi verilmesi ve diğer işlemlerde silinmiş kayıtlar dikkate alınmayacak.

KARŞILIKSIZ ÇEK VE HAPİS CEZASI

Bu arada, tartışılan konulardan biri de karşılıksız çekteki "hapis cezasının kalkıp kalkmadığı" ile ilgili...

Son 4 yıldır, bir milyonun altına düşmeyen "karşılıksız çek" sayısı, 2008 yılında 2007’yekıyasla 213 bin artarak 1 milyon 537 bin 194’e yükseldi. Hapis cezaları ile ilgili yargılamalarda da patlama oldu.

Ceza Hukukçusu Prof.Dr. Adem Sözüer ve bazı hukukçulara göre; Çek Hamilleri Koruma Kanunu’nu, 31 Aralık 2008 tarihine kadar Türk Ceza Kanunu ile uyumlu hale getirecek düzenlemenin yapılmayışı nedeniyle, karşılıksız çek kesen veya çekle ilgili bir suçişleyen kişinin affa uğraması söz konusu.

Geniş bir kitleyi ilgilendiren, hapis cezası ile ilgili bu sorunun, önümüzdeki günlerde açıklanacak olan Yargıtay’ın ilgili ceza dairesi kararı ile biraz daha netleşmesi bekleniyor.

Taşıt vergisinde son günler

2009 yılı Motorlu Taşıtlar Vergisi ilk taksitinin, ödenmesi için birkaç gün kaldı. 1 Şubat 2009 çalışma saati bitimine kadar ödenmesi gereken Motorlu Taşıtlar Vergisi için songünü beklemeden, vergiyi bugün-yarın yatırmakta yarar var.

6 Ocak 2009 tarihli Hürriyet’te "Taşıtı Olanlara Daha Az Vergi Ödeme Fırsatı" başlığıaltında açıkladığımız gibi; otomobil, cip, kaptıkaçtı, arazi taşıtları ve benzeri taşıtlar için"özel bir avantaj" var.

Buna göre; 2009 yılı Motorlu Taşıtlar Vergisi, taşıtın kasko değerinin yüzde 5’indenfazla ise bir alt kademeye bakarak daha az vergi ödeyeceksiniz.

 

Şükrü Kızılot

Hürriyet/29.01.2009

 
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght © 2005 -2009  www.muhasebenet.net- www.muhasebenet.com - Türkiye'nin muhasebe rehberi. Her hakkı saklıdır.