Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  2010 Vergi Takvimi  I   2010 Yılı Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Asgari Geçim İndirimleri

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :  28 Şubat 2010

  Vergi Rehberi 

  2010 Çalışmaları 
  2010 Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

 
       
   

Fazla ödediğiniz KDV'yi nasıl geri alırsınız?

İpekyol'un sahibi Yalçın Ayaydın'ın kızının Chanel mağazasından aldığı ayakkabıya yüzde 18 KDV uygulanması haberini geçtiğimiz hafta gazetelerde okumuşsunuzdur.
Habere göre, ayakkabı faturasını tesadüfen inceleyen Ayaydın, yüzde 18 KDV'yi görünce oldukça şaşırmış. Kendisi de giyim sektöründe faaliyet gösterdiği için KDV oranının yüzde 8 olması gerektiğini biliyormuş ama 'acaba ben mi yanılıyorum' diye de konuyu araştırmaktan kendini alıkoyamamış. Hatta sonraki bir iki gününü Nişantaşı ve İstinye Park'taki lüks mağazaları gezerek geçirmiş. Gönüllü dedektiflik yaparak farklı KDV uygulamaları olup olmadığını araştırmış.
KDV oranından emin olduktan sonra mağazayı aramış. Aldığı 'Deri ürünlerimizde yüzde 18 KDV uyguluyoruz.' yanıtı üzerine de haklı olarak isyan etmiş. Mağaza ertesi gün çark edip, 'Fazla alınan KDV tutarının iade edileceğini' açıklamış.
Yaptığınız alışveriş karşılığında aldığınız fiş ya da faturadaki KDV oranına bakıyor musunuz bilmiyoruz ama bu durum sizin de başınıza gelebilir. Belki de geldi de farkında değilsiniz.

AYAKKABIDA KDV ORANI
8.3.2006 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 2006/10138 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile 'Her nevi maddeden mamul ayakkabı, terlik, çizme ve benzeri' eşyaların KDV oranı 9.3.2006 tarihinden itibaren yüzde 18'den yüzde 8'e indirildi.
KDV oranı yüzde 8'e indirilen eşyalara ilişkin detaylı açıklamalar da 17.3.2006 tarih ve KDVK-39/2006-5 sayılı KDV sirkülerinde yapıldı.
Buna göre spor, kayak vb. dahil olmak üzere her nevi maddeden imal edilmiş ayakkabı, terlik, bot ve çizmelerin KDV oranı yüzde 8. Chanel mağazasının söylediği gibi deri ürünlerinde KDV oranı yüzde 18 değil. Zira işlenmiş post, deri ve köseleler ile bunların taklitleri ve bunlardan mamul giyim eşyasının KDV'si de aynı Kararname ile yüzde 18'den 8'e indirildi. KDV oranının keyfi olarak yüzde 18 uygulanması da mümkün değil. Nitekim onlar da hatalarını anladılar.

KDV MAĞAZADA KALMIYOR
Öncelikle şunu belirtmekte yarar var. Müşterilerden fazla tahsil edilen KDV'nin söz konusu mağazanın kasasında kalması söz konusu değil. Yasa gereği mağaza fazla tahsil ettiği KDV'yi beyan edip, maliyeye ödüyor. Yani müşterinin cebinden çıkan fazla KDV mağazanın değil, Maliyenin kasasına giriyor.
KDV Kanununun 8. maddesinin ikinci fıkrası hükmüne göre, fazla hesaplanan KDV'nin mükellefleri tarafından vergi dairesine yatırılması gerekiyor.

FAZLA ÖDENEN KDV'NİN İADESİ
KDV Kanununun 8. maddesinin ikinci fıkrası hükmüne göre, fatura veya benzeri vesikalarda, olması gerekenden daha yüksek tutarda KDV gösterilmesi nedeniyle fazla ödenen vergiler Maliye Bakanlığı'nın belirleyeceği usul ve esaslara göre ilgililere iade ediliyor.
23 Seri no.lu KDV Genel Tebliğine göre, fazla ve yersiz ödenen vergileri yüklenen kişinin, yani fazla KDV ödeyen müşterinin KDV mükellefi olması halinde bu vergileri vergiye tabi faaliyetleri üzerinden hesaplanan KDV'den indirebilmeleri mümkün olduğundan, vergi dairesince bir iade işlemi yapılmasına gerek bulunmuyor.
Fazla KDV ödeyenin olayda olduğu gibi KDV mükellefi olmaması halinde ise bu vergiyi alan ve beyan eden mükellefle birlikte mükellefin bağlı bulunduğu vergi dairesine başvurması halinde, fazla ve yersiz alınan katma değer vergisi alıcıya iade edilebiliyor. Ancak bunun için fazla KDV ödenerek satın alınan ürüne ilişkin satış belgesinin ibrazı gerekiyor.

PRATİK ÇÖZÜM
Bize göre, fazla alınan KDV'nin daha pratik ve kısa yoldan iadesi de mümkün. Alıcının alış belgesini satıcıya ibraz etmesi halinde, satıcı satış belgesini ilgi göstererek fazla tahsil ettiği KDV için gider pusulası düzenleyerek fazla tahsil ettiği KDV'yi müşteriye iade edebilir. Müşteriye iade ettiği KDV'yi de vereceği KDV beyannamesinde indirim konusu yapabilir.
Bize göre söz konusu mağaza, hem marka değerine zarar vermemek hem de müşteri memnuniyeti adına önerdiğimiz yolu izlemeli.
Kaynak: Metin Taş-Sezgin Özcan  / Akşam Gazetesi

 

 
       

    
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght  © 2005-2010 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.