Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  2010 Vergi Takvimi  I   2010 Yılı Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Kurumlar Vergisi Rehberi

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   21 MAYIS 2010

  Vergi Rehberi 

  2010 Çalışmaları 
  2010 Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

 
       
   

Aykırı rapor üzerinden kesilen ceza geçerli olmayacak

Maliye Bakanı Şimşek, çeşitli Vergi Kanunlarında değişiklikler öngören Yasa Tasarısına, gelecek hafta son şeklini vereceklerini bildirdi. Yeni sistemde aykırı rapor üzerinden kesilen cezanın geçerliliği olmayacak.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, çeşitli Vergi Kanunlarında değişiklik öngören Torba Yasa Tasarısına önümüzdeki hafta son şeklini vereceklerini bildirdi. Şimşek, doğru zamanlama ve değer maksimizasyonu çerçevesinde özelleştirmede gerekeni yapacakları, bankalar ve diğer özelleştirmelerde de bunun böyle olacağını söyledi.

Arap Ekonomik Forumu nedeniyle Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta bulunan Maliye Bakanı Şimşek, AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Çeşitli vergi düzenlemeleriyle ilgili olarak gündemlerinde Torba Yasa Tasarısı bulunduğunu kaydeden Şimşek, bu Tasarıda Anayasa Mahkemesince iptal edilen hükümlerin yanı sıra diğer bazı hususlara da yer ver ildiğini belirtti. Tasarıda Gelir İdaresini güçlendirmeye yönelik bir takım tedbirlerin yer alacağını, aynı şekilde vergi denetimleriyle ilgili düzenlemeler bulunacağını ifade eden Şimşek, ''Denetimin koordine edilmesi yeni esaslara bağlanacak. Yeni sistemde diyelim vergiyle ilgili resmi bir düzenleme (tebliğ, sirküler) yapıldı. Ama denetim elemanı gitti bu görüşe aykırı bir rapor düzenleyerek, ceza kesti. O raporun geçerliliği olmayacak. Bu ve bunun gibi teknik düzenlemeleri de içeren Torba Yasa Tasarısına son şeklini önümüzdeki hafta başında veririz diye düşünüyorum'' açıklamasında bulundu.

Şimşek, vergi güvenlik müesseseleriyle ilgili bir soru üzerine de, bunun çok daha geniş düzenlemeler içerdiğini vurguladı.

-ÖZELLEŞTİRME UYGULAMALARI-

Mehmet Şimşek, bir başka soruyu yanıtlarken de, özelleştirmenin bir yapısal reform olduğunu dile getirdi ve ''bu işin kriz öncesi, kriz sonrası, kriz sırası olmaz'' dedi.

Özelleştirmeye sadece bir gelir kaynağı olarak bakmadıklarını kaydeden Şimşek, özelleştirmenin değişik sektörlerde rekabeti ve verimliliği artırmaya önemli katkısı bulunduğunu vurguladı.

Bu dönem elektrik üretim ve dağıtımında yoğun bir özelleştirme yaşandığına dikkat çeken Bakan Şimşek, şöyle devam etti:

''Üretim özelleştirmeleri devam ediyor. Dağıtım özelleştirmeleri bu yıl içinde bitirilecek. Diğer alanlarla ilgili şu aşamada bir yorum yapmayacağım ama doğru zamanlamayla, değer maksimizasyonu çerçevesinde özelleştirmede gerekeni de yapacağız. Bankalarla ilgili olarak da, devlete ait diğer varlıklar ve kuruluşlarla ilgili diğer özelleştirmelerde de bu böyle olacak. Biz, elektrik sektöründeki, enerji sektöründeki özelleştirmeyi bir yapısal reform olarak görüyoruz. Bugün ülkenin birçok bölgesinde bazı kesimler dağıtımı sırf devlet yaptığı için elektrik parasını ödemiyor. Özel sektöre devrettiğimiz yerlerde hemen tahsilat oranları fırladı. Kayıp, kaçak oranları azaldı. Kayıp, kaçak oranları yüksekti. Ama dağıtımın özel sektöre devredildiği yerlerde bu oran da hemen düştü. Tahsilat oranları düşüktü. Hemen yükseldi. Ödememeyi alışkanlık haline getiren ya da istismarı alışkanlık haline getiren kişiler açısından bu özelleştirmeler olumsuz ama 72,5 milyon açısından son derece olumlu. Yatırımları da özel sektöre yaptırıyoruz. Dolayısıyla memleketin kaynaklarının daha verimli kullanılmasına katkıda bulunuyoruz.

