Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  2010 Vergi Takvimi  I   2010 Yılı Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Asgari Geçim İndirimleri

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :  22 Şubat 2010

  Vergi Rehberi 

  2010 Çalışmaları 
  2010 Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

 
       
   

Reel sektöre sürpriz vergi

Sanayiciye geriye dönük yeni sürpriz vergi. Hükümet bir yandan krizin etkilerini silmeye çalışırken, Maliye'den ise reel sektöre sürpriz vergi çıkarılıyor.Maliye Müfettişleri, Organize Sanayi Bölgeleri (OSB) yönetimlerinin üyelerine düşük bedelle elektrik, su, doğalgaz satışından elde ettikleri gelirleri kurumlar vergisi kazancı olarak değerlendirdi.

Müfettişler, bu kalemden elde edilen gelirin vergisini isterken, geriye dönük beş yıllık da fatura çıkardı.

Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir ile Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kurulu (OSBÜK) Başkanı Mahmut Yılmaz konuyu geçtiğimiz hafta Salı günü Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e ilettiler. Şimdi buradan gelecek cevap bekleniyor.

BEŞ YIL GERİYE DÖNÜLDÜ

Maliye Bakanlığı'na bağlı denetim birimlerinin Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından OSB'ler için belirlenen yüzde 1-2'lik kâra beş yıl geriye dönük vergi çıkarması sanayiciyi zora soktu.

Müfettiş incelemesini Antalya'da bir grup gazeteciye değerlendiren ASO ve OSBÜK Başkanları Özdebir ve Yılmaz, müfettişlerin Ankara Vergi Dairesi Başkanlığı'ndan alınan görüş doğrultusunda Kasım 2009'dan itibaren OSB'lerin elektrik, su ve doğalgaz satışından doğan gelirlerini incelemeye aldığını belirttiler.

OSB'LER YÜKÜN ALTINDA KALIR

OSBÜK Başkanı Yılmaz, "Böyle bir vergi uygulaması OSB'lere yönelik hizmetleri durdurur. Alt yapı yatırımları da aksayacak. Bir de beş yıl geriye gidip gecikme cezası ile birlikte tahsil ederler ise OSB'ler bu yükün altından kalkamaz" diye konuştu. Elektrik ve doğalgaz satışından elde ettikleri gelirleri alt yapı yatırımlarında kullandıklarına dikkat çeken ASO Başkanı Özdebir de OSB'lerdeki yatırım ve diğer hizmetlerin duracağını kaydetti. OSB'lerin kuruluş kanunda kurumlar vergisinden muaf tutulduklarının altını çizen Özdebir vergi tarifine girmediklerini söyledi.

ELEKTRİK FİYATINDA İNDİRİM

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) kullanılan elektriğin fiyatında yüzde 2 indirim yapıldığı bildirildi. BTSO OSB Yönetim Kurulu Başkanı Celal Sönmez, bölgede faaliyet gösteren fabrikaların üretim maliyetlerinde bir nebze olsun düşüş sağlayabilmek için böyle bir indirime gittiklerini ifade etti.

3,5 milyon işsizle eleman bulamıyoruz

Danıştay'ın katsayı kararını değerlendiren ASO Başkanı Nurettin Özdebir, 3,5 milyon işsiz olmasına rağmen nitelikli eleman bulmakta sıkıntı yaşadıklarını kaydetti. Türkiye'nin daha nitelikli katma değerli ürün üretmesi gerektiğinin altını çizen Özdebir, verimliliğin artması için mesleki sahibi kişilerin yetiştirilmesinin zorunlu olduğuna dikkat çekti. Oda olarak Fransa, İngiltere ve Almanya'ya yaptıkları ziyaretlerde o ülkelerdeki uygulamaları görme fırsatı bulduklarını aktaran Özdebir, "Oralarda gençler tercihlerine göre eğitimlerine tam tersi bir alan seçerek de devam edebiliyorlar" dedi. İş arayanların "Ne iş olursa yaparım" dediğini belirten OSBÜK Başkanı Yılmaz ise işe yaracak eleman bulmakta sıkıntı yaşadıklarına aktardı.

