Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  2010 Vergi Takvimi  I   2010 Yılı Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Asgari Geçim İndirimleri

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :  28 Şubat 2010

  Vergi Rehberi 

  2010 Çalışmaları 
  2010 Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

 
       
   

Sosyal Güvenlik Kurumumun uyguladığı idari para cezalarına itiraz yolları

Sosyal Güvenlik Kurumunun uygulayacağı idari para cezaları ile bu cezalara itiraz yolları 5510 sayılı kanunun 102. maddesinde düzenlenmiştir.
Yasada sayılan cezalar dışında ceza uygulanamaz. Cezaların yanında sayılan fiiller dışında başka fiiller için de ceza uygulaması yapılamaz. Yani hem fiil hem de cezanın yasada belirtilmesi gerekir.
102. maddede sayılan cezalar yasanın değişik maddelerinde düzenlenmiş iş yeri veya işe giriş bildirgesi verilmemesi, defter kayıt veya belgelerinin belirtilen sürelerde ibraz edilmemesi, denetim elemanlarına güçlük çıkartılması gibi fiiller karşılığı düzenlemiş cezalardır.
Cezalar asgari ücrete endekslenmiş ve fiile göre asgari ücretin katları şeklinde düzenlenmiştir.
İdari para cezalarına itiraz yolları da yine 102. maddede düzenlenmiştir.

Tebliğ ile tahakkuk eder
İdari para cezaları ilgiliye tebliğ ile tahakkuk eder. Tebliğin tebligat kanuna uygun olarak yapılmış olması gerekir. Tebliğ tarihinden itibaren on beş gün içinde SGK’ya veya SGK’nun ilgili hesaplarına yatırılır.

İtiraz takibi durdurur
On beş gün içinde ödeme yapılacağı gibi bu süre içinde ödeme yapılmadan Sosyal Güvenlik Kurumuna itiraz edilebilir. Yapılan itiraz sonuçlanana kadar takibi durdurur.
İtirazı reddedilmesi durumunda, itirazı reddedilen kararın tebliğ tarihinden itibaren otuz gün içinde idare mahkemesine başvurabilir. Bu süre içinde başvurunun yapılmamış olması halinde idari para cezası kesinleşir.

İtiraz edilmeden ödemeye indirim
İdari para cezalarının, itiraz edilmeden veya yargı yoluna başvurulmadan önce tebliğ tarihinden itibaren on beş gün içinde peşin ödenmesi halinde, dörtte üçü tahsil edilir.

Peşin ödeyip yargıya da gidilebilir
İdari para cezası peşin olarak ve indirimli ödenip daha sonra da yargı yoluna gidilebilir. Fakat dava sonucu SGK lehine sonuçlanırsa bu durumda daha önce eksik ödenen %25’lik kısım gecikme cezası ve gecikme zammı ile birlikte tahsil edilecektir.
Mahkemeye başvurulması idari para cezasının takip ve tahsilini durdurmaz. Tebliğ tarihinden itibaren onbeş gün içinde ödenmeyen idari para cezaları, 89’uncu madde hükmü gereğince hesaplanacak gecikme cezası ve gecikme zammı ile birlikte tahsil edilir.
İdari para cezaları ile ilgili 5510 sayılı yasada hüküm bulunmaması halinde 5326 sayılı Kabahatler Kanunu hükümleri uygulanacaktır.

Sorular-Cevaplar
Soru: Anonim şirket yönetim kurulu üyesi ve ortağı olan bir kişinin 01.10.2008 tarihinden önce Bağ-Kur tescili yok ve kesintisiz SSK’sı var. Ancak bu ortak şimdi askere gidecek. Askere gittiği için SSK’dan çıkış vermemiz gerekecek. Şirkette yönetim kurulu üyeliği ve ortaklığı devam ettiği için Bağ-Kur (4/b) tescili için başvurmamız gerekir mi?
Cevap: Anonim şirketlerin yönetim kurulu üyesi olan ortakları Bağ-Kur’ludur. Ancak 1 Ekim 2008 öncesi SSK’sı var ve kesintisiz devam etmişse SSK geçerli olur. SSK’dan çıkış yapıldığı anda eğer yönetim kurulu üyeliği ve ortaklığı devam ediyorsa Bağ-Kur tescilinin yapılması gerekir. Belirttiğiniz kişinin SSK’dan çıkışının olduğu günü takip eden günden itibaren Bağ-Kur tescilinin yapılması gerekir.
Bununla ilgili bildirimin de şirket tarafından 15 gün içinde yapılması gerekir. Yapacağınız bildirimde önceden bu yana kesintisiz SSK’sının olduğunu bildirmeniz de tescil tarihinde olabilecek bir karışıklığı önlemek için yararlı olacaktır. Kaynak: Y.Çağ / Ahmet ŞERİF / ahmet.serif@yahoo.com

 
       

    
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght  © 2005-2010 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.