MuhasebeNet.Net Forum  I  2009 Muhasebe Ücret tarifesi  I  2009 Vergi Takvimi  I 2009 Beyanname Rehberi  I  Mevzuat Arama Motoru

Muhasebe  

Maliye

Vergi

İletişim

2009 Yılı Vergi Takvimi

  MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   29 Ocak 2009

   Ana sayfa

   2009 Yılı Çalışmaları

   2009 Pratik Bilgiler

   Staj - Stajyer Rehberi

   Kanun-Mevzuat Rehberi

   Sosyal Güvenlik Rehberi

   Muhasebe Bilgi Rehberi

  Tekdüzen Hesap Planı

 

 

 


 
Maaşlar, primlerin miktarına ve gün sayısına göre belirlenir
 

 

> H.A/ EZİNCAN

1969 doğumluyum, Bağ-Kur’a giriş tarihim 1987, çıkışım 1993. Askerliğim sırasında Bağ-Kur primlerim yattı. SSK’ya girişim ise 1993. Hizmet birleştirmesini ne zaman yaptırabilirim, emeklilik maaşım ne kadar olur?

CEVAP: Sayın Aslan, 25 yıl, 50 yaş ve 5375 gün ile SSK’dan emekli olabilirsiniz. Şimdiden bağlanacak maaşı tespit çok zor. SSK’da en düşük maaş 621.92 TL, en yüksek ise 1500 TL. Emekli maaşının yüksek olması primlerin yüksekten ödenmesine ve gün sayısının fazla olmasına bağlı. Emekliliğinize 1 yıl kala Sigorta İl Müdürlüğü’ne müracaat edersiniz. Sigorta, Bağ-Kur’dan hizmetinizi isteyerek 2829 sayılı yasaya göre birleştirir.

Bağ-Kur’da erken prim iadesi yok!

 

> L.G

Eşim 1963 doğumlu olup, 2000/2007 yılları arasında şirket ortağı olarak Bağ-Kur’lu idi. 7 yıllık şirket ortaklığından ayrılıp Bağ-Kur’luluğunu da sona erdirdi. Acaba yatırılan primlerin geri iadesi mümkün müdür? Eğer mümkün değilse yatırılan Bağ-Kur primlerinin boşa gitmemesi için ne yapmamızı önerirsiniz?

CEVAP: Sayın Güney, Bağ-Kur’a ödediğiniz primler hemen geri ödenmez. Ancak ileride emekli olurken yeterli gününüz olmaz ise, maaş bağlama şansınız olmazsa, kesilen primleri bir defaya mahsus olmak üzere “toptan ödeme” şeklinde geri alabilirsiniz. Bir de başka bir sosyal güvenlik kuruluşuna tabi hizmetiniz var ise, ileride 2829 sayılı kanuna göre hizmetlerinizi birleştirerek emekli olabilirsiniz. Veya şu anda işinizi devam ettirme şansınız yok ise, İsteğe Bağlı prim ödeyerek sigortanızı devam ettirebilirsiniz ve sağlık hizmetlerinden de faydalanabilirsiniz

 

Yurt dışında çalışanın, Türkiye’de aldığı emeklilik maaşı kesilir!

> M.Ş.

SSK’dan emekli olan bir kimse; Türkiye ile sosyal güvenlik anlaşması olmayan bir başka ülkede çalışmak isterse, emeklilik maaşında herhangi bir azalma olur mu?

CEVAP: 5510 sayılı yasanın 30. maddesine göre, “Yabancı bir ülke mevzuatı kapsamında çalışmaya başlayanların yaşlılık aylıkları, çalışmaya başladıkları tarihi takip eden ödeme dönemi itibariyle kesilecektir” denmektedir. Bunun için yurt dışında çalışmaya başlamanız halinde, yeni yasaya göre emekli maaşınız kesilir.
 

Lütfü köksal-Şerif Akçan

Türkiye/29.01.2009

 
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght © 2005 -2009  www.muhasebenet.net- www.muhasebenet.com - Türkiye'nin muhasebe rehberi. Her hakkı saklıdır.