Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  2010 Vergi Takvimi  I   2010 Yılı Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Asgari Geçim İndirimleri

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :  04 Mart 2010

  Vergi Rehberi 

  2010 Çalışmaları 
  2010 Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

 
   
Mahmut SUÇİÇEK
Vergi Denetmeni

mahmutsucicek@gmail.com
www.muhasebenet.net
 
   

 

E-Fatura Gelecek Dertler Bitecek

E-fatura uygulaması çalışmalarına 2008 yılından itibaren başlanıldı. 2008 yılı başlarında E-fatura geçiş uygulaması olarak Elektronik Fatura Kayıt Sistemi (EFKS) uygulamasına başlanıldı. Bu ugyulama ile gereken koşulları sağlayan (Avea, Türk Telekom, Turkcell, Vodafone, TTnet ve Bursa Doğalgaz A.Ş) ve Gelir İdaresi Başkanlığı ile protokol imzalayan şirketler bu uygulamadan hala yararlanmaya devam ediyor. Adı geçen şirketlerin düzenlediği e-faturalar internet üzerinden www.efatura.gov.tr sitesinden faturada yer alan 18 haneli Fatura ID numarası girilerek sorgulama yapılabiliyor.

 

Maliye Bakanının açıklaması ile E-fatura uygulamasında yep yeni bir süreç başladı. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Maliye Bakanlığında düzenlediği basın toplantısı ile "Elektronik Fatura Projesini" kamuoyuna tanıttı. Maliye Bakanı Şimşek, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından çalışma ve hazırlıkları 2,5 yıl devam eden e-fatura projesinin tamamlandığı ve kullanıma hazır hale geldiğini açıkladı.

 

Gelir İdaresi Başkanlığı kurulduğundan itibaren elektronik altyapasını gün geçtikçe güçlendirmeye devam etmektedir. Bu kapsamda en son olarak uygulamaya başlayacağı e-fatura projeside bir dönüm noktası olacaktır.

 

Peki e-fatura nedir? E-fatura, elektronik olarak kağıt kullanılmadan fatura düzenlenmesidir. E-fatura, mükellefler arasındaki fatura akışının tamamen otomasyonunu hedefleyen ve kağıt fatura gönderilmesi ve alınmasını ortadan kaldıran tarihi bir adımdır. Oluşturulan e-fatura doğrudan mükellefler tarafından e-posta yoluyla karşı tarafa gönderilecek ve bu faturanın doğruluğu internet üzerinden sorgulanacaktır.

 

Sözkonusu e-fatura uygulaması hayatımıza ne gibi kolaylıklar sağlayacaktır?

 

- Sahte faturayı önleme ve kayıtdışılığı azaltmada önemli bir etkisi olacak

- En önemlisi milyonlarca fatura için kağıt kullanılmayacak ve büyük bir tasarruf sağlanacak

- Düzenlenen faturalar online olarak saklanabileceği için saklama maliyetleri düşecek

- Fatura akışı daha hızlı olacağı için ödemelerde daha kısa sürede olabilecek

- Faturaların yazıcıdan çıkarılması ortadan kalkacak ve posta giderleri büyük oranda azalacak

- Faturalar daha kolay muhafaza edilecek ve istenildiğinde kolay bir şekilde ibraz edilecektir

 

Milyonlarca mükellefin olduğunu düşündüğümüzde zaman ve maliyetlerde meydana gelecek tasarrufun ne boyutta olacağı az çok tahmin edilebilir.

 

Peki bu uygulama kapsamında hangi mükellefler e-fatura düzenlemesi gerekmektedir. Kimlerin e-fatura düzenlemesi gerektiği konusunda Gelir İdaresi Başkanlığının yayınlayacağı bir tebliğle uygulamaya yön vermesi beklenmektedir. Kanımızca ilk etapta e-fatura düzenlenmesi mükelleflerin tercihine bırakılacaktır. Gerekli koşulları taşıyanlar Gelir İdaresine başvuracak ve ihtiyari olarak e-fatura kullanmaya başlayacaklardır. Daha sonra E-beyannamede olduğu gibi aşama aşama mükelleflerin cirolarına göre e-fatura zorunlu hale getirilecektir.

 

E-fatura projesi Türk Vergi Sisteminin kilometre taşlarından biri olacaktır. Hatta e-defter ve e-denetimin alt yapısını oluşturmada çok önemli bir adım olacaktır. Atalarımızın bir sözü vardır: “Yiğidi öldür hakkını yeme.”  Bu nedenle Gelir İdaresi Başkanlığının teknolojik yenilikleri en iyi şekilde kullanmasındaki başarısından dolayı hakkını teslim etmek gerekir. Evet belki e-fatura ile dertler tam olarak bitmeyecek ama kayıtdışı ile mücadelede sonun başlangıcı olacağı kuşkusuzdur.

Mahmut SUÇİÇEK
Vergi Denetmeni

mahmutsucicek@gmail.com
www.muhasebenet.net
04.03.2010
Diğer makaleleri
Yasal Uyarı

 
       

    
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght  © 2005-2010 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.