Muhasebe  

Maliye

Vergi

İletişim

Vergi Takvimi

  MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :  18 Ağustos 2009

   Ana sayfa

   2009 Çalışmaları

   2009 Pratik Bilgiler

   Staj - Stajyer Rehberi

   Kanun-Mevzuat Rehberi

   Sosyal Güvenlik Rehberi

   Muhasebe Bilgi Rehberi

  Tekdüzen Hesap Planı

 

 

 


ÖZEL USULSÜZLÜK VE İDARİ PARA CEZASI UYGULAMALARI

Bilindiği üzere 5904 sayılı Kanunla VUK. mükerrer 355. maddesi değiştirilmiş, 5838 sayılı kanunla da 5510 sayılı kanunun 102. maddesinin birinci fıkrasına (j) bendi eklenmiştir. Her iki kanunla yapılan özel usulsüzlük cezaları ve idari para cezası değişikliği 01.08.2009 tarihi itibariyle yürürlüğe girmiş bulunmaktadır.
 
Söz konusu ceza uygulamaları ile ilgili açıklamalara kısaca aşağıda yer verilmiştir.

 

I- ÖZEL USULSÜZLÜK CEZALARI

 

5904 sayılı kanunun 22. maddesiyle Vergi Usul Kanununun mükerrer 355. maddesinde yapılan değişiklikle 01.08.2009 tarihinden geçerli olmak üzere; 
Zirai kazançlar il ve merkez komisyonlarınca istenen bilgileri vermeyenler ve bilirkişiliği kabul ettikleri halde gerekli incelemeleri yapmayanlara,
  Maliye Bakanlığının veya vergi incelemesi yapmaya yetkili olanların isteyecekleri bilgileri vermeyenlere,
 Vergilendirmeye ilişkin olaylarla ilgili olarak Maliye Bakanlığı ve vergi dairesince devamlı bilgi verme kapsamında yazı ile istenecek bilgileri belli fasılalarla vermeyenlere,
 Ölüm vakalarını ve intikalleri bildirmeyenlere,
 Defter ve belgeleri muhafaza süresi içinde yetkili makam ve memurların talebi doğrultusunda ibraz ve inceleme için ibraz etmeyenlere,
 Vergi inceleme ve kontrolleri ile gayrimenkullerin rayiç bedelinin tespiti sırasında; yetkili memura çalışma yeri gösterilmesi, lüzumu halinde işyerinin gezip görülmesinin sağlanması, inceleme ile ilgili her türlü izahat verilmesi, envanter yapılması halinde araç, gereç ve personeliyle bu işlemlerin yerine getirilmesi için gerekli yardım ve kolaylığın sağlanması gibi ödevleri yerine getirmeyenlere,
VUK’nun mükerrer 257 nci maddesi hükmü uyarınca Maliye Bakanlığı’nca getirilen zorunluluklara uymayanlara,
 
Uygulanacak cezalarda indirime gidilmiştir.
 
Değişiklik öncesi ve sonrası mükellef gruplarına göre uygulanacak ceza tutarları aşağıdaki gibidir.
 
 
CEZA TUTARLARI
Bilgi ve İbraz Ödevlerini Yerine Getirmeyen
(Zorunluluklara Uymayan)
Değişiklik
Öncesi
01.08.2009 Tarihinden Geçerli
1 – Birinci sınıf tüccarlar ile serbest meslek erbabı hakkında
1.600 TL
1.000 TL
2 - İkinci sınıf tüccarlar, defter tutan çiftçiler ile kazancı basit usulde tespit edilenler hakkında
760 TL
500 TL
3 - Yukarıda belirtilenler dışında kalanlar hakkında
350 TL
250 TL
 
Diğer taraftan, 5904 sayılı yasa ile yapılan değişiklik ile  ceza hükümlerinin uygulanabilmesi için yapılacak tebliğlerde bilgi ve ibraz ödevinin yerine getirilmemesi durumunda haklarında ceza hükümlerinin uygulanması cihetine gidileceğinin ilgililere yazılı olarak bildirilme şartının; ödevlerin yerine getirilmemesine ilişkin usul ve esasların Maliye Bakanlığınca yapılan düzenleyici idari işlemlerle (Yönetmelik, Tebliğ gibi) duyurulması halinde aranmayacağı hüküm altına alınmıştır.
Ceza kesilmesine rağmen ödevlerini yerine getirmeyenlere yeniden verilen süre de bu mecburiyetlerini yerine getirmemeleri halinde özel usulsüzlük cezaları bir kat artırılarak uygulanmaktadır.
Tahsilat ve ödemelerini banka, benzeri finans kurumları veya posta idarelerince düzenlenen belgelerle tevsik etme zorunluluğuna uymayan mükelleflerden her birine, her bir işlem için yukarıda yer alan cezalardan az olmamak üzere işleme konu tutarın % 5'i nispetinde özel usulsüzlük cezası kesilmektedir.

