Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  2010 Vergi Takvimi  I   2010 Yılı Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Asgari Geçim İndirimleri

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :  31 Mayıs 2010

  Vergi Rehberi 

  2010 Çalışmaları 
  2010 Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

 
   
Mahmut SUÇİÇEK
Vergi Denetmeni

mahmutsucicek@gmail.com
www.muhasebenet.net
 
   

 

Denetim Koordinasyon Kurulu Çözüm Olacak mı?


Bilindiği üzere Maliye bakanlığı tarafından hazırlanan ve Başbakanlık tarafından TBMM’ye sevk edilen torba kanun tasarısı ile “Vergi İnceleme ve Denetim Koordinasyon Kurulu”nun kurulması öngörülüyor.

Birkaç gündür birçok basın yayın organında mevcut kurulun kurulmasının vergi denetim sistemimizde bir reform olduğu olarak ortaya konulmakta ve birçok yorum yapılmaktadır. Aslında yapılan değişiklik mevcut durumun korunmasından başka bir şey değildir. Yeni sayılabilecek ve reform olarak kabul edilecek hiçbir şey yoktur. Bizde sözkonusu yapılacak değişiklik ile ilgili bilgi verip konu ile ilgili değerlendirmemizi yapacağız.

Yapılacak düzenleme ile; Bakanlığın vergi inceleme ve denetim amaçlarına ulaşmasını sağlamak için Gelir İdaresi başkanın başkanlığında Vergi İnceleme ve Denetim Koordinasyon Kurulu oluşturulması amaçlanmaktadır.

Vergi İnceleme ve Denetim Koordinasyon Kurulu; Gelir İdaresi Başkanının başkanlığında, Maliye Teftiş Kurulu Başkanı, Hesap Uzmanları Kurulu Başkanı, Gelir İdaresi Başkanlığı Denetim ve Uyum Yönetimi Daire Başkanlığının bağlı olduğu Gelir İdaresi Başkan Yardımcısı ve Gelirler Kontrolörleri Daire Başkanından oluşacaktır. Kurulun sekreterya görevi ise Gelir İdaresi Başkanlığı Denetim ve Uyum Yönetimi Daire Başkanlığı tarafından yerine getirileceği belirtilmiştir.

Farklı ünvanlar ile vergi incelemesi yapan vergi inceleme elemanlarının Gelir İdaresi Başkanın başkanlığında kurulacak bir kurulda toplanması ve bu kurulun sekreterya görevinin GİB tarafından yerine getirilmesi olumlu karşılanmakla birlikte, içinde bazı handikapları barındırmaktadır. www.muhasebenet.net

Bilindiği üzere Maliye bakanlığı bünyesinde çeşitli birimler tarafından vergi incelemesi yapılmaktadır. Maliye müfettişleri ve Hesap Uzmanları bakanlık bünyesinde, Gelirler Kontrolörleri ve Vergi Denetmenleri ise Gelir İdaresi Başkanlığı bünyesinde vergi inceleme görevini ifa etmektedirler.

Durum böyle olunca inceleme yapan birbirinden bağımsız dört denetim birimi ortaya çıkmaktadır. Bu durum ise uygulamada çok başlılığa neden olmakta ve birçok sıkıntıya sebep olmaktadır. Birimler arasında herhangi bir koordinasyon ve eşgüdüm bulunmamaktadır. Her birim kendisine göre hazırladığı plan çerçevesinde vergi incelemesi yapmaktadır. Bu da farklı inceleme elemanları tarafından aynı mükelleflerin incelenmesi riskini oluşturmaktadır. Nitekim bu durumlarda yaşanmaktadır.

Bahsi geçen ve çok başlı denetim sisteminden kaynaklanan problemleri ortadan kaldırmak için kurulacak kurula benzer bir kurul daha öncede oluşturulmuştu ancak yasal altyapısının olmaması, meslek taassubu ve Vergi Denetmenleri’nin dışarıda bırakılması nedeniyle başarılı olamamıştır. www.muhasebenet.net

Peki yapılan bu düzenleme ile istenilen amaç gerçekleşecek mi? Bize göre bu kurulun iki handikapı bulunmaktadır. Birincisi denetim gücünün %80'ını oluşturan ve vergi incelemelerinin %90’ını yapan Vergi Denetmenleri’nin bu kuruldan dışlanması zincirin en zayıf halkasıdır. İkinci büyük handikap ise sözkonusu kurulda ünvanların tek olmaması ve çok başlı denetim sisteminin devam ediyor olmasıdır.

Bu nedenle etkin verimli ve çağdaş denetim standartlarına uygun vergi denetimi isteniyorsa tüm denetim elemanlarının tek ünvan altında ve Gelir İdaresi Başkanlığı bünyesinde birleştirilmesidir. Aksi takdirde tezat bir durum ortaya çıkmaktadır. Şöyle ki gelirlerin toplanması için Gelir İdaresi Başkanlığını tek idare olarak görevlendireceksin diğer taraftan da vergi gelirlerinin bir parçası olan vergi denetimini gelir idaresi dışında farklı birimler tarafından yaptıracaksın. Kabul edilemez idare hukuku açısından sıkıntılı ve idarenin bütünlüğünü bozan bir yapı ortaya çıkmaktadır.

Sonuç itibariyle denetim gücünün %80’ini oluşturan Vergi Denetmenlerinin dışlandığı ve Gelir İdaresi Başkanlığı bünyesi dışında oluşturulacak çok ünvanlı bir denetim sisteminin başarı oranı sıfır olacaktır.

Mahmut SUÇİÇEK
Vergi Denetmeni

mahmutsucicek@gmail.com
www.muhasebenet.net
31.05.2010
Diğer makaleleri
Yasal Uyarı

 
       

    
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght  © 2005-2010 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.