Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  2010 Vergi Takvimi  I   2010 Yılı Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Asgari Geçim İndirimleri

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :  10 Şubat 2010

  Vergi Rehberi 

  2010 Çalışmaları 
  2010 Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

 
       
   

Mahkeme kararına göre ödenen tazminat belli şartlarda gider yazılabilir

Soru: İşletmemizde çalışan bir persenolin şirketin pazarlama aracı ile yaptığı kaza sonucu bir kişinin ölümüne yol açtı. Karşı tarafın açtığı mahkeme yeni sonuçlandı. Ve şirketimizi tazminat ödemeye mahkum etti. Kararı temyiz edeceğiz. Ancak kazanamayacağımız da gerçek. Ödeyeceğimiz taminatı masraf yazarak kazancımızdan düşebilir miyiz?

Cevap: Ödenen tazminatların gider yazılarak ticari kazançtan indirilebilmesi için; tazminatın işle ilgili olması ve sözleşmeye, ilama veya kanun emrine dayanması şarttır. İşle ilgili olmayan veya işle ilgili olsa dahi, işletme sahibinin şahsi kusuru nedeniyle ödenen zarar, ziyan ve tazminatlar gider yazılamıyor. İşyerinizde çalışan personelin, işletmenize kayıtlı taşıtla mal pazarlarken yaptığı kaza sonucu meydana gelen ölüm nedediyle, mahkeme kararına dayanarak ödeyeceğiniz tazminatı belli şartlarda gider yazmanız mümkün. Kazanın işle ilgili olduğuna şüphe yok. Ayrıca, kaza yapan taşıtın bakımının tam ve eksiksiz yapılmış olması, eksiğinin bulunmaması, fenni muayenisinin yapılmış olması, kaza yapan işçinizin ehliyetinin olması halinde, ortada kusursuz sorumluluk halide mevcu olduğundan, mahkeme kararına istinaden ödediğiniz tazminatı gider yazabilirsiniz.

500 TL nin altındaki konut kiraları elden ödenebilir

Soru: Kira da iki evim var. Birinden 350 TL birinden de 400 TL aylık kira alıyorum. 500 TL ve üstündeki kiraların bankaya yatırılması gerekttiği söyleniyor. Buradaki aylık 500 TL lik had; toplam kiramıdır? Yoksa her evden alınan kira mıdır? Kısaca aldığım kiralar bankaya yatırılması gerekiyor mu? Yoksa eskiden olduğu gibi elden alabilir miyim?

Cevap: Kayıtdışılığı önlemek için getirilen düzenlemelerden biride kira gelirlerinin bankacılık kanalı ile ödenmesidir. 1 Kasım 2008 den itibaren konutlarda 500 TL ve üzerindeki kiralar ile, tutarı ne olursa olsun işyeri kiralarının bankaya yatırılması gerekiyor. Konut kirlarındaki 500 TL lik had, bir konuttan alınacak kira ile ilgilidir. Bir konuttan 500 TL ve üzerinde kira alınıyorsa, kiranın bankaya yatırılması gerekiyor. Konutlarınızın her birinden aylık 500 TL nin altında kira aldığınızdan, kiraların bankaya yatırılma zorunluluğu yok. Kiralarınızı elden alabilirsiniz.

Dul aylığı ile yetim aylığından yüksek olan tercih edilebiliyor

Soru: Teyzem 10 yıldan beri vefat eden eşinden dolayı SSK dan yetim aylığı alıyor. Bağ-Kur emeklisi olan babasıda yeni vefat etti. Eşinden aldığı maaş kesilmeden babasından da aylık allabileceğini öğrendik. Teyzeme babasından da aylık bağlatmak için ne gibi işlem yapmammız ve nereye müracaat etmemeiz gerekiyor.

Cevap: Eşinden dolayı SSK dan dul aylığı alanlar, babalarından dolayı Bağ-Kurdan yetim aylığı alamıyor. Ancak, dul aylığı ile yetim aylığından tutar olarak yüksek olanı tercih etme hakları var. Teyzeniz eşinden dul aylığı alırken, babasından dolayı Bağ-Kurdan da yetim aylığı alamaz. Ancak tutar olarak yüksek olan aylığı alabilir. Bağ-Kurdan bağlannacak aylık tutarı ile eşinden aldığı aylık tutarını mukayese etsin. Şayet Bağ-Kurdan bağlanacak aylık tutarı almakta olduğu dul aylığından yüksekse, eşinden aldığı aylığı iptal ettirerek, babasından yetim aylığı bağlatsın.

Evlenme ödeneği için öncelikle yetim aylığı alınması lazım

Soru: Eşinden boşanan ve SSK dan emekli babasıyla oturan kız çocuğu, boşandığı eşiyle tekrar evlenmesi halinde, evlenme yardımı alabilir mi?

