Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  2010 Vergi Takvimi  I   2010 Yılı Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Asgari Geçim İndirimleri

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :  23 Şubat 2010

  Vergi Rehberi 

  2010 Çalışmaları 
  2010 Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

 
       
   

Muhasebeci ile Maliye davalık oldu

Muhasebeci ve mali müşavirler ile mal alış ve satışlarını Ba ve Bs formları üzerinden daha etkin biçimde izlemek isteyen Maliye Bakanlığı davalık oldu. Sistemin 4 Şubat'ta değiştirilmesinin ardından yeni uygulamanın ayrıntılarına dikkat çekmek için geçen hafta gazetelere ilan veren muhasebeci ve mali müşavirler şimdi de yeni düzenlemenin insan haklarına ve anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle Ba ve Bs formları ile ilgili tebliğin iptali için Danıştay'a dava açtı.
Bursa Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası (SMMM) 396 seri no'lu tebliğin iptali için 16 Şubat günü Danıştay'a başvurdu. Dava dilekçesinde, getirilen düzenlemenin tebliğle yapılamayacağı, yasal bir düzenlemeye gerek olduğu vurgulandı. Ayrıca "Tebliğ hükümlerine muhalefet edilmesi durumunda; formların tek bir form olarak değerlendirmeye alınarak, tek bir cezanın uygulanacağı belirtilerek cezanın niteliği ve miktarı açısından idare kanunların kendisine tanımadığı bir yetkiyi kullanmıştır" denildi.

Bildirim sınırı değiştirildi
Muhasebeci ve mali müşavirler dava dilekçesinde, getirilen düzenlemenin angarya içerdiği de kaydedilerek bu durumun insan haklarına aykırı olduğunu belirtti. Dilekçede, kayıtdışını tespit için gerekmeyen belgelerin istenmesi de hukuka aykırılık olarak değerlendirildi. Maliye, yaklaşık 2 yıldır uygulanan Ba ve Bs formları sistemini şubat başında değiştirdi. Maliye, son değişiklikle bu formlarla bildirilmesi gereken mal alış ve satışlarında bildirim sınırını 8000 liradan 5000 liraya indirdi. Ayrıca formların verilme zamanı kısaltılırken formlarda yapılacak düzeltme işleminden bile ceza alacağını duyurdu.
Maliye'nin kayıtdışı ekonomiyle mücadele amacıyla yürüttüğü bu uygulamanın iptali için dava açan Bursa SMMM Odası, verdiği dava dilekçesinde, tebliğin meslek mensuplarının faaliyetlerini zorlaştıracağı ayrıca cezai hükümlerinin meslek mensupları ile iş sahipleri arasındaki ilişkileri zayıflatacağı için iptal davası açıldığını belirtti. Dava dilekçesinde, yürütme organının yasama organı tarafından kanunla düzenlenmemiş bir alanı doğrudan düzenleme yetkisi olmadığına dikkat çekilerek formları vermeyenlere uygulanacak cezaların bu kapsamda olduğu kaydedildi.

Gerekmeyen belgeler isteniyor
Tebliğin kayıtdışı mücadele için uygulamaya konulduğunun belirtildiği dilekçede bu bilgilerin talep edilmesinin asli amacının elde edilen bilgileri çapraz kontrole tabi tutarak kayıtdışını engellemek ve sahte fatura kullanımını tespit ederek, Hazine'nin uğradığı vergi kaybının ortadan kaldırılması ve caydırıcılığı sağlayarak sahte fatura kullanımını engellemek olduğu belirtildi. Dilekçede tebliğ hükümlerinin bu amaca hizmet edebilmesi; öncelikle talep edilen bilgilerin kullanılabilir ve çapraz kontrole tutulabilir olmasına bağlı olduğu vurgulandı. Buna karşılık talep edilen bazı bilgilerin kontrol edilebilir veya çapraz kontrole tabi tutulabilir olmadığına dikkat çekilen dilekçede buna örnek olarak zirai ürünler için verilen müstahsil makbuzları ile bazı gider pusulaları gösterildi. Beyannamelerin verilmesi sırasında korunan mükelleflerin, bu formları verirken korunmadığına dikkat çekilen dava dilekçesinde, kendiliğinden düzeltme yapmak isteyen mükelleflerin cezalandırıldığı, bunun da anayasaya aykırı olduğu vurgulandı.

MUHASEBECİLER GEÇEN HAFTA İLAN VERMİŞTİ
Türkiye'deki tüm muhasebeci ve mali müşavir odalarının çatı kuruluşu olan TÜRMOB, geçen hafta gazetelere ilan vererek kamuoyunun dikkatini bu konuya çekmeye çalışmıştı. "İş dünyası ve vergi mükelleflerinin dikkatine" başlığı altında verilen ilanda, Ba (alış faturaları) ve Bs (satış faturaları) formlarının daha önceden, takip eden ikinci ayın 5'ine kadar verilebildiği, yapılan değişiklikten sonra sürenin kısaltıldığı ve izleyen ayın sonuna çekildiği belirtildi. İlanda mükelleflere seslenilerek "Siz değerli müşterilerimiz, zaman zaman sizin dışınızdaki gelişmeler nedeniyle ticari yaşamda karşılaşılması muhtemel olumsuzluklar ve bazen de bürokratik sürecin ağır işlemesi nedeniyle evraklarınızı geciktiriyorsunuz. Bürolarımıza ve firmalardaki muhasebe departmanlarına yasalarla belirlenen sürelerde intikal etmeyen evraklardan dolayı meslek mensuplarımızın sorumluluğu bulunmamaktadır" denilmişti. Bu formların düzeltilmesi işleminden ceza kesileceğinin vurgulandığı ilanda, ilk 10 günde ceza olmayacağı, daha sonraki 15 gün içinde düzeltme verilirse 500 lira, formların verilmemesi halinde de 1.000 lira özel usulsüzlük cezası kesileceği ifade edildi. Referans

 
       

    
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght  © 2005-2010 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.