Özelleştirmede biz işimize bakarız. Türkiye'ye doğru olan özelleştirmeyi yaparız. Önemli olan kamunun daha verimli, daha kaliteli hizmet verecek şekilde yeniden yapılandırılmasıdır. Özelleştirmeye de bu çerçevede bakıyoruz. Tabii ki özelleştirmeye ilginin yoğun olmasını isteriz. Bu durum, kamunun malının değerini maksimize eder.''

-AVRUPA'DAKİ EKONOMİK GELİŞMELER BİZİ NASIL ETKİLER?-

Maliye Bakanı Şimşek, Yunanistan'ın ardından İspanya ve İtalya gibi ülkelerdeki ekonomik gelişmelerin Türkiye'yi nasıl etkileyeceğini değerlendirirken de, şu aşamada problem yaşayan ülkelerin tümünün milli gelirinin AB milli geliri içindeki payının yüzde 15 olduğunu söyledi. Ancak Almanya'nın milli gelirinin tek başına AB milli gelirinin yüzde 25'lik bölümünü oluşturduğunu anlatan Şimşek, ''Türkiye'nin bu ülkelerle doğrudan ticari ilişkileri sınırlı. Dolayısıyla bize doğrudan yansıması da sınırlı olur'' diye konuştu.

Bu yansımanın olup bitenlerin AB'nin genelinde büyümeyi ne kadar etkileyeceğiyle ilişkili olduğunu da dile getiren Şimşek, şunları söyledi:

''Bu irili ufaklı ülkelerdeki mali sıkılaştırma, o ülkelerin ekonomilerini tabii ki yavaşlatacak, daha resesyona sürükleyecek. Ama öte yandan Avro'nun ciddi şekilde değer kaybetmesi, para politikasındaki gevşemeyle de eş değerdir. Avrodaki gevşeme, AB'nin rekabet gücünü artırır. Avrodaki değer kaybı, dolar cinsinden dış ticaret dengesini etkiliyor. Tabi ki bu gelişmelerin olumsuz boyutları var. Ama burada Almanya gibi çekirdek ülkelerdeki görünüm bizim için önemli. Bunların ekonomilerinde kötüleşme var mı? Yok. Olan bitenler ihracatın fiyatlanmasını etkileyecek tabii ki.''

-MALİ KURAL-

Bakan Şimşek, mali kuralla ilgili görüşlerini açıklarken de, mali kuralla birlikte, mali disiplini pekiştireceklerini belirtti.

Türkiye'nin küresel krizden çıkış stratejisini ilk açıklayan ülkelerden birisi olduğunu ifade eden Şimşek, Orta Vadeli Mali Program ve Orta Vadeli Mali Planın gerçek varsayımlara dayanması, iç tutarlığı bulunması ve piyasalarca kabullenmesi nedeniyle Türkiye'nin kredibilitesine ve faizlere olumlu yansıdığını söyledi.

Şimşek, ''Biz, bununla da yetinmedik ve başka ülkelere örnek olacak şekilde mali kural uygulamasına geçme kararı aldık. Ekonomide geçen yılın 3. çeyreğinden itibaren başlayan canlanmanın işaretlerini gördük ve maliye politikalarındaki destekleri azalttık. Maliye politikasını sıkılaştırdık. Zamanlama olarak çok doğru bir dönemde bunları yaptık. Arkasından da mali kuralla mali disiplini pekiştiriyoruz'' dedi.

EKOTRENT

 
 
    Yasal Uyarı
 
 

    
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght  © 2005-2010 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.