Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  2010 Vergi Takvimi  I   2010 Yılı Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Asgari Geçim İndirimleri

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :  14 Şubat 2010

  Vergi Rehberi 

  2010 Çalışmaları 
  2010 Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

 
       
   

Vergiden muaf esnaf Bağ-Kur'dan da muaf olabilir mi?

5510 sayılı yasa gereği, gelir vergisinden muaf olup esnaf sanatkar sicil müdürlüklerinde kaydı olan esnaf da Bağ-Kur’ludur. Ancak vergiden muaf esnaf gelirinin asgari ücretten aşağı olduğunu beyan edip Esnaf Sanatkarlar Odasından alacağı belgeyle Bağ-kurdan da muaf olabilir. Yani Bağ-Kur sigortalısı olmayabilir.

Vergiden muaf esnaf kimdir?
Kimlerin vergiden muaf esnaf olduğu Gelir Vergisi Kanunu’nun 9. maddesinde tek tek sayılmıştır. Bunlara örnek olarak aşağıdaki kişiler verilebilir.
Kanunda yazılı şartları taşıyan ve perakende ticaret ile uğraşan bir kısım esnaf,
Bir işyeri açmaksızın gezici olarak ve doğrudan doğruya müstehlike iş yapan hallaç, kalaycı, lehimci, musluk tamircisi, çilingir, ayakkabı tamircisi, kundura boyacısı, berber, nalbant, fotoğrafçı, odun ve kömür kırıcısı, çamaşır yıkayıcısı ve hamallar gibi küçük sanat erbabı,
Belli ölçeğin araçlarla nakil vasıtaları ile nakil işlemi yapan kişiler,
Ziraat işlerinde kullandıkları hayvan, hayvan arabası, motor, traktör gibi vasıtalar veya sandallarla nakliyeciliği mutat hale getirmeksizin ara sıra ücret karşılığında eşya ve insan taşıyan çiftçiler,
Oturdukları evlerde imal ettikleri havlu, örtü, çarşaf, çorap, halı, kilim, dokuma mamulleri, tığ örgü işleri gibi ürünleri işyeri açmaksızın satanlar.

Hangi esnaf Bağ-Kur’lu sayılmayacak?
Gelir vergisinden muaf olan esnaf, eğer esnaf ve sanatkar siciline de kayıtlı ise, aylık gelirlerinden aylık giderleri düşüldükten sonra kalan tutar, aylık asgari ücretin altında ise bu kişiler Bağ-Kur’lu sayılmayacaktır.

Esnaf Odası onaylayacak
Aylık gelirinin asgari ücretten az olduğunu düşünen vergiden muaf esnaf bunu bulunduğu ildeki Esnaf Sanatkarlar Odaları Birliği’nden, olmayan yerlerde ise esnaf odalarından alacağı belge ile kanıtlayacak.
Esnaf Sanatlar Odaları Birliği’nin ya da esnaf odalarının onaylayacağı Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği ekinde bulunan belgede, söz konusu kişinin, aylık faaliyet gelirlerinin günlük kazanç alt sınırının otuz katından az olduğunun, başvuru sahibinin beyanı da dikkate alınarak tespit edildiği belirtilecektir.
Söz konusu belgeden iki adet düzenlenip bir tanesi Sosyal Güvenlik Kurumu’nun ilgili müdürlüğüne gönderilecek, diğer nüsha ise düzenleyen yerde saklanacaktır.

Tarım Bağ-Kur da benzer durumda
Benzer şekilde yıllık gelirlerinden giderleri düşülünce kalan miktarın bir aya düşen kısmı asgari ücretin altında olan tarım Bağ-Kurlularda ziraat odalarından, ziraat odalarının bulunmadığı yerlerde tarım müdürlüklerinden alacakları belge ile Bağ-Kur kapsamı dışına çıkabileceklerdir.
Ancak tarım Bağ-Kur’da ödenen primler düşük olduğu için tarım Bağ-Kur’una devam edilmesi sigortalıların lehine bir durumdur. Çünkü, bir ay içinde 2008 yılında 15 gün, 2009 yılında 16 gün, 2010 yılında 17 gün prim ödenerek 30 gün sigortalılık kazanılması mümkündür. Ödenecek prim gün sayısı her yıl bir gün artarak 2023 yılında 30 gün ödeme-30 gün sigortalılık olarak eşitlenecektir.
Sağlık yardımından yararlanıldığı da düşünüldüğünde söz konusu uygulama en azından 30 gün için prim ödeme 30 gün sigortalılık kazanma durumunun olacağı 2023 yılına kadar cazip görünmemekte.

İSKİ çalışanlarına eğitim
TES-İŞ sendikası üyelerine, iş ve sosyal güvenlik konularında 18 hafta süren kapsamlı bir eğitim verdirdi. TES-İŞ Sendikasınca düzenlenen iş ve sosyal güvenlikle ilgili uzun süreli eğitim programı alanında bir ilk olma özelliğine sahip. Diğer sendika ve kuruluşların da üyelerine benzer eğitimleri vermesinde büyük fayda var. Sürekli eğitim sürekli yenilenme demek. Ahmet ŞERİF ahmet.serif@yahoo.com

 
       

    
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght  © 2005-2010 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.