Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  2010 Vergi Takvimi  I   2010 Yılı Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Asgari Geçim İndirimleri

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :  25 Mayıs 2010

  Vergi Rehberi 

  2010 Çalışmaları 
  2010 Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

 
   

Adat Faizi Muhasebe Kaydı
 

 
   
Yıllık beyanların elektronik ortamda verilmesi Maliye’nin denetimlerini kolaylaştırmış beyanname bilgilerinden yola çıkarak elektronik ortamda hesaplar üzerinden vergi incelemesi yapılmasına olanak sağlamıştır.

 
   

Elektronik ortamdaki verilerden artık mükelleflerin nakit durumu, karlılık analizleri gibi bilgiler, bilgi sistemince elenerek defterlerin yerinde incelenmesine gerek kalmadan kolayca saptanmakta incelemeye konu olan mükellefler bu yolla tespit edilmektedir. Örneğin yıllık beyannamede verilen mali tablolar yardımıyla işletmenin kasa durumu, ortaklara borçları, elde ettiği faiz gelirleri gibi hesap kalemleri elektronik süzgeçten geçerek mükelleflerin vergi beyanlarının eksik olup olmadığı kolayca anlaşılmaktadır.

Örnek Olay: İşletme Kurumlar Vergisi Beyannamesinin ekinde düzenlediği mali tablolarda 100 Kasa Hesabında 500.000,00 TL, 131 / 231 Ortaklardan Alacaklar Hesabında 600.000,00 TL görünmekte, faiz geliri bulunmamaktadır. (642 Faiz Gelirleri Hesabı)

Sonuç: İşletmenin kasasındaki fazlalık kabul edilebilir düzeyde olmadığı için bu değerin kasada mevcudunda olmadığı, şirket bünyesinde olması gereken bu değerlerin ortaklar tarafından kullanıldığı, ortakların kullandığı bu değerler için ve Ortaklardan Alacaklar Hesabı için faiz tahakkuk ettirilmediği görülmektedir. Bu şekildeki mükelleflere maliye bir bilgi isteme yazısı ile faiz hesabını gösteren tablo istemekte, faiz hesaplanmadığın anlaşılması halinde mükellefler vergi cezalarıyla karşı karşıya kalmaktadır.

Adat Hesaplama Yöntemi

Bu duruma düşmemek için Kasa Hesabındaki ve Ortaklardan Alacaklar Hesabındaki değerlere faiz hesaplayıp matraha ilave etmek gerekmektedir. Faiz hesaplama formülü (Gün x Tutarı x Faiz Oranı) / 36.000) şeklinde uygulanır. (Kasa hesabı için tutarı; günlük belirlenen azami bakiyenin düşülmüş halidir.) Faiz oranı olarak uygulamada genellikle Reeskont Faiz Oranı kullanılmaktadır. Her iki hesaba uygulanan faiz için ayrıca KDV hesaplamak uygun olacaktır.

Adat Faizi Muhasebe Kaydı

Örnek olay; İşletme Kasa / Ortaklardan Alacaklar Hesabı için 4.500,00 TL Adat Faizi + 810,00 TL %18 KDV hesaplamıştır.

                        /   /                                                  .

689- Diğer Olağandışı Gider Ve Zararlar       5.310,00

            391- Hesaplanan KDV                                     810,00

            642- Faiz Gelirleri                                         4.500,00

                                         /   /                                                  .

950- KKEG                                                     5.310,00

            951- KKEG(-)                                                5.310,00

                                         /   /                                                   

Yukarıdaki yevmiye kaydı uygulamadaki yevmiye kayıtlarına nazaran Tekdüzen Hesap Planına ve vergi incelemesine daha uygundur. Yukarıdaki yevmiye kaydında mali tablolarda faiz geliri 642. Hesapta gösterilerek elektronik incelemede faiz gelirleri görüneceğinden bu yevmiye kaydıyla faiz geliri elde edildiği anlaşılır. 689. Hesaptaki tutar, KKEG olarak beyannamede matraha tekrar ilave edileceğinden yok edilmiş olur. Uygulamada bazen 689. Hesap yerine 131. Hesap kullanılmaktadır.131. Hesabının çalıştırılmamasının sebebi adat hesabı sadece vergi hesaplamak amacıyla yapıldığı içindir. Herhangi bir alacak tahakkuku olmaksızın sadece vergi ziyaına sebep vermemek için hesaplandığından dolayı 131. Hesap çalıştırılmamıştır. 131. Hesap çalıştırılmış olursa bu hesaptaki biriken tutarların tevsik edilen belgelerle tekrar tahsili gerekecektir. Tahsil edilmediği sürece her dönem hesaplanan adat faizi, 131. Hesapta bakiye artışı yapacağından her dönem için önceki dönemlerin adat faizleri tekrar tekrar adat faizi hesabına konu olacak ve hesaplanmış vergiden tekrar vergi hesaplanması gerekecektir. 642. Hesap yerine uygulamada bazen 679. Hesabın çalıştırıldığı görülmektedir. 679. Hesap çalıştırıldığında bu hesabın detayları yıllık beyanda görülemediğinden mükellef bu hesabın detayını gösteren bilgileri Maliye’ye ayrıca bildirmediği sürece bilgi isteme yazısına muhatap olacak ve hesabın detayını izah etmek zorunda kalacaktır. Bu sebeplerden dolayı 131. Hesap ve 679. Hesabı çalıştırılmamıştır. Ayrıca KDV Beyannamesine ilave edilecek olan adat hesabında hesaplanan KDV için fatura kesilmesi yerinde olacaktır.

Uygulamadaki diğer görüşlere ait yevmiye kaydı aşağıdaki gibidir.

Görüş A

                                       /   /                                                  .

131 Ortaklardan Alacaklar                 

                                679 Diğer Olağandışı Gelir  ve Karlar

                                         /   /                                                  . 

Görüş B

                                         /   /                                                  .

689 Diğer Olağandışı Gider Ve Zararlar(KKEG)

                                780 Finansman Giderleri

                                          /   /                                                  . 

Muhammet AKDERE

Serbest Muhasebeci Mali Müşavir

muhammetakdere@gmail.com

Yasal Uyarı

Diğer makaleleri

-Fazla çalışma ve fazla çalışma ücretinin hesabı

-Yemek çekleri ve yemek kartları kullanımında aylık tek fatura uygulaması ve amaç dışı kullanım

-Diplomatik istisna uygulamasında yeni durum

 

 

    
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght  © 2005-2010 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.