Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  2010 Vergi Takvimi  I   2010 Yılı Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Kurumlar Vergisi Rehberi

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   31 MAYIS 2010

  Vergi Rehberi 

  2010 Çalışmaları 
  2010 Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

 
       
   

SGK, işverenlere sıkça duyuruyor


Geçen haftaki yazımda, istirahat raporu alan sigortalıların çalışamazlık bildirimlerini ele almıştım. SGK Görevlileri, bilinen bir kurumsal bir gelenek üzere, kendilerine gönderilecek genelge ile hareket edebiliyor. Çünkü kanun, yönetmelik ve tebliğler, Kurum Başkanlığı tarafından bu yöntemle uygulamaya geçiriliyor. Çalışamazlık Bildirimi hakkında da SGK, 2010/66 sayılı Genelgeyi yayınladı. Genelgeye göre, süresinde işgöremezlik raporu giriş yapamayan işverene, SGK Görevlilerince önce yazılı bir tebligat yapılıp bu girişin yapılması talep edilecektir. Bu tebligatın ardından 5 işgünü içerisinde de sözkonusu raporlar hakkında veri girişinin işverenlikçe yapılması gerekecek; böylece oldukça büyük ve önemli olan bu husus (!) çözüme kavuşacaktır. Aksi halde işveren veya vekilleri hakkında İPC uygulanacaktır. Bu konuda yayınlanan duyuruda da bu hususlar vurgulanmış bulunuyor.

12.05.2010 tarihinde yürürlüğe giren "Tebliğ" ile işçiler (4/a sigortalıları) ile stajyerler vb m.5 sigortalılarına geçici işgöremezlik ödeneklerinin ödenebilmesi için, sigortalıların istirahat raporu süresinde işyerinde çalışmadığına dair bildirimin işverenlerince SGK'na yapılması gerekmektedir.

5510 s.K.m.18 uyarınca, geçici işgöremezlik ödeneği, a) iş kazası ve meslek hastalığı hallerinde her gün için, b)Hastalık hallerinde ise üçüncü günden başlamak üzere verilmektedir. Bu nedenle, istirahat raporu iş kazası veya meslek hastalığına bağlı nedenlerle düzenlenmiş ise istirahat gün sayısı üzerinde durulmaksızın; hastalık sebebiyle düzenlenmiş ise 3 gün ve daha uzun süreli istirahatlı bırakılan sigortalıların, istirahat süresince işyerinde çalışmadıklarına dair bildirimin elektronik ortamda ve öngörülen süre içinde yapılması gerekmektedir. Buna göre, hastalık sebebiyle 3 günden az süreli (1, 2 gün olarak) düzenlenen istirahat raporlarına istinaden çalışılmadığına dair bildirimlerin yapılmasına gerek bulunmamaktadır.

Düzenlemeye göre, 10 günden kısa süreli istirahatlerde istirahatın bittiği günü, on gün ve daha uzun süreli istirahatlerde ise onar günlük sürelerin bittiği ve son on günlük süreden artakalan istirahat süresinin bittiği günü, takip eden 5 işgünü içinde, işveren www.ssk.gov.tr'deki işveren menüsünden, elektronik ortamda bildirmek zorunda.

Ancak çalışanlar istirahat raporlarını süresi içerisinde işverene bildirmeyebiliyorlar. Bu arada 10 günden fazla süreli istirahatlar, hastaneler ve doktorlar tarafından 10'ar günlük olarak yazılmıyor. Hastalığın bitiminden geriye doğru 1 aylık veya 2 aylık veriliyor. Bu durumda, işveren de 10'ar günlük olarak istirahat girişi yapamayacaktır. Bu durumda işveren, daha düzenlenmemiş raporları, internet ortamında SGK'ya nasıl bildirecek? Topluca bildirim niçin düzenlenmiyor?

Ceza hükmüne gelince, 5510 s.K.m.100, kayıtdışı çalışmanın kayıt altına alınabilmesi için ilgili kurum, kuruluş ve kişilerden bilgi-belge istenmesi ile ilgili olup sigortalı işçi çalıştıran ve çalıştırdığı sigortalı istirahat alan işverenlerle ilgili değildir. Bu sebeple, "Tebliğ" ile işverenlere bildirim için süre getirilmesi ve süre içinde bildirim yapmayan işverenlere İPC uygulanması, daha çok tartışılacaktır.

Kurum, işverenlerin işini gereksiz yere artırmamalı ve kolay uygulama yöntemleri geliştirmeye gayret etmelidir.


* * *
Madenci kardeşlerimizi korumanın bilimsel ve pratik çözümlerini üretmek ve uygulamaktan da âciz olmamalıyız. Maden ocaklarında önce emniyet, sonra tevekkül talim edildi. Uygulama da madene can katanlara canlılık, kazandırmalıydı. Acılı eşler, dul; sevgili yavruları yetim kalmamalıydı. Bu tekerrüre son vermeliyiz.

Tahsin Sınav
tsinav@yenisafak.com.tr
Y.Şafak

 
 
    Yasal Uyarı
 
 

    
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght  © 2005-2010 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.