Muhasebe  

Maliye

Vergi

Sigorta

İletişim

  MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   04 Aralık 2008

  Ana sayfa

  2008 Yılı Çalışmaları

  Pratik Bilgiler

  Staj - Stajyer Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

  Muhasebe Bilgi Rehberi 

 Tekdüzen Hesap Planı

 

 

 


Şakir GÜRLÜK
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
sakircihangir@hotmail.com

Kastamonu SMMMO-2008
04.12.2008

 

ON’DAN FAZLA İŞÇİNİZ VARSA…
 

İş Kanunu, Borçlar Kanunu, 5953 Sayılı Kanun ve Deniz İş Kanunu’na tabi olarak en az 10 işçi, gazeteci, gemi adamı çalıştıran işverenler 01.01.2009 tarihinden itibaren çalıştırdıkları bu işçi, gazeteci ve gemi adamına ait o ay içinde yapacakları her türlü ödemeleri kanuni kesintiler düşüldükten sonra kalan net tutarı bankalar aracılığı ile yapacaklardır. İlgili yönetmelik 18.11.2008 tarih ve 27058 sayılı resmi gazetede yayınlanmış olup, 01.01.2009 tarihinde yürürlüğe girecektir.

İŞ KANUNUNA TABİ OLARAK ÇALIŞAN İŞÇİYE YAPILAN ÖDEMELER

İşyerleri ve işletmelerinde İş Kanunu hükümlerinin uygulandığı işverenler ile üçüncü kişiler, Türkiye genelinde çalıştırdıkları işçi sayısının en az 10 olması hâlinde, çalıştırdıkları işçiye o ay içinde yapacakları her türlü ödemenin kanunî kesintiler düşüldükten sonra kalan net tutarını, bankalar aracılığıyla ödemekle yükümlüdürler. Banka aracılığıyla ödeme yapması gereken işverenler, işveren vekilleri veya üçüncü kişiler, işyerlerinin bulunduğu mahalde banka şubesi bulunmaması ya da çalışanlara banka aracılığıyla ödeme yapılmasına imkân bulunmaması hâlinde ödemeler, T.C. Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü şubeleri aracılığıyla yapılacaktır.

BORÇLAR KANUNUNA TABİ OLARAK ÇALIŞAN İŞÇİYE YAPILAN ÖDEMELER

Borçlar Kanununa tabi olarak işçi çalıştıran iş sahiplerince, işçinin sözleşmede gösterilen veya adet olan ya da kendisinin bağlı bulunduğu genel vekâletname ile belirlenen her türlü ödemelerden öncelikle kanunî kesintiler yapıldıktan sonra işçiye net olarak ödenecek