Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  2010 Vergi Takvimi  I   2010 Yılı Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Çalışma Hayatı Rehberi

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   23 TEMMUZ 2010

  Vergi Rehberi 

  2010 Çalışmaları 
  2010 Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

 
       
   

Ücretlilerin vergi yükü hafifliyor

TBMM Genel Kurulunda, ağırlıklı olarak vergi konusunda düzenlemeler içeren "torba tasarı" kabul edilerek yasalaştı.

Kanuna göre, gelir vergisi dilimleri ve uygulanacak vergi oranları, Anayasa Mahkemesinin iptal kararı doğrultusunda yeniden düzenlenerek, ücretlilerin daha geç yüzde 35'lik dilime geçmesi sağlanıyor.

Buna göre, yüzde 27'lik dilimin üst sınırı 50 bin TL'den 76 bin 200 TL'ye çıkarılacak. Böylece üst gelir grubundaki ücretlilerin yıllık vergi yükü 2 bin TL civarında azalacak. İlgili madde 1 Ocak 2010 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yürürlüğe girecek. Yatırım fonları dahil, sermaye şirketlerinde, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası kazançları için banka ve aracı kurumlarca yapılacak vergi indirimi yüzde 0 (sıfır) olarak yeniden belirleniyor. Böylece daha önce yerli yatırımcılar için aynı gelirlerde uygulanan yüzde 10 oranı, sıfırlanarak yerli ile yabancı arasındaki fark kaldırılıyor. Kazancın yetersiz olması nedeniyle indirilemeyen ve sonraki dönemlere devreden yatırım indirimi istisnasından yıl sınırlaması olmaksızın yararlanılmaya devam edilecek. İndirim yapılacak tutar ise ilgili kazancın tutarının yüzde 25'ini aşamayacak.

Elektronik ortamda da tebligat
Tebligat Kanunu'nda sayılan usullere bağlı kalmaksızın tebliğe elverişli elektronik adres aracılığıyla elektronik ortamda da tebligat yapılabilecek. Maliye Bakanlığı, elektronik ortamda yapılacak tebliğle ilgili her türlü altyapıyı kurmaya ve kurulmuş olanı kullanmaya, tebliğe elverişli elektronik adres kullanma zorunluluğu getirmeye, ayrıca buna ilişkin usul ve esasları düzenlemeye yetkili olacak. Vergi matrahı takdiri için takdir komisyonuna başvurulmasında zaman aşımının durmasına yönelik süre bir yılı geçemeyecek. Maliye Bakanlığı vergi kanunları kapsamındaki yeminli mali müşavirlik tasdik işlemlerini de elektronik ortamda gerçekleştirebilecek.

Kamu yararına derneklere izin
Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkan Yardımcıları, Gelir İdaresi Daire Başkanları ve Vergi Dairesi Başkanları üçlü kararname ile atanacak. Kamu yararına çalışan derneklere, Devlet İhale Kanunu'nun ilgili hükümleri uyarınca tahsis edilen taşınmazlar, veriliş maksadı dışında kullanılamayacak ve satılamayacak.

Vergi inceleme ve denetim koordinasyon kurulu
Vergi İnceleme ve Denetim Koordinasyon Kurulu oluşturulacak. Kurul, bakanlığının vergi inceleme ve denetim amaçlarına ulaşmasına sağlamak, vergi inceleme denetimleri ile raporlamaya ilişkin standart, ilke, yöntem ve teknikleri geliştirmek; vergi incelemesi yapmaya yetkili olanların uyacakları etik kuralları belirlemek, vergi inceleme birimleri arasında koordinasyonu ve bilgi akışını temin etmek gibi görevleri üstlenecek. Kurul, bakan ya da vekalet vermesi halinde müsteşar başkanlığında ilgili birimlerden oluşacak.

Milli Piyango
Milli Piyango İdaresinin şans oyunlarıyla ilgili işlerinin Türk Ticaret Kanunu (TTK) hükümlerince kurulan şirketlere yaptırabilmesi imkanı getiriliyor. Bu kapsamda yapılacak lisans verme işlemleri, teklif almak yoluyla açık eksiltme usulüne göre yaptırılabilecek. Adli personele yol tazminatı verilecek. Yol tazminatı, damga vergisi hariç, herhangi bir vergiye tabi tutulmayacak. Gümrük kapılarının modernizasyonu ile gümrük idarelerine ait bina ve altyapı tesis yatırımı yapacak olanlardan alınması gereken irtifak hakkı ve kullanma izni bedelleri ile işletilmesinden elde edilecek hasılattan Hazinece ayrıca pay tahsil edilmeyecek. Serbest mali müşavirler belli koşullarda KİT'lerde yönetim kurulu üyeliği yapabilecek. Yasa, işyeri hekimliği konusunda da bazı düzenlemeler getiriyor. Buna göre, işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanlarının eğitimleri, Bakanlıkça yetkilendirilen kamu kurum ve kuruluşları, üniversiteler ve Türk Ticaret Kanunu hükümlerine göre faaliyet gösteren şirketlerce kurulan ve işletilen eğitim kurumlarınca yapılabilecek. Bu konudaki ayrıntılar Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca çıkarılacak yönetmelikle belirlenecek.

Kabul edilen diğer tasarılar
Genel Kurulda, Güneydoğu Asya'da Dostluk ve İşbirliği Antlaşması ile Antlaşmada Değişiklik Yapan Protokollere Katılmamızın Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı kabul edildi. Üç uluslararası anlaşmanın onaylanmasına ilişkin kanun tasarıları kabul edildi. Kabul edilen tasarılar şöyle: -Uluslararası Telekomünikasyon Birliği (ITU) Kuruluş Yasası ve Sözleşmesinde Değişiklik Yapan Antalya Tam Yetkili Temsilciler Konferansı Sonuç Belgelerinin Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı. -Uluslararası Telekomünikasyon Birliği 2003 Dünya Radyo Komünikasyon Konferansı Sonuç Belgesinin Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı. -Türkiye ile Suriye Arasında Elektrik, Petrol, Gaz ve Maden Kaynakları Alanlarında İşbirliği Protokolünün Uygun Bulunduğuna Dair Yasa. İki ülke arasında imzalanan protokol Türk şirketlerinin Suriye'deki petrol, doğalgaz ve maden araması ile bu alanda işbirliğinin yanı sıra Ortadoğu ülkelerinden gelecek doğalgazın Avrupa'ya ulaştırılması konusunda işbirliğini öngörüyor.

Gözlem

 
Yasal Uyarı
 
 
   

 
 

 

 

 
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght  © 2005-2010 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.