Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  2010 Vergi Takvimi  I   2010 Yılı Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Kurumlar Vergisi Rehberi

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   20 MAYIS 2010

  Vergi Rehberi 

  2010 Çalışmaları 
  2010 Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

 
       
   

SGK prim ödeme gün sayısının hesaplanmasında hafta tatili nasıl dikkate alınır?

 

Çalışanların en az 24 saat dinlendirilmesi zorunlu ANAYASAMIZDA dinlenmek, bütün çalışanlar için temel hak olarak ele alınmıştır. Hafta Tatili Kanunu'nda, hafta içindeki çalışma süresi 6 gün olarak belirlenmiş ve her 6 günlük çalışma sonucu işçinin 24 saatten az olmamak üzere dinlendirilmesinin zorunlu olduğu belirtilmiştir.
İş Kanunu'nda ise, genel bakımdan haftalık çalışma süresinin haftada en çok 45 saat olduğu, aksi kararlaştırılmamış ise bu sürenin, işyerinde haftanın çalışılan günlerine eşit ölçüde bölünerek uygulanacağı, 4857 sayılı Kanun kapsamına giren işyerlerinde, işçilere tatil gününden önce 63. maddeye göre belirlenen iş günlerinde çalışmış olmaları koşulu ile yedi günlük bir zaman dilimi içinde kesintisiz en az 24 saat dinlenme (hafta tatili) verileceği, çalışılmayan hafta tatili günü için işveren tarafından bir iş karşılığı olmaksızın o günün ücretinin tam olarak ödeneceği, öngörülmüştür.
SGK prim ödeme gün sayılarının hesabında "Hafta Tatili"
SOSYAL Güvenlik Kurumu mevzuatında ayrı bir hafta tatili düzenlenmesi yerine yukarıda yer verilen mevzuat hükümleri çerçevesinde hafta tatili değerlendirilerek işlem yapılmaktadır. Buna göre, sigortalıların işe başladığı ay/dönemdeki prim ödeme gün sayılarının ve prime esas kazanç tutarlarının hesaplanması sırasında, Hafta Tatili ve İş Kanunu'nda öngörülen hafta tatili ücretine hak kazanıp kazanmadığı hususu da göz önüne alınacak ve hak kazanılan hafta tatili prim ödeme gün sayısına dahil edilecektir.
Hafta tatiline hak kazanmadıkları halde hafta tatili yapanların durumu
HAFTA tatiline hak kazanmadıkları halde hafta tatili yapan sigortalılara, kullanmış oldukları hafta tatili için ücret ödenmesi zorunlu olmadığından, bu sürelerin prim ödeme gün sayısının hesaplanması sırasında dikkate alınması mümkün bulunmamaktadır. Ancak, bu durumda ay içindeki eksik çalışmaya (hafta tatiline) ilişkin puantaj kaydının yasal süresi içinde SGK'ya verilmesi gerekmektedir. Buna karşın, hak kazanılmadığı halde kullanılmış olan hafta tatili için ücret ödenmesi halinde, bu sürelere ilişkin ücretler de prime esas kazanca dahil edileceğinden, bu durumda bahse konu süreler prim ödeme gün sayısına dahil edilecektir.
ÖRNEK: ( X ) Ltd. Şirketi işyerinde, 15/4/2009 tarihinde (Çarşamba günü) işe başlayan bir sigortalının 19/4/2009 tarihinde (Pazar günü) hafta tatiline hak kazanmamasına rağmen hafta tatili kullandığı ve işveren tarafından bu gün için ücret de ödenmediği varsayıldığında, söz konusu sigortalının 2009/Nisan ayındaki prim ödeme gün sayısı 15 olacaktır. Ancak hafta tatiline hak kazanılmaması nedeniyle, çalışılmayan ve işveren tarafından da ücret ödenmeyen 1 güne ilişkin puantaj kaydının aylık prim ve hizmet belgesinin verilmesi gereken süre içinde Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği'nde yer alan 10 nolu belge ekinde SGK'ya verilmesi gerekmektedir
Sosyal güvenlik sisteminin sorunlarına çözüm aranacak
ÇALIŞMA ve Sosyal Güvenlik Derneği ile Gazi Üniversitesi ve Türkiye Emekliler Derneği'nin işbirliği ile sosyal güvenlik sistemi tüm yönleriyle 25.05.2010 tarihinde Gazi Üniversitesi İİBF 100.Yıl Kültür Merkezi Beşevler/Ankara'da ele alınacaktır. Kongrenin oturum başkanlığını Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ÇEEİ Bölüm Başkanı Prof. Dr. A. Nizamettin AKTAY yapacak.
Kongreye akademisyen ve sosyal taraflar da katılacak
ÇALIŞMA ve Sosyal Güvenlik Derneği Başkanı olarak benim de tebliğ sunacağım kongrede Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr Kadir Arıcı, Uludağ Üniv. İİBF Çal.Eko.Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yusuf Alper, Yargıtay 10. H.D Başkanı Süleyman Caner, TİSK, TÜRK-İŞ, Türkiye Emekliler Derneği, ve KAMU-SEN temsilcileri de katılacaktır.
GÜNÜN SÖZÜ:
"İsterseniz yanlış düşünün, ama her durumda kendi kafanızla düşünün." D. LESSİNG

İSA KARAKAŞ
isakarakas@gmail.com
 
    Yasal Uyarı
 
 

    
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght  © 2005-2010 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.