Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  2010 Vergi Takvimi  I   2010 Yılı Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Çalışma Hayatı Rehberi

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   18 TEMMUZ 2010

  Vergi Rehberi 

  2010 Çalışmaları 
  2010 Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

 
       
   

Sigortada boşluklar doldurulabilir mi?


Sigortada boşluk doldurma olarak sorulan konu iki türlü karşımıza çıkmaktadır.
Birincisi sigortalı olunmadığı halde geriye doğru belli bir süre için para ödeyip bu süreyi kazanma şeklinde, ikincisi ise sigortalı olunan iki tarih arasındaki sigortasız süreyi kazanabilme isteği şeklindedir.
Bu gün için sigortada boşluk doldurma, yani geriye doğru sigortasız süreleri sigortalı olarak kazanma mümkün değildir.

Borçlanmaların durumu
Askerlik borçlanması, doğum borçlanması gibi borçlanılabilecek süreler kanunda sayılmış olup, bu süreler kişilerin sigortalı olarak çalışabileceği halde çalışamadan geçirdikleri sürelerdir ve yasa ile bu sürelerin borçlanılması imkanı verilmiştir.

SSK yönünden
SSK’da boşluk doldurma mümkün değildir, aksine hizmet akdine istinaden fiili çalışma önemlidir. Fiili çalışma olmadığının SGK’ca tespiti halinde dahi sigortalı görünülen günler iptal edilmekte, SGK’ya ödenen primler gelir kaydedilmektedir.

Bağ-Kur yönünden
Bağ-Kur’da durum biraz farklı ve uygulama geriye doğru primlerin ödenmesi sanki sigortada boşluk doldurulduğu şeklinde görüntü vermekte ve sigortalılarca kişinin “boşluklarını ödediği” şeklinde değerlendirilebilmektedir.
Bağ-Kur’da sigortalıların vaktinde kayıt ve tescil yaptırmamaları ve sigortalılığa ilişkin belgelerini zamanında ibraz etmemelerinden dolayı daha sonra yaptıkları işlemler nedeniyle böyle bir durum ortaya çıksa da bu da boşluk doldurma değildir.
Bağ-Kur’lu için burada olan şudur, önceki döneme ilişkin ödenmemiş sigorta primlerinin toplu olarak ödenmesidir.

İsteğe bağlı sigorta yönünden
İsteğe bağlı sigortada durum biraz değişiktir. İsteğe bağlı sigortada kişilerin fiili çalışması olmadan aylık olarak isteğe bağlı sigorta primi ödenmekte ve bu süreler kazanılmakta, diğer taraftan da SGK’nın sağlık yardımlarından yararlanılmaktadır.
5510 öncesi gerek SSK’nın gerekse Bağ-Kur’un isteğe bağlı sigortalılığında benzer şekilde 3 ayın üzerinde prim ödenmemesi durumunda isteğe bağlı sigorta sona eriyor ve ancak tekrar başvuru şartı ile başvuru tarihinden sonrası için tekrar ödeme yapılabiliyordu.
5510 sayılı yasadan sonra isteğe bağlı sigorta uygulamasında son 12 ayın primi bir defada ödenebiliyor. Yani 15 aylık ödenmemiş sigortalılık süresinden ilk 3 ay ödenemeyecek, son 12 ayın prim borcu ödenebilecektir.

Sorular-Cevaplar
Soru: T.C. kimlik numaram 66361318..., 0669836... Bağ-Kur numarası ile 07.04.1997 tarihinde Kadirli Osmaniye’de Bağ-Kur’lu oldum. Ancak 23.07.2003 tarihinde eşimin Bağ-Kur’undan yararlanmak için Bağ-Kur’umu dondurdum. Sizden öğrenmek istediğim Bağ-Kur emeklilik prim günümü doldurmak için 2003’den bugüne kadar olan gün sayısını ödeyip geçerli hale getirebiliyor muyum? 1970 doğumluyum ve eğer ödeyebilirsem ne zaman emekli olacağım? Eğer 2003’den bu yana geçen süreyi ödeyip geçerli hale getiremiyorsam bu gün itibarıyla tekrar başlatsam ne zaman emekli olurum?
Cevap: Yukarıda belirttiğimiz üzere boşluk doldurma yada geçerli hale getirme şeklinde bir uygulama yoktur ve 2003’den buyana olan süreyi kazanamazsınız. Bu gün için tekrar prim ödemeye başlamanız durumunda da, 07.04.1997 Bağ-Kur başlangıcınızla 20 yıl prim ödeme gün sayısı ve 53 yaşını tamamladığınız takdirde emekli olabilirsiniz. SSK’ya devam ederseniz, 53 yaşını tamamlamak ve 5.900 prim ödeme gün sayısını doldurmak sartlarıyla emekli olursunuz.

Soru: Doğum tarihim 06.01.1974, SSK başlangıç tarihim 01.07.1991, bugüne kadarki toplam prim ödeme gün sayım 5.415 gün. Yenilenen Sosyal Güvenlik Kanununa göre hangi şartlarda normal olarak emekli olabilirim. İlginize teşekkür eder kolaylıklar dilerim.
Cevap: Yenilenen sosyal güvenlik kanunu emeklilik yaşınızı etkilemeyecek, 01.07.1991 SSK başlangıcınıza göre, eskiden olduğu gibi 20 yıl sigortalılık (01.07.2011), 48 yaş (06.01.2022) ve 5.525 günü tamamladığınızda emekli olabileceksiniz.

Ahmet ŞERİF  /
ahmet.serif@yahoo.com / Y.Çağ

 
Yasal Uyarı
 
 
   

 
 

 

 

 
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght  © 2005-2010 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.