Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  2010 Vergi Takvimi  I   2010 Yılı Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Asgari Geçim İndirimleri

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :  01 Mart 2010

  Vergi Rehberi 

  2010 Çalışmaları 
  2010 Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

 
 
İLKER AKTAŞ
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
ilkeraktas217@hotmail.com
 
 

 

BA-BS FORMLARI KALKIYOR

Yazının başlığını okuyup Maliye Bakanlığı kayıt dışı ekonominin bu denli üzerine giderken böyle bir uygulamayı kaldırır mı diyebilirsiniz.Evet haklısınız kaldırmaz ancak, şekilsel olarak kaldırıyor. 2 ay gibi kısa süre içerisinde getirilecek yeni bir tebliğ ile ba-bs formları KDV Beyannamesi ile birleştirilerek verilmeye başlanacağı duyumlarını aldık. www.muhasebenet.net
İlk olarak 2003 yılında tanıştığımız ba-bs formları yıllık olarak 25.000 TL ve üzerindeki alış ve satış tutarlarını bildirmek suretiyle hayatımıza girmiş ve günümüze dek bir çok değişikliğe uğramıştır.2008 Yılına dek yılda bir defa verilmekte olan bu bildirimler gerek işletmeler gerek meslek mensuplarınca şikayet konusu edilmemişti. Ancak ba-bs bildirimleri için hem her ay bildirme yükümlülüğü hem de bildirilmediğinde hatta düzeltme bildiriminde bululması durumunda bile yüksek miktarda kesilen özel usulsüzlük cezalarından dolayı işveren ve meslek mensuplarının canını sıkmaya başlamıştır.Son yapılması gündemde olan Ba-Bs Bildirimlerinin KDV Beyannamesi ile birleştirilmesi durumunda her ay ayrı bir bildirim yapma külfeti ve unutulması durumunda cezaya muhatap kalma olumsuzluğundan da mükellefler ve meslek mensupları kurtulmuş olacaklar.Meslek mensuplarının üzerinde olması gerektiğinden çok fazla sorumluluk ve iş yükü bulunmaktadır. Eğer kayıt dışılık ile mücadele edilecekse bile meslek mensubu ile barışık bir şekilde fikir alışverişi ile çözüme ulaşılmalıdır. Ba-Bs Bildirimlerinden her ne kadar şikayet edilse bile her ay düzenli bir şekilde fatura kontrolü yapılarak firmalar arasında mutabakat sağlanması sistemin işletmelere sağladığı fayda olarak görülebilir.

E-FATURA GELİYOR

Maliye Bakanlığının vergi kaçakçılığında çemberi daraltma arzusunun bir sonucu olan E-Fatura uygulaması bilindiği gibi pilot olarak Telekomünikasyon Şirketlerince uygulanmaya başlanmıştı. Sistemin başarıyla uygulanması sonucunda uygulama vergi mükelleflerini de kademeli olarak kapsamaya başlayacak.Kesilen faturalar vedop otomasyon programının yerini bıraktığı EVDO otomasyon programı havuzunda toplanacak.Burada süzgeçten geçtikten sonra faturanın kesildiği mükellefin veri tabanına ulaşacak.Bu sayede gereksiz kağıt israfından, olası hesaplama hatalarından,mükelleflerce meslek mensuplarına ulaştırılamayan fatura ibrazlarından,firmalar arasındaki cari hesap ihtilaflarındaki hatalar en aza indirgenecek.
Ancak, başlangıçta arzu edilen sistemin uygulanmasında ülkemizde kurumsallaşmamış bir çok işletme bulunması ve e-faturayı düzenleyebilecek kalifiye eleman eksikliği gibi sebepler dolayısıyla doğacak sıkıntılar mutlaka yaşanacaktır.Bu iş yükünün de meslek mensuplarının omuzlarına verilmesi yapılan iş ile mütenasip gelir elde etme ihtiyacı ile örtüşmesi gerekmektedir.Bununla ilgili de meslek odalarına büyük görevler düşüyor. Elektronik fatura ile stok takibi ve stok değerleme yöntemi de sağlanacağından işletmeye alınmayan emtianın çıkışı mümkün olmayacaktır.Sahte ve muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belge düzenleyen ve kullananlar için artık eskisi gibi serbest dolaşım alanı kalmayacaktır. Bunu söylerken de vergi oranlarının makul seviyelere çekilmesi gerektiğini de bir kez daha hatırlatmakta fayda var. (Mu makale www.muhasebenet.net ten iktibas edilmiştir)

İLKER AKTAŞ
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
Sorularınız İçin
ilkeraktas217@hotmail.com
Yasal Uyarı

-Diğer makaleler

-Tüm yönleriyle isteğe bağlı sigortalılık

-Sağlık hizmetlerinden faydalanmanın yolları

-2010 Yılı Asgari geçim indirimi uygulaması

 
     

    
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght  © 2005-2010 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.