Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  2010 Vergi Takvimi  I   2010 Yılı Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Asgari Geçim İndirimleri

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :  12 Şubat 2010

  Vergi Rehberi 

  2010 Çalışmaları 
  2010 Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

 
       
   

Vergi ve prim borcu olanlarda açılım bekliyor

Soru: Prim borçlarımı yeniden yapılandırarak taksite bağlatmasına rağmen ekonomik krizden dolayı, taksitleri ödeyemeyen bir Bağ-Kur emekli adayıyım. Acaba yapılandırma tekrar gündeme gelecek midir?

Cevap: Vergi ve sosyal güvenlik primleri gibi ödenmeyen kamu alacaklarının tutarı 100 milyar lirayı aşmış bulunuyor. Kamu alacakların ödenmemesinin en önemli nedeni, sorunuzda da belirttiğiniz gibi ekonomik kriz. Borçluların iyi niyetli olduğuna hiç şüphe yok. Çünkü kayıt altındaki kişiler. Vergi, prim vb. borçlarını ödeyemeyecekleri bilseler de, beyanlarını, bildirimlerini kanuni süresi içinde yaparak borçları tahakkuk ettirmişler. Bu yönüyle vergi ve prim borçluları her türlü yardım ve desteği hak ediyorlar. Kayıt dışılığı tercih etselerdi; ne vergi, ne de prim borçları olacaktı. Yüzde 60’lara yaklaşan kayıt dışı ekonominin oranı biraz daha artacaktı. Tek suçları kayıt altında çalışmaları. Vergi ve prim borçlularına bugünkü ekonomik kriz koşullarında yardımcı olunmayacakta, hangi gün yardımcı olunacak. Vergi ve prim borçlularına yeni bir ödeme kolaylığı getirilerek, borçların ceza ve gecikme zamlarından fedakârlık yapılarak, borç asıllarını, makul oranda tecil faizi ile çok seçenekli olarak 60 aya kadar varan taksitle ödeme imkânı getirilmesi, hem tahsil edilemeyen kamu alacaklarının tahsilini sağlayarak Hazineyi rahatlatacak. Hem de borçtan kurtulacak kişi ve kurumları rahatlatacaktır. Çoğu sosyal problem, günün moda deyimi olan “açılımla” aşılmaya çalışılırken, vergi ve prim borçluları da haklı olarak, borçlarını ödeyebilmek için yeni bir açılım bekliyor. Umarız yetkililer borçluların feryadını duyarda, daha fazla gecikmeden yeni bir borç yapılandırma düzenlemesi yapar da sizde prim borcunuzu ödeyerek emekli olursunuz.

Birden fazla dairede hissesi olan emekli emlak vergisi ödemek zorunda

Soru: Bir konuda bilginize başvurma ihtiyacım doğdu. Aydınlatırsanız sevinirim. Emekli aylığından başka geliri olmayan biriyim. Eşimle ortak malik olduğum ve ikamet ettiğimiz tek dairem var. Verasetten bir dairenin de 1/3 ünün sahibiyim. Bir dairenin yarısı bir dairenin de 1/3 ünün sahibi olarak toplam bir dairem bile yok. Diğer emekliler gibi acaba bende emlak vergisi muafiyetinden yararlanabilir miyim?

Cevap: Emekli aylığından başka geliri olmayan ve Türkiye sınırları içinde brüt alanı 200 m2 yi aşmayan tek meskene sahip emeklilerin bina vergisi oranı, Bakanlar Kurulunca sıfıra indirildiğinden emlak vergi ödemiyorlar. Hisselide olsa birden fazla(iki) daireye sahip olduğunuz için, sıfır oranlı emlak vergisi uygulamasından yararlanamazsınız. Maalesef hisse ile sahip olduğunuz her iki daire içinde Emlak Vergisi ödemek zorundasınız. EKREM SARISU / Posta

 
       

    
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght  © 2005-2010 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.