Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  2010 Vergi Takvimi  I   2010 Yılı Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Asgari Geçim İndirimleri

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :  18 Şubat 2010

  Vergi Rehberi 

  2010 Çalışmaları 
  2010 Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

 
   

Yurt Dışından Kullanılan Kredilerde Stopaj ve KDV

 
   
Ekonomik kriz öncesinde işletmeler genelde yatırım yapmak istediklerinde finansman arayışına girerlerken, günümüzde ise ayakta kalabilmek ve sabit işletme giderlerini karşılayabilmek için finansman desteğine ihtiyaç duymaktadırlar.

 
    Bir işletme için finansman dendiğinde teminatları, vadesi, faizi, para birimi, tutarı, ödeme ve kullandırım koşulları hayati derecede önem arz etmektedir. Şayet doğru bir finansman planlaması ve tercihi yapılamazsa sonucun işletmelerin iflaslarıyla son bulması kaçınılmaz olacaktır. Yaşadığımız bu kriz ortamında bunun birçok canlı örneğini gördük.
Bu nedenle işletmeler finansman ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla, gerek yurt içinden gerekse yurt dışından banka veya benzeri finans kuruluşlarından ya da bunların dışında kalan kuruluşlardan uygun şartlarda borçlanma veya kredi bulma yoluna gidebilmektedirler. Yurt dışından kullanılan kredi ve borçlanmalarda, banka ve benzeri finans kurumlarından ya da şirket ortakları gibi diğer kurumlardan karşılanmasına göre, ödenen faizler üzerinden sorumlu sıfatıyla stopaj ve Katma Değer Vergisi (2 No’lu KDV) gündeme gelebilmektedir.
Stopaj aşısından baktığımızda, Kurumlar Vergisi Kanunu (KVK) 30/7-b maddesinde; “Yurtdışındaki finans kuruluşlarından temin edilen borçlanmalara ilişkin ana para, faiz ve kâr payı ödemeleri ile sigorta ve reasürans ödemeleri üzerinden bu fıkra uyarınca vergi kesintisi yapılmaz” denilmektedir. Buna ilave olarak, 20.12.2006 tarih ve 2006/11447 Sayılı Kararnamenin Eki Kararın 2/(e)-(i)bendinde “Yabancı devletler, uluslararası kurumlar veya yabancı banka ve kurumlardan alınan her türlü krediler için ödenecek faizlerden (katılım bankalarının kendi usullerine göre yurt dışından sağladıkları fonlar ve benzeri kaynaklar için ödedikleri kar payları dâhil) yapılacak tevkifat oranı %0”, (ii)bendinde ise “Diğerlerinden %10”oranında vergi kesintisinin yapılacağı belirtilmiştir. Bu açıklamalardan da anlaşılacağı üzere, yurt dışında kullanılan kredinin yabancı devlet veya kredi vermeye yetkili banka ve benzeri kurumlardan alınması durumunda ödenen faiz, kar payı vb. üzerinden herhangi bir stopaj yapılmayacak fakat bunlar dışında olması durumunda %10 stopaj kesintisi yapılacaktır. Tabi bu stopajı yaparken çifte vergiyi önleme anlaşmalarının da mutlaka göz önünde bulundurularak yapılması gerekmektedir.
KDV açısından ise, KDVK’nun 17/4-e maddesinde, “Banka ve sigorta muameleleri vergisi kapsamına giren işlemler ve sigorta aracılarının sigorta şirketlerine yaptığı sigorta muamelelerine ilişkin işlemleri ile KVK’nun 7/24 bendinde belirtilen kurumların kredi teminatı sağlama işlemleri KDV’den istisna edilmiştir. Bu da demek oluyor ki, bunların dışındaki kurumlardan alınan borç ve krediler için ödenen faizler için %18 oranında sorumlu sıfatıyla KDV hesaplanması gerekmektedir.
Ayrıca bir hatırlatmada daha bulunmak istiyorum, şayet bu şekilde yurtdışından aldığınız borç ya da kredi varsa, bu paraları Türkiye’ye getirirken –aracı bankanız vasıtasıyla- Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankasına (TCMB) müracaat ederek bir kredi numarası alınması ve gelen paraların bu numaraya bağlanması gerekmektedir. Daha sonra yurt dışına faiz ödemesi yapmak istediğinizde bu numarayı kullanarak yapabilirsiniz. Aksi durumda bankalar para transferinizi yapmayacaklardır.
Günümüzde ekonomik sıkıntılarla boğuşan işletmelerin yurt dışından uygun koşullarda temin etmiş oldukları veya temin edecekleri krediler için maliyet hesabı yaparken ödenmesi muhtemel sorumlu sıfatıyla %10 stopajı ve %18 KDV’ni de dikkate almaları gerekmektedir.

İ.Burak OĞUZ
S.M.M.M.

burak@noktax.com
www.muhasebenet.net

Diğer makaleleleri

-Ücretlerde Gelir Vergisi Düştü

 

    
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght  © 2005-2010 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.