Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  2010 Vergi Takvimi  I   2010 Yılı Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Asgari Geçim İndirimleri

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :  25 Mart 2010

  Vergi Rehberi 

  2010 Çalışmaları 
  2010 Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

 
   
Mahmut SUÇİÇEK
Vergi Denetmeni

mahmutsucicek@gmail.com
www.muhasebenet.net
 
   

 

E-Fatura Kullanacaklar Ne Yapmalı?

Bilindiği üzere daha önce yasal altyapısı hazırlanan e-fatura 397 nolu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile birlikte ticari hayatımıza girmiş oldu.   

E-fatura uygulaması standartları Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenen mesajların güvenli bir şekilde mükellefler arasında dolaşımına imkan sağlayan uygulamanın genel adıdır. Sözkonusu uygulama ile mükellefler sisteme kayıtlı mükelleflerden e-fatura alabilir, yine kayıtlı mükelleflere e-fatura gönderebilir ve gönderilen ve alınan faturalar bilgisayara indirilerek muhafaza edilebilir ve istenildiğinde ibraz edilebilir.   

E-fatura uygulaması çok sayıda fatura düzenleyen mükellefler için çok ciddi avantajlar sağlamaktadır. Dolayısıyla çok kısa sürede, özellikle de kurumsal firmaların e-fatura uygulamasına geçmeleri beklenmektedir.    

Peki e-fatura ugyulamasından yararlanmak isteyen mükellefler ne yapmaları gerekiyor. 

İlk önce şunu belirtmekte yarar vardır. Sözkonsu e-fatura uygulamasından ilk etapta Anonim şirket ile Limited şirket statüsünde bulunan mükellefler yararlanabilmektedir. Bunlar da öncelikle kendilerine ait bir kullanıcı hesabı oluşturmaları gerekmektedir.  

Mükelleflerin kullanıcı hesabı oluşturmak için öncelikle 397 nolu VUK Genel Tebliğinde belirtilen belgeleri doldurup Gelir İdaresi Başkanlığı’na (GİB) başvurmaları gerekiyor. Başkanlık tarafından yapılan değerlendirme sonucunda başvuruları kabul edilen mükelleflere kullanıcı hesapları tanımlanacaktır. Kullanıcı hesabı tanımlanan mükellefler, ikinci adım olarak “Mali Mühür temini yoluna gideceklerdir. (Mali mühür sertifika hizmetleri için http://mm.kamusm.gov.tr  internet sitesine bakınız.) Mali mühürü temin eden mükellefler, mali mühür sertifikalarının aktivasyonunu gerçekleştireceklerdir. Bu işlemlerin tamamlanmasından sonra aktive edilen sertifikalar kullanılarak sistem üzerinden tanımlanan kullanıcı hesabı aracılığı ile e-fatura gönderme veya alma işlemleri gerçekleştirebileceklerdir.  

Uygulama kapsamında fatura olusturma, gönderme ve alma islemleri iki şekilde gerçekleştirilebilecektir.  

1. Bilgi işlem sistemlerinin e-fatura uygulaması ile entegre edilmesi yoluyla  

Bilgi işlem sistemleri yeterli olan mükelleflerin, gerekli entegrasyonu sağlamaları koşulu ile e-fatura uygulamasını doğrudan kendilerine ait bilgi işlem sistemleri aracılığı ile kullanmaları mümkündür.  

Mükelleflerin bilgi işlem sistemlerini e-fatura uygulaması ile entegre etmek için uyması gereken kurallar ve standartlar ile yapması gereken işlemler www.efatura.gov.tr internet sitesinde detaylı bir şekilde açıklanmıştır.  

 2. E-Fatura Portalı Kullanılması Yoluyla

Bilgi işlem sistemleri yeterli olmayan mükelleflerin uygulamadan yararlanması amacıyla geliştirilen e-fatura portalı, e-fatura uygulamasına ait temel fonksiyonları bünyesinde barındırmaktadır. Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan kullanıcı hesabı alan mükellefler www.efatura.gov.tr internet sitesinde, “e-fatura portalına giriş bölümünden portala girip e-fatura gönderme ve alma işlemlerini gerçekleştirebileceklerdir

Günümüzde internet kullanımının yaygınlaşması ve veri tabanı kapasitelerindeki olağanüstü genişleme, finansal alanda belgelerin elektronik dolaşımını ve arşivlenmesini büyük ölçüde konforme etmekte, pratikleştirmektedir. Bankalar ve finans kurumları tarafından müşterilerinin e-posta adreslerine gönderilen kredi kartı ekstreleri, sigorta şirketleri tarafından katılımcıların e-mail adreslerine gönderilen poliçe ve tahsilat makbuzları gibi uygulamalar, bu belgeleri kullananlar açısından (posta ve kırtasiye maliyetleri vb. nedeniyle) bir çok avantajlar sunmaktadır.  

Fatura’nında ticari bir işlemi gösteren belge olması ve ekonomik hayatta en yaygın kullanılan belge türü olması sebebiyle e-fatura uygulamasının kısa sürede yaygınlaşacağı düşünülmektedir. Uygulamanın piyasada mal ve hizmet hareketlerinin izlenmesi açısından vergi denetim tekniğine yapacağı katkı ise uygulamanın diğer bir önemli boyutudur.

Mahmut SUÇİÇEK
Vergi Denetmeni

mahmutsucicek@gmail.com
www.muhasebenet.net
25.03.2010
Diğer makaleleri
Yasal Uyarı

 
       

    
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght  © 2005-2010 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.