Cevap: Ana veya babasından dolayı SSK dan yetim aylığı almaktayken evlenen kız çocuklarına, aldıkları aylığın iki yıllık tutarı bir defaya mahsus olmak üzere, evlenme ödeneği olarak peşin olarak ödenir. Evlenme ödeneği alabilmek için, öncelikle ana veya babadan yetim aylığı alıyor olmak gerekiyor. Eşinden boşanan ve SSK emeklisi olan babasıyla birlikte oturan kız çocuğunun tekrar evlenmesi halinde, evlenme ödeneği alması mümkün değildir.

Başkasının sürekli bakımına muhtaç derecede malul çocuğu olan kadının primi artırılıyor

Soru: Ablam Kasım 1960 doğumludur. SSK girişi 1 Ağustos 1993 olup, 1873 gün prim ödemesi var. 1 Mayıs 2006 tarihinden itibaren ise İsteğe Bağlı Sigortaya prim ödüyor. Bugün itibariyle; 1873 gün SSK’lı çalışarak, 1350 gün İsteğe Bağlı olarak olmak üzere toplam 3.223 gün prim ödemesi var. Sorularım şunlar:

1) Ablamın bakmakla yükümlü olduğu 23 yaşında engelli bir kızı var. Ekim 2008 itibariyle çıkan kanuna göre ¼ eksik pirim ödemesi söz konusu mudur? Bu konuyla ilgili Eylül 2009 tarihi itibariyle Bağ-Kur’a bir dilekçe verdik. Fakat tarafımıza bugüne kadar geri dönüş olmamıştır. Bu konuda yapmamız gereken işlem var mıdır?

2) 49 yaşında olan ablam, 3600 gün üzerinden emekli olabilir mi? Olursa kaç gün kaldı? Ve kaç yaşında emekli olabilir?

3) Günümüzde 3600 gün üzerinden emekli olan bir kişi yaklaşık ne kadar emekli maaşı almaktadır? Ekim 2008 ayı itibariyle 870 günlük isteğe bağlı prim ödemesi bulunmakta idi.

Cevap: 1) Başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malul çocuğu bulunan kadın sigortalıların, 1 Ekim 2008 tarihinden sonraki prim ödeme gün sayılarının dörtte biri, prim ödeme gün sayılarının toplamına eklenecek. Ve eklenen bu süreler emekli olmak için aranan yaş haddinden düşülecek. Ablanızın çocuğu başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malul ise, 1 Ekim 2008 den sonra ödediği prim gün sayısının dörtte biri, prim ödeme gün sayısına eklenir. Emekli olmak için aranan yaş haddinden düşülür.

2)Ablanız SSK da yaş haddinden emekli olmak için; 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme ve 56 yaş şartlarına tabi. Ablanız 377 gün daha prim ödeyerek, 3223 gün olan prim ödeme gün sayısını 3600 güne tamamlaması şartıyla, 2016 da 56 yaşını dolduracağı tarihte emekli olabilir. Şayet ablanızın çocuğu başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malul ise, 377 gün yerine 206 gün prim ödeyebilir. Yaş olarak da, 55 yaş 6 ay 9 günü tamamlayacağı tarihte emekli olabilir.( 1Ekim 2008 den itibaren isteğe bağlı prim ödemeleri 4/b sigortasına, eski adıyla Bağ-Kura sayıldığından, bu şartlarla emekli olabilmesi için belirtilenden fazla prim ödememeye dikkat etmeli)

3) Ablanız muhtemelen prime esas kazancın alt sınırı(asgari ücret) üstünden prim ödemiştir. Bu şekilde prim ödeyenlere taban aylık bağlanıyor. Bugün bağlanacak aylık yaklaşık 600 TL dir.

Hizmet tespit davası açabilirsiniz

Soru:1 Mayıs 1960 doğumluyum. 1983'te çalıştığım bir şirkette sigorta numarası alınmış fakat hiç pirim ödenmemiş daha sonra Haziran 2007 de işe girdim hâlâ sigortalı olarak orada çalışıyorum ne zaman emekli olacağım?

Cevap: 2007 başlangıcınıza göre emekli olmak için; 7000 gün prim ödeme ve 58 yaş şartlarına tabisiniz. Prim ödemenizi 7000 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz(ara vermeden prim öderseniz Kasım 2026 ayı sonunda). Şayet 1983 de stajyer değilseniz, işyeriniz SSK ya girişinizi bildirmiş, çalışma sürelerinizi bildirmemiş demektir. Bu durumda, İş Mahkemesine Hizmet tespit davası açabilirsiniz. Mahkemeden bir gün bile çalıştığınıza dair karar alırsanız, prim ödemenizi 3600 güne tamamlamanız şartıyla 58 yaşınızı dolduracağınız 1 Mayıs 2018 de emekli olabilirsiniz  EKREM SARISU / Posta

 
       

    
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght  © 2005-2010 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.