Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  2010 Vergi Takvimi  I   2010 Yılı Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Asgari Geçim İndirimleri

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   21 MART 2010

  Vergi Rehberi 

  2010 Çalışmaları 
  2010 Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

 
       
   

239 bin liraya kadar kâr payı beyan eden, vergi iadesi alacak

Soru: 2009’da limitet şirketten kâr payı alanlarda beyan haddi nedir? Yani kaç liraya kadar kâr payı alanlara beyan yok?

Cevap: 2009’da limitet şirketlerden 44 bin liradan az kâr payı elde edenler, kâr paylarını beyan etmeyecekler. 44 bin lira ve daha fazla tutarda kâr payı elde edenler, elde ettiği geliri beyan etmek zorundalar. Ancak beyan, vergi ödeneceği anlamına da gelmiyor.
Çünkü, 239 bin liraya kadar olan kâr payı beyan edenler vergi ödemediği gibi, bir de vergi iadesi alacaklar. Vergi iadesi alınan kâr payının yarısının beyan edilmesi, hesaplanan Gelir Vergisi’nden kâr payının tamamı üstünde yapılan yüzde 15 oranında Gelir Vergisi stopajının mahsup edilmesinden kaynaklanıyor.

İki yıl elde tutulan anonim şirket hisse senedi satış kazancı vergiye tabi değil

Soru: Şirket hisse senedi sattım. Elde ettiğim kazanç vergiye tabi mi? Beyanname vermem gerekiyor mu? H.E.

Cevap: Sorunuzdan borsaya kayıtlı olmayan bir anonim şirkete (AŞ) ait hisse senedini sattığınız ve satıştan kazanç elde ettiğiniz anlaşılıyor. Borsada kayıtlı olmayan AŞ hisse senedi satışından elde edilen kazancın Gelir Vergisi’ne tabi olup olmadığı, hisse senedinin elde tutma süresine göre değişiyor.
Şayet AŞ hisse senedini iki yıl ve daha fazla süre ile elde tuttuktan sonra, elden çıkartmışsanız, elde ettiğiniz kazancın tutarı ne olursa olsun vergiye tabi değil.
Beyanname vermeyecek ve vergi ödemeyeceksiniz. Ancak, hisse senedini edinme tarihinden itibaren iki yıl içinde elden çıkartmışsanız, elde ettiğiniz kazanç değer artış kazancı kapsamında Gelir Vergisi’ne tabi.
Satış kazancınızı, hisse senedi edinme bedelinizi, edindiğiniz ay dahil, elden çıkarttığınız ay hariç, Türkiye İstatistik Kurumu’nca açıklanan aylık TÜFE artış oranında artıracak (TÜFE’deki artış oranının yüzde 10 ve üzerinde olması şartıyla) ve satış bedelinden artırılmış maliyet bedelinden düşmek suretiyle hesaplayacaksınız.
Hisse senedi satışını 2009’da yapmışsanız kazancın 7600 liralık (satış 2010’da ise 7700 liralık) istisna haddini aşan kısmını beyan etmeniz ve hesaplanan vergiyi ödemeniz gerekiyor. EKREM SARISU / Posta

 
 
    Yasal Uyarı
 
 

    
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght  © 2005-2010 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.