Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  2010 Vergi Takvimi  I   2010 Yılı Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Çalışma Hayatı Rehberi

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   26 EYLÜL  2010

  Vergi Rehberi 

  2010 Çalışmaları 
  2010 Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

 
       
   

Doğum borçlanmasında sorunu yine yargı çözecek
 

Doğum borçlanması için sigortalı kadının doğumdan önce 4/a (SSK) kapsamında sigortalılığının tescil edilmiş olma şartının, Yasa ve Tebliğ hükümlerine aykırı olarak yeni borçlanma Genelgesinde de korunduğunu, 21 Eylül tarihli AKŞAM’da yazmıştık.
Okurlarımızdan yüzlerce mail geldi. Özellikle ilk defa sigortalı olduğu tarihten önce gerçekleşen doğum nedeniyle doğum borçlanması yapıp, sigorta başlangıcını geri götürmeyi, böylece daha erken emekli olmayı hayal eden ve borçlanma için sabırsızlıkla genelgenin yayınlanmasını bekleyen okurlarımız, hayal kırıklığı yaşamış ve şimdi ne yapacağı diye soruyor. Yapılacak olan belli. Haklarını maalesef yargıda aramak zorundalar.
Bunun için öncelikle SGK’ya doğum borçlanması talebinde bulunmaları gerekiyor. Talepleri, “doğumun 4/a (SSK) kapsamında sigortalılıkları tescil edilmeden önce gerçekleşmiş olması” nedeniyle Kurum tarafından reddedilecektir.
Kurumun ret cevabı üzerine İş Mahkemesinde dava açacaklar ve Kurumun yasaya uygun olmayan işleminin iptali ile borçlanma işlemlerinin gerçekleştirilmesini talep edecekler. Zira SGK’nın genelge ile getirdiği doğum borçlanması için doğumdan önce 4/a kapsamında sigortalılığın tescil edilmiş olma şartı, diğer deyişle ilk defa sigortalı olunan tarihten önce gerçekleşen doğum için borçlanma yaptırmaması, Kanun ve Tebliğ hükümlerine aykırı.
YASA NE DİYOR
5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 41. maddesinde sigortalıların hangi süreleri borçlanabilecekleri sayılmış olup, maddenin birinci fıkrasının (a) bendine göre;
“Kanunları gereği verilen ücretsiz doğum ya da analık izni süreleri ile 4. maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamındaki sigortalı kadının, iki defaya mahsus olmak üzere doğum tarihinden sonra iki yıllık süreyi geçmemek kaydıyla hizmet akdine istinaden işyerinde çalışmaması ve çocuğunun yaşaması şartıyla talepte bulunulan süreleri,... borçlandırılarak, borçlandırılan süreleri sigortalılıklarına sayılır.”
Yasa hükmünden de görüleceği üzere, doğum borçlanması hakkı “4/a (SSK) kapsamında sigortalı olan kadınlara” tanınmış, “doğumun sigortalılık tescilinden önce veya sonra gerçekleşmiş olmasına” ilişkin herhangi bir şart aranmamıştır.
Yine aynı maddenin üçüncü fıkrasında, her hangi bir borçlanma ayrımı yapılmaksızın “Bu Kanuna (5510 sayılı Kanununa) göre tespit edilen sigortalılığın başlangıç tarihinden önceki süreler için borçlandırılma halinde, sigortalılığın başlangıç tarihi, borçlanılan gün sayısı kadar geriye götürülür.” hükmü yer alıyor. Eğer ilk defa sigortalı olunan tarihten önce gerçekleşen doğum nedeniyle borçlanılamayacağı öngörülmüş olsaydı, “doğum borçlanması hariç olmak üzere” sigortalılığın başlangıç tarihinden önceki süreler için borçlandırılma halinde, sigortalılığın başlangıç tarihinin, borçlanılan gün sayısı kadar geriye götürüleceği hükme bağlanırdı.
Oysa maddede, doğum ya da askerlik borçlanması gibi herhangi bir ayrım olmaksızın sigortalılığın başlangıç tarihinden önceki sürelerin (her ne şekilde olursa olsun) borçlanılması halinde, sigorta başlangıcının borçlanılan süre kadar geri götürüleceği hükme bağlanmış.
Nitekim değişiklik tasarısının yasalaşması aşamasında, zamanın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik de doğum borçlanmasının getirilmesi ile amaçlananın, “askerlik borçlanmasında olduğu gibi ilk defa sigortalı olunan tarihten önce gerçekleşen doğum için yapılacak borçlanma ile sigorta başlangıç tarihinin geriye götürülmesi ve böylece doğum yapan kadınların daha erken emekli olmalarının sağlanması” olduğunu açıklamıştı.

İlk doğum için 720 gün borçlanabilirsiniz
22.01.1970 doğumlu bayanım. 09.10.1989 SSK girişim, 1990/2. ayında çıkışım var. Bunu izleyen yıllarda ise 01.01.1998-30.06.2003 arası isteğe bağlı, 01.01.2004-29.02.2008 arası SSK, 01.03.2010 tarihinden itibaren halen devam etmekte olan 3920 gün toplam pirimim bulunmakta. 1991 ve 2000 yıllarında doğum yapmış bulunmaktayım, doğum borçlanması yapabilir miyim? En yakın ne zaman emekli olurum? Yüksel Soysal
46 yaşınızı dolduracağınız 22.01.2016 tarihinde 5375 prim günüyle SSK’dan emekliliğe hak kazanıyorsunuz. 1991 yılındaki ilk doğum için 2 yıl (720 gün) borçlanma yapma hakkınız var. İkinci doğum için borçlanma hakkınız yok. Zira doğum tarihinden sonraki iki yıllık süre içinde isteğe bağlı sigortalı olarak prim ödemişsiniz. Eksik prim gününüzü, yaşınızı dolduracağınız tarihe kadar tamamlayamazsanız, ilk doğumla ilgili olarak 720 güne kadar doğum borçlanması yapabilirsiniz.

Aralıklı çalışma halinde yıllık izin süresi
İŞÇİNİN aralıklı olarak aynı işverene ait işyerinde çalışması halinde önceki dönemin kıdem tazminatının ödenerek sözleşmesinin feshedilmiş olması, izin yönünden sürelerin birleşmesine engel olmaz. (Yrg. 9. HD, tarih: 05.11.2009, E: 2008/11592, K: 2009/30499)

GÜNÜN SÖZÜ
“Hazırlıklı olarak fırsatla karşılaşmak, şans dediğimiz sıçrama tahtasıdır.” Anthony Robbins
Metin Taş-Sezgin Özcan / Akşam

 
Yasal Uyarı
 
 
   

 
 

 

 

 
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght  © 2005-2010 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.