 

Elektronik Ortamda Beyanname Verilmesi Mecburiyetine Uyulmaması;

 
Beyannamenin kanuni verilme süresinin sonundan başlayarak 15 gün içinde elektronik ortamda verilmesi halinde özel usulsüzlük cezası 1/4 oranında uygulanır.
-Birinci sınıf tüccarlar ile serbest meslek erbabı için
250 TL
-İkinci sınıf tüccarlar, defter tutan çiftçiler ile kazancı basit usulde tespit edilenler için
125 TL
-Yukarıda belirtilenler dışında kalanlar için
62,50 TL
Beyannamenin kanuni verilme süresinin sonundan başlayarak birinci 15 günü takip eden ikinci 15 gün içinde elektronik ortamda verilmesi halinde kesilmesi gereken özel usulsüzlük cezası 1/2 oranında uygulanır.
-Birinci sınıf tüccarlar ile serbest meslek erbabı için
500 TL
-İkinci sınıf tüccarlar, defter tutan çiftçiler ile kazancı basit usulde tespit edilenler için
250 TL
-Yukarıda belirtilenler dışında kalanlar için
125 TL
e- beyannamelerin süresi içinde verilmesi halinde düzeltme beyannamelerinde özel usulsüzlük cezası uygulanmaz.

 

Elektronik Ortamda Verilme Zorunluluğu Getirilen Bildirim veya Formlara İlişkin Süresinden Sonra Düzeltme Amacıyla Bildirim ve Form Verilmesi;

 

Süresinden sonra düzeltme amacıyla verilen bildirim ve formların,  belirlenen sürelerin sonundan itibaren 10 gün içinde verilmesi halinde özel usulsüzlük cezası kesilmez.
Takip eden 15 gün içinde verilmesi halinde ise kesilmesi gereken özel usulsüzlük cezası 1/ 2 oranında uygulanır.
Elektronik ortamda beyanname ile bildirim ve form verme mecburiyetine uymayanlara VUK. Mükerrere 355. Maddeye göre ceza kesilmesi halinde, 352 nci maddenin birinci derece usulsüzlüklerle ilgili (1) numaralı bendi ile ikinci derece usulsüzlüklerle ilgili (7) numaralı bendi uyarınca ayrıca ceza kesilmeyecektir.

 

II- İDARİ PARA CEZALARI

 

4/a kapsamındaki sigortalıların bir başka deyişle hizmet akdi ile bir veya birden fazla işveren tarafından çalıştırılanların  işten ayrılışlarından itibaren 10 gün içinde verilmesi gereken işten ayrılma bildirgesinin süresinde verilmemesi halinde idari para cezası uygulanmazken 01.08.2009 tarihinden itibaren (5510 sayılı kanunun 102. maddesinin birinci fıkrasının (j) bendi hükmü doğrultusunda)  her bir sigortalı için asgari ücret tutarında idari para cezası uygulanmaktadır.
 
5510 sayılı kanununun birinci maddesinin (a) bendine göre sigortalılığı sona erenlere ilişkin bildirimi, süresi içinde ya da kurumca belirlenen şekle ve usule vermeyenlere veya kurumca internet, elektronik veya benzeri ortamlarda göndermekle zorunlu tutulduğu halde anılan ortamda göndermeyenler hakkında her bir sigortalı için 693,00 TL. tutarında idari para cezası uygulanacaktır.
 
Cezalı duruma düşmemeniz için bildirim, form ve beyan yükümlülüğünüzü süresinde yerine getirmeniz dileği ile iyi çalışmalar dilerim.
 
Saygılarımla
Ali Metin POLAT
Ankara SMMMO Başkanı

18.08.2009

 

 

  
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght © 2005 -2009  www.muhasebenet.net- www.muhasebenet.com - Türkiye'nin muhasebe rehberi. Her hakkı saklıdır.