Bu Maliye'den ilk değildi

Maliye'nin esnaf, sanatkar, sanayici ve müteahhitlik kesimine ilişkin "sürpriz vergi" getirmesi ilk değil.

Kod listesine girenler 'vebalı' muamelesi görmüştü Maliye'nin naylon fatura alışverişi önlemek için oluşturduğu Kod listesinde, naylon fatura kullanan bir işyerinden alışveriş yapan başka işyerlerinin ve ondan mal alan başkalarının da bu listeye alınması iş dünyasında ticari hayatı çok olumsuz etkileyecekti. Listeye girenler deyim yerindeyse 'vebalı' muamelesi görüyor ve ticari faaliyetleri sekteye uğruyordu.

Başbakan olmasaydı inşaat sektörü bitmişti

Maliye Bakanlığı'nın gelir arttırıcı tedbirler kapsamında 150 metrekareden küçük konutların satışında yüzde 1 olarak uygulanan KDV'nin yüzde 18'e çıkarılmasına ilişkin düzenlemesinin sektöre sekte vuracağı endişesiyle Başbakan Erdoğan tarafından durdurulmuştu.

Dört koldan kaçakla savaş

Maliye Bakanlığı, son zamların ardından sigara ve içkide artan kaçakçılık olaylarına karşı Türkiye çapında takibata geçti. Vergi denetimlerinde bu yıl alkol ve tütün mamullerine ağırlık verilmesi kararı alındı. Bu amaçla Gelir İdaresi Başkanlığında düzenlenen toplantılarda, Gümrük Müsteşarlığı ve Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu ile de yakın işbirliği içinde çalışılacağı belirtildi. Gelir İdaresi, kaçakçılığın yanısıra, bandrolsüz ve sahte bandrollü ürünlerle mücadele için Başkanlık bünyesinde 'Bandrollü Ürün İzleme ve Değerlendirme Müdürlüğü' de oluşturdu. Denetime alınan 197 bin 544 mükelleften 717'si için Savcılıklara suç duyurusunda bulunuldu. Gelir İdaresi'nin geçen yılki alkollü içki ve sigara denetimlerinde, en fazla sahte ve bandrolsüz ürüne İstanbul'da rastlandı. Bu ilde mükelleflere 1 milyon 814 bin 622 lira tutarında ceza yazıldı.

2001'de ceremeyi çektik şimdi yüze bakan yok

Finansal krizin şiddetlendiği 2008 yılından itibaren KOBİ'lere kredi musluklarını kısan bankalara sanayiciler sert çıktı. Türkiye'nin 2009'u kaybettiğini dile getiren ASO Başkanı Özdebir, ekonominin 2010 yılında yüzde 15 büyümesi gerektiğine dikkat çekti. "Bankalar 2001'de zarar ettiler biz ödedik" diyen Özdebir, 2009'da kar etmelerine rağmen reel sektöre kredi vermediklerini söyledi. Bankaların karlarının büyük kısmının Hazine bonosu, kredi kartı ve hizmet gelirlerinden kaynaklandığını ifade eden Özdebir, KOBİ kredilerinde yüzde 5'lik daralma olduğunu aktardı. Büyük şirketlere açılan kredilerin yüzde 13 oranında arttığını hatırlatarak "Bankalar bu dönemde görev zarar yaptığımız fedakârlığın karşılını vermeliler" dedi. Bankaların hizmet ücretlerinin yüksekliğine de değinen Özdebir, 30 avroluk bir havale için 29 euro gönderim bedeli istenerek 59 euroya mal olduğunu kaydetti.

Kaynak: yeni şafak

 
       

    
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght  © 2005-2010 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.