Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  2010 Vergi Takvimi  I   2010 Yılı Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Kurumlar Vergisi Rehberi

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   05 MAYIS 2010

  Vergi Rehberi 

  2010 Çalışmaları 
  2010 Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

 
       
   

Cumartesi ve pazar günleri yıllık izin süresine dahil mi?

Memur olarak çalışmaktayım. Yıllık iznimden 5 gün kullandım. İzin bitimini takip eden cumartesi ve pazar günleri yıllık izine dahil edilir mi?

Devlet memurları, 657 sayılı Devlet Memurları kanunda gösterilen süre ve şartlarla izin hakkına sahip bulunmaktadırlar. Belirtilen Kanuna göre devlet memurlarının yıllık izin süresi, hizmeti 1 yıldan on yıla kadar (on yıl dahil) olanlar için 20 gün, hizmeti on yıldan fazla olanlar için 30 gündür. Zorunlu hallerde bu sürelere gidiş ve dönüş için en çok ikişer gün eklenmektedir.
Aynı Kanunda yıllık izinlerin amirin uygun bulacağı zamanlarda, toptan veya ihtiyaca göre kısım kısım kullanılabileceği, birbirini izleyen 2 yılın izni bir arada verilebileceği, cari yıl ile bir önceki yıl hariç, önceki yıllara ait kullanılmayan izin hakların düşeceği hükmü bağlanmıştır. Diğer yandan anılan Kanunda memurların haftalık çalışma süresinin genel olarak 40 saat olduğu, bu sürenin de Cumartesi ve Pazar günleri tatil olmak üzere düzenleneceği öngörülmektedir.
Bu mevzuat hükümleri çerçevesinde 5 gün yıllık izin kullanan memura, verilen bu izne, iznin bitimine tekabül eden ve yıllık izin süresinin içerisinde kalmayan Cumartesi Pazar günlerinin dahil edilmemesi gerekmektedir.
Emeklilik müracaatında istenen belgeler
SSK’LI olarak çalışmaktayım. 01.06.2010 tarihinde emeklilik yaşım doluyor. Emeklilikte SGK’ya hangi belgelerle başvurmam gerekmektedir? (M. BARAK / Mersin) 4/1-a’ lıların (SSK’lıların) yaşlılık aylığı talebinde örneği SGK tarafından hazırlanan “Tahsis Talep ve Beyan Taahhüt Belgesi”yle başvuruda bulunmak gerekmektedir. www.sgk.gov.tr ‘den indirebilirsiniz) Ayrıca;
* 1 Adet Fotoğraf
* Gelir Vergisinden Muafiyet Belgesi (Vergi indiriminden yararlanan sigortalılar için) ile
* Sigortalı İşten Ayrılış Bildirgesi (işten ayrıldıktan sonra ilk 10 gün içinde talepte bulunanlar için) gerekmektedir.SOSYAL Güvenlik Kurumu değişik bankalarla yaptığı protokoller ile prim tahsilatı yoluna gitmektedir.
Kredi kartıyla sigorta primi ödeme dönemi
Diğer yandan SGK, işverenlerin çalıştırdıkları sigortalılara ait primler, kendi nam ve hesabına çalışanların primleri ve isteğe bağlı sigorta primlerini kredi kartı ile ödemeleri konusunda bazı bankalarla anlaşma yapmıştır. (Bu bankalar ww.sgk.gov.tr’den öğrenilebilir.) Prim ödeme yükümlüleri, anlaşmalı bankaların birinden edinmiş olduğu kredi kartı ile aynı bankanın alternatif dağıtım kanalları (internet bankacılığı, ATM gibi) aracılığı ile cari ay prim ödemelerini gerçekleştirebilecekleri gibi, ilgili bankanın kredi kartına verecekleri otomatik ödeme talimatı ile de prim ödemelerini yapabileceklerdir. Kredi kartı ile prim ödenmesinin, banka şubesinde yapılan tüm prim tahsilatı işlemlerinden bir farkı bulunmamakta, nakit sıkıntısı içinde bulunan prim ödeme yükümlüsüne bu şekilde kolaylık sağlanmaktadır. Kredi kartı ile prim tahsilatı protokolü imzalayan bankalardan bazıları söz konusu uygulamaya başlamış, diğer bankalar ise bilgi işlem alt yapılarını oluşturmasını müteakip uygulamaya geçeceklerdir.
Osmanlı’nın
sigortası İNGİLİZ
Büyükelçisi, eski Türk evlerinin dış duvarlarına asılan “Ya Hafiz” (Muhafaza Eden Rabbimiz) levhalarını görünce dayanamamış ve Keçecizade Fuad Paşa’ya bunların ne olduğunu sormuş.
Fuad Paşa, İngiliz’in tam anlayacağı dille cevap vermiş; - O gördükleriniz, “Osmanlı Sigorta Şirketinin levhalarıdır”
Günün Sözü:
“GENÇLİKTE sevmek için yaşarız, yaş ilerledikçe yaşamayı severiz.”
S. Euremond


İSA KARAKAŞ
isakarakas@gmail.com

 
 
    Yasal Uyarı
 

 
 

    
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght  © 2005-2010 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.