Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  2010 Vergi Takvimi  I   2010 Yılı Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Çalışma Hayatı Rehberi

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   14  ARALIK  2010

  Mükellef Rehberi 

  Vergi Rehberi 
  Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

 
 

Gurbetçi işçi SSK'lı sayılacak

Soru: Merhaba Sadettin Bey, kardeşim bir inşaat firması ile Türkmenistan'da çalışmak üzere anlaştı ve gitti.
Ancak yurtdışı inşaat işinde topluluk sigortası varmış ve normal sigorta ödenmiyormuş. İşçiler emeklilik için kendileri isteğe bağlı sigorta ödüyorlarmış. Bu işlem doğru mudur?

Cevap: Değerli okurum, bahsettiğiniz 'topluluk sigortası' uygulaması, 1 Ekim 2008 tarihi itibarıyla kaldırıldı. Bugün için geçerli olan mevzuata göre, ülkemizle sosyal güvenlik sözleşmesi bulunmayan ülkelere Türk işverenlerce götürülen işçiler için işverenler sadece kısa vadeli sigorta (iş kazası, meslek hastalığı, analık) ve genel sağlık sigortası primlerini ödüyorlar. Bu işçiler eğer kendileri isterlerse emeklilik için isteğe bağlı sigorta primlerini ceplerinden ödüyorlar.

Öte yandan kardeşiniz gibi binlerce işçinin yaşadığı bir problem vardı. İsteğe bağlı ödenen primler Bağ-Kur kapsamında değerlendirildiğinden, kendileri işçi olarak çalıştıkları halde, Bağ-Kur'lu gibi emekli olmak durumunda kalıyorlardı. Ancak şu an Meclis'te bulunan istihdam ve sosyal güvenlik paketiyle işçilerimizin bu sorununa çözüm getiriliyor. Yeni düzenlemeye göre, yurtdışındaki gurbetçi işçilerimizin ödedikleri isteğe bağlı sigorta primleri, SSK (4/a) kapsamında kabul edilecek. Böylece Bağ-Kur'lular gibi 9000 günle değil, 7000 günle emekli olabilecekler.

Sadettin ORHAN
sorhan@bugun.com.tr
Bugün

 
   
Yasal Uyarı
 
   

 
 

 

 

 
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght  © 2005-2011 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.