Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  2010 Vergi Takvimi  I   2010 Yılı Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Asgari Geçim İndirimleri

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :  16 Şubat 2010

  Vergi Rehberi 

  2010 Çalışmaları 
  2010 Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

 
       
   

Yanlış faturayı iade faturası ile düzeltebilirsiniz


Soru: 31 Ocak 2010 tarihinden müşterimize 8.500 TL olarak düzenleyeceğimiz hizmet faturasının yanlışlıkla 28.500 TL olarak düzenleyerek göndermişiz. Müşteride yanlışlığı fark etmeyerek, fatura bedelini 8 Şubat 2010 tarihinden banka hesabımıza havale ederek borcunu ödemiş. Ancak yapılan yanlışlığın yeni farkına varan müşteri, haklı olarak fazla ödediği paranın iadesini istiyor. Bunun içinde, faturayı göndereceğini bu faturayı iptal ederek, 8.500 TL lık yeni bir fatura düzenlememizi öneriyor. Cezalı duruma düşmemek için bu yanlışlığı nasıl düzeltebiliriz? Müşterimizin önerdiği gibi faturayı iptal ederek yeni bir fatura düzenleyip fazla aldığımız parayı iade edebilir miyiz?

Cevap: Fatura düzenlenen gün içinde farkına varılan yanlışlıklar, müşterinizin önerdiği gibi düzeltilebilir. Ancak, düzenlenme tarihi üstünden 15 günden fazla süre geçen ve gerek faturayı düzenleyen, gerekse müşteri kayıtlarına giren, bedeli bankacılık sistemi üstünden ödenen bir fatura, müşterinizin önerdiği şekilde düzeltilemez. Yapmanız gereken işlem müşterinin size “iade faturası” kesmesidir. Müşteri, yanlışlıkla fazla fatura edilen 20.000 TL için, fatura keser ve faturanın üstüne “iade faturasıdır” ibaresi yazıp, faturanın bir yerine yanlış kestiğiniz fatura ilgi gösterilerek yapılan yanlışlığı kısaca not ederse, bu iade faturası olur. Bu faturayı kayıtlarınıza geçtiğinizde, fatura bedeli olan 20.000 TL yi, müşteri hesabına havale ettiğinizde yanlışlıkta düzeltilmiş olur.

Makam tazminatının şartları

Soru:6 Nisan 1970 doğumluyum. 4 Ocak 1996 tarihinde bir kamu bankasında müfettiş yardımcısı olarak göreve başladım. 22 Mart 2000 tarihinde müfettiş, 27 Mart 2006 tarihinde de başmüfettiş oldum. Halen bu unvanda çalışıyorum. Askerliğimi bedelli olarak 2000 yılında yaptım. Bankadan önce 1 aylık sigortalı olarak çalışma sürem vardı. Finans alanında yüksek lisans yaptım. Emeklilik derece kademem 2. derecenin 1. kademesidir. Ek göstergem 3000'dir. 4603 sayılı kanundan sonra sözleşme imzaladığım Nisan 2002 ayından beri, aylık derece kademem yoktur. Emeklilik yönünden emekli sandığına tabi olarak özel hukuk hükümlerine göre çalıştığımdan torba kadro gibi aylık derecesine etki eden olanaklardan faydalanamıyorum. Sorum şu; 1. dereceye düşmeden Şube müdürlüğü gibi makam tazminatı bulunmayan bir unvana geçersem ve süresinde (56 yaşımda) emekli olmam durumunda, makam tazminatı almaya hak kazanabilir miyim? Kazanamaz isem, bu tazminatı hak etmek için Bankamızda hangi görevde ne kadar süre ile daha çalışmam gerekir.

Cevap: Makam tazminatı alabilmek için, öncelikle 1 nci dereceye düşmek ve makam tazminatına müstahak bir görevde en az iki yıl çalışmak gerekiyor. Bundan dolayı 1 nci dereceye düşmeden makam tazminatı olmayan şube md. atanmanız halinde 56 yaşında emekli olduğunuzda makam tazminatı alamazsınız. Makam tazminatı almanız için ya halen bulunduğunuz görevde 1 nci derece ye düşmeniz ve en az iki çalışmanız gerekiyor. Ya da makam tazminatına müstahak herhangi bir görevde iki yıl çalışmanız gerekiyor.  EKREM SARISU / Posta

 
       

    
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght  © 2005-2010 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.