Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  2010 Vergi Takvimi  I   2010 Yılı Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Asgari Geçim İndirimleri

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :  12 Şubat 2010

  Vergi Rehberi 

  2010 Çalışmaları 
  2010 Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

 
       
    Ablam evlendi, annemin ve kardeşimin maaşı artar mı?

> K.A.

15.03.1984 doğumluyum, annem ve ablalarım babamdan Ölüm Aylığı alıyor. Fakat ablalarımdan birisi evlendiği için maaşı kesiliyor. Kuruma dilekçe vermemiz gerekiyormuş. Bu dilekçeyle evlenen ablamın aldığı Yetim Aylığı, annem veya okuyan kız kardeşime devredilebiliyor mu? Bizleri bu konuda aydınlatırsanız çok memnun oluruz. 2005 yılında vefat eden Babam 1998 Bağ-Kur emeklisi...

CEVAP: öncelikle babanıza Allah'tan rahmet diliyorum. İsterseniz sorunuza Kanun maddeleriyle cevap vereyim..
5510 sayılı kanunun 37. Maddesine göre;
- Evlenmeleri nedeniyle, gelir veya aylıklarının kesilmesi gereken kız çocuklarına evlenmeleri ve talepte bulunmaları halinde almakta oldukları aylık veya gelirlerinin 2 yıllık tutarı bir defaya mahsus olmak üzere evlenme ödeneği olarak peşin ödenir.
- Evlenme ödeneği alan hak sahibinin aylığının kesildiği tarihten itibaren 2 yıl içerisinde yeniden hak sahibi olması halinde, 2 yıllık sürenin sonuna kadar gelir veya aylık bağlanmaz, bu durumda olanlar Genel Sağlık Sigortalısı sayılır. Yani 24 aylık tutarında evlenme yardımı alsa bile 24 ay sağlık yardımlarından yararlanabilir.
- Evlenme ödeneği verilmesi halinde, diğer hak sahiplerinin aylık veya gelirleri evlenme ödeneği verilen sürenin bitimini takip eden ödeme döneminden itibaren 34. Maddeye göre yeniden belirlenir.
- Buna göre; evlenen ablanızın emekli maaşı kesilir. Aldığı maaşın 24 katı kadar kendisine evlenme yardımı yapılır. Annenizin ve diğer kardeşinizin maaşı artmaz. Geride başka kardeşiniz olmasaydı, evlenen ablanızın maaşı 24 ay sonra annenizin maaşına ilave edilirdi. Ama geride bir kardeşiniz daha olduğu için annenizin ve diğer kardeşinizin maaşları değişmez.

Lütfi Köksal / Türkiye
 
       

    
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght  © 2005-2010 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.