Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  2010 Vergi Takvimi  I   2010 Yılı Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Çalışma Hayatı Rehberi

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   09 TEMMUZ 2010

  Vergi Rehberi 

  2010 Çalışmaları 
  2010 Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

 
   

 

Geç Gelen Faturalar ve Ba Formlarında Bildirimi


        Bilindiği üzere bilanço esasına göre defter tutan mükellefler takip eden ayın son günü aksamı saat 24.00’ e kadar Ba Bs formu (bildirim formu) vermekle yükümlüdür.
Ba Formu, “Bilanço Esasına Göre Defter Tutan Mükelleflerin Mal ve Hizmet Alımlarına İliskin Bildirim Formu” nu, Bs Formu ise “Bilanço Esasına Göre Defter Tutan Mükelleflerin Mal ve Hizmet Satıslarına İliskin Bildirim Formu”nu ifade etmektedir.  

      Aylık dönemler halinde form verme uygulaması ile mükellefler ellerine geç ulasan faturaları Ba formuna nasıl bildireceğinin kaygısını yasamaya basladılar.  

       VUK’ nun 396 no.lu tebliği uyarınca mükellefler, elektronik ortamda bildirilen formlarda hata veya eksiklik bulunduğunun tespit etmeleri halinde, bunları yeniden düzenleyerek göndermek suretiyle düzeltme yapabilirler. Tebliğe göre, düzeltme isleminde mükelleflerin düzenledikleri ilk bildirim formu iptal edilerek yeni bildirim formu daha önce bildirilmemis alıs ve satıs islemlerini de içerecek sekilde doldurulur. Ancak, mükellefleri ilgilendiren bir diğer konu yeniden düzenlenen Ba formları için ceza ödenip uygulanıp uygulanmayacağıdır.

        Süresinden sonra verilen Ba formlarına uygulanacak ceza 213 sayılı VUK’ nun mükerrer 355’inci maddesinde düzenlenmistir. Kanun koyucu tarafından belirlenen sürelerin sonundan itibaren 10 gün içinde verilen Ba formları için özel usulsüzlük cezası kesilmez. Fakat takip eden 15 gün içinde verilen formlar için ½ oranında özel usulsüzlük cezası (2010 yılı için 500 TL) uygulanır.

         Düzeltme bildirimi yapılırken ek sürelerinde asılması durumunda ise her bir form için 1.000 TL( 2010 yılı için) özel usulsüzlük cezası kesilecektir. Düzeltme yapılırken dikkat edilmesi gereken önemli bir noktada geç gelen fatura hangi döneme aitse o dönem Ba formunda düzeltme yapılması gerektiğidir. Aksi takdirde satıcının faturayı düzenlediği döneme iliskin Bs formu ile alıcının düzenlediği Ba formu arasında dönemsel olarak tutarsızlık olacaktır.
        Örnekle açıklayacak olursak; mayıs ayına ait bir faturanın Ba formu haziran sonuna kadar verilmektedir. Mayıs tarihli bu faturanın mükellefe temmuz ayında ulasması durumda mükellefler mayıs ayına ait Ba formunu düzeltmelidirler.10 Temmuza kadar yapılacak düzeltmeler için özel usulsüzlük cezası uygulanmayacak,25 Temmuza kadar yapılan düzeltmelerde ise ½ oranında özel usulsüzlük cezası uygulanacaktır. Bu tarihten sonra verilen düzeltmelerde özel usulsüzlük cezasının tamamı uygulanır.
Saygılarımızla.   

Başak Bilge ÇETİN

Denetçi,SMMM/ Yöntemymm

 
   
 
Yasal Uyarı
 
 
   

 
 

 

 

 
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght  © 2005-2010 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.