MuhasebeNet

İletişim Hattı

0507 227 29 61

  Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  2010 Vergi Takvimi  I   2010 Yılı Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Asgari Geçim İndirimleri

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   18 Şubat 2010

  Vergi Rehberi 

  2010 Çalışmaları 
  2010 Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

     
 
 

Yurtdışı borçlanmasında önemli bir ayrıntı

Türk vatandaşlarının yurtdışında çalışarak veya ev kadını olarak geçen sürelerini borçlanmaları halinde, borçlandıkları gün sayısı, prim ödeme gün sayısına ve fiili hizmet süresine ekleniyor. Türkiye'deki sigortalılığın başlangıç tarihinden önceki sürelerin borçlanılması halinde ise sigortalılık başlangıç tarihi, borçlanılan gün sayısı kadar geriye götürülüyor.
Peki.. Yurtdışı borçlanması yapmayı düşünenler, borçlandığınız sürelerin hangi sigortalılık kapsamında değerlendirileceğinin, borçlanma talep tarihindeki sigortalılık halinize göre belirleneceğini ve bunun da emeklilik şartlarınızı etkileyebileceğini biliyor musunuz?
Bilmeyenler için yanıtlayalım.
Borçlandığınız süreler; Türkiye'de sigortalılığınız varsa borçlanma talep tarihindeki en son sigortalılık halinize göre, sigortalılığınız yoksa 4/b (Bağ-Kur) kapsamında geçmiş sigortalılık süresi olarak kabul ediliyor.

EV HANIMLARININ DURUMU
Yurtdışında geçen sürenin çalışarak veya kadınlar için ev hanımı olarak geçmiş olmasının, borçlanılan sürenin hangi sigortalılık haline göre geçmiş sayılacağında etkisi bulunmuyor. Yurtdışında ev hanımı olarak geçen sürelerin borçlanılması halinde de borçlanma talep tarihindeki sigortalılık hali belirleyici oluyor.
Buna göre, yurtdışında ev kadını olarak geçen süreler de Türkiye'de sigortalılık varsa; borçlanma talep tarihindeki en son sigortalılık haline göre, Türkiye'de sigortalılık yoksa 4/b (Bağ-Kur) kapsamında geçmiş sigortalılık süresi olarak değerlendiriliyor.

SÜRE DEĞERLENDİRİLMESİ
Yurtdışı borçlanması talep tarihinde, son defa;

l SSK veya Tarım SSK ya da 5510 sayılı Kanun'un 4. maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı hizmeti bulunanların borçlandıkları süreler 5510 sayılı Kanunun 4. maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi (eski SSK),

l Bağ-Kur veya Tarım Bağ-Kur ya da 5510 sayılı Kanunun 4. maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında sigortalı hizmeti bulunanların borçlandıkları süreler 5510 sayılı Kanunun 4. maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi (eski Bağ-Kur),

l Emekli Sandığı Kanunu ya da 5510 sayılı Kanunun 4. maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında geçen hizmeti bulunanların borçlandıkları süreler 5510 sayılı Kanunun 4. maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi (eski Emekli Sandığı),

l İlk defa 2008 yılı Ekim ayı başından sonra 5510 sayılı Kanunun 4. maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında çalışmaya başlayanların borçlandıkları 1 Ekim 2008 tarihinden önceki süreler 5510 sayılı Kanunun 4. maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi,

l Türkiye'de sigortalı hizmeti bulunmayanların borçlandıkları süreler 5510 sayılı Kanunun 4. maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi (eski Bağ-Kur), kapsamında geçmiş bir hizmet olarak kabul ediliyor.

4/a KAPSAMINDA ÇALIŞMADAN BORÇLANMAYIN
Yukarıda ayrıntılı olarak belirttiğimiz üzere, Türkiye'de sigortalılığı olmayanların borçlandıkları süreler 4/b (Bağ-Kur) kapsamında geçen sigortalılık süresi olarak değerlendirileceğinden, bayanların 7200, erkeklerin 9000 prim günüyle 4/b'li (Bağ-Kur'lu) gibi emekli olmaları söz konusu olabilir.
Son defa 4/a (SSK) kapsamında sigortalılığı olmayanlar en az birkaç gün bir işyerinde 4/a (SSK) kapsamında çalıştıktan sonra yurtdışı borçlanması yapmaları halinde borçlandıkları süreler 4/a (SSK) kapsamında geçen sigortalılık süresi olarak değerlendirileceğinden, 4/a'lı (SSK'lı) gibi 3600 günle 5900 gün arasındaki prim ödeme gün sayısı ile emekli olabilme şansını elde edebilirler. 
Metin Taş-Sezgin Özcan / Akşam

 
 
 ▼Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)

Copyrıght  © 2005-2010 www.muhasebenet.net   www.muhasebenet.com . Her hakkı saklıdır.