Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  2010 Vergi Takvimi  I   2010 Yılı Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Kurumlar Vergisi Rehberi

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   20 MAYIS 2010

  Vergi Rehberi 

  2010 Çalışmaları 
  2010 Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

 
       
   
Emekli ikramiyesi ödenmeyenlere ilişkin yasa için son 15 gün

Son defa Emekli Sandığı'na tabi görevden emekliye ayrılmadığı için emekli ikramiyesi alamayanlarla ilgili olarak Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararı gereği 5 Haziran 2010 tarihine kadar yasa çıkarılması gerekiyor. Ancak yeni düzenleme için 15 günlük süre kalmasına rağmen ortada bir çalışma yok.


OLAY NEYDİ?
Bilindiği üzere 2829 sayılı Sosyal Güvenlik Kurumlarına Tabi Olarak Geçen Hizmetlerin Birleştirilmesi Hakkında Kanun'un 'Aylığı Bağlayacak Kurum' başlıklı 8. maddesine göre, SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı gibi birden fazla sosyal güvenlik kurumuna pirm veya kesenek ödemiş olanların, birleştirilmiş hizmet süreleri toplamı üzerinden emekli aylığı, son yedi yıllık fiili hizmet süresi içinde fiili hizmet süresi fazla olan kurumca, hizmet sürelerinin eşit olması halinde ise eşit hizmet sürelerinden sonuncusunun tabi olduğu kurumca, kendi mevzuatına göre bağlanıyor.
Aynı Kanunun 'Emekli İkramiyesi' başlıklı 12. maddesine göre de son defa Emekli Sandığı'na tabi görevlerden emekliye ayrılan ve kendilerine kanunun 8. maddesi uyarınca birleştirilen hizmet süreleri üzerinden aylık bağlananlara, Emekli Sandığı'na tabi daire, kuruluş ve ortaklıklarda prim veya kesenek ödemek suretiyle geçen sürelerin toplamı üzerinden, 5434 sayılı Emekli Sandığı Kanunu hükümlerine göre emekli ikramiyesi ödeniyordu.

Bir başka anlatımla, birden fazla sosyal güvenlik kurumuna tabi hizmeti olanlardan birleştirilmiş hizmet süreleri üzerinden Emekli Sandığı tarafından emekli aylığı bağlananlara, Emekli Sandığı'na tabi çalışmalarının karşılığı olarak emekli ikramiyesi ödenebilmesi için, son defa Emekli Sandığı'na tabi görevden emekliye ayrılmış olmaları gerekiyordu.

Örneğin, 20 yıl Emekli Sandığı'na tabi olarak çalıştıktan sonra SSK veya Bağ-Kur'a tabi olarak çalışıp, bu kurumların sigortalısı iken emekli olanlara emekli ikramiyesi ödenmiyordu.


ANAYASA MAHKEMESİ HÜKMÜ İPTAL ETMİŞTİ
Anayasa Mahkemesi, 5.2.2009 günlü ve E:2005/40, K:2009/17 sayılı kararıyla, 2829 sayılı Kanunun 12. maddesinin birinci fıkrasında yer alan ve emekli ikramiyesi ödenmesine engel olan 'Son defa T.C. Emekli Sandığına tabi görevlerden emekliye ayrılan ve...' ibaresini iptal etmiş, ikramiye mağdurlarının durumunun çözümüne yönelik yeni bir yasal düzenleme yapılması için de iptal hükmünün, kararın Resmi Gazete'de yayımlanmasından başlayarak bir yıl sonra yürürlüğe girmesine karar vermişti.

Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararı 5 Haziran 2009 tarih ve 27249 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmış olup, iptal kararı bir yıl sonra, yani 5 Haziran 2010 tarihinde yürürlüğe girecek.

YENİ DÜZENLEME İÇİN SÜRE DARALDI
Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararının yürürlüğe gireceği 5 Haziran 2010 tarihine 15 günlük süre kaldı. Ancak konuya ilişkin yasal düzenlemeden hala bir ses yok. Hatta bir çalışma olup olmadığı bile belli değil.
Gerekli yasal düzenlemenin bir an önce yapılıp, hem emekli ikramiyesi ödenmeyenlerin mağduriyetlerinin giderilmesi hem de haklarını yargıda aramak zorunda kalacak olmaları nedeniyle mahkemelerde oluşacak iş yükünün önüne geçilmesi gerekiyor.

Miras kalan mevduatın bankadan tahsili
VERASET eraset yoluyla intikal eden (miras kalan) banka mevduatının tahsili için vergi dairesinden, vergi tevkifatı yapılmamasını sağlamaya yönelik yazı (tasdikname) alınması, bunun için de veraset ve intikal vergisi beyannamesinin verilmiş olması ve tasdikname istenilen paranın bu beyannamede gösterilmiş bulunması, tahakkuk eden vergiden mevduata isabet eden vergi tutarı ile vadesi geçmiş taksitlerin ödenmesi gerekiyor.

Engelli çocuğu olan annenin erken emekliliği
SİGORTA işe başlama tarihim 01.07.1993, prim gün sayım 5517 gün, halen SSK'lı olarak çalışmaktayım. 29.04.2008 tarihinde Down sendromlu bir bebeğim oldu. Çocuğumun özürlülük raporundaki oranı yüzde 50.
Bu bilgiler doğrultusunda engelli çocuğu olan sigortalı kadınlara sağlanan erken emeklilik hakkından faydalanabiliyor muyum? Eğer faydalanabiliyorsam ne zaman emekli olabilirim ve resmi anlamda neler yapmam gerekiyor?

Başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malul çocuğu bulunan kadın sigortalılara sağlanan erken emeklilik hakkından yararlanabilmek için çocuğunuzun başka birinin sürekli bakımına muhtaç durumda özürlü olduğunun tespitini istemeniz, bunun için de en son çalışmalarınızın geçtiği sosyal güvenlik il müdürlüğüne/sosyal güvenlik merkezine başvurup, yetkili sağlık hizmeti sunucularına çocuğunuzun sevk işlemini yaptırıp, alacağınız raporla Sosyal Güvenlik Kurumu'na başvurmanız gerekiyor.
01.07.1993 sigorta başlangıcıyla devredilen SSK'dan emeklilik için 20 yıllık sigortalılık süresi, 50 yaş ve 5675 prim günü şartlarına tabi olup, 50 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekliliğe hak kazanırsınız.

Çocuğunuzun, başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malul olduğunun kabul edilmesi halinde, 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren geçen prim ödeme gün sayılarınızın dörtte biri, prim ödeme gün sayınıza eklenir ve eklenen bu süreler ayrıca emeklilik yaş haddinizden (50 yaştan) indirilir.

Metin Taş-Sezgin Özcan / Akşam
 
 
    Yasal Uyarı
 
 

    
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght  © 2005-2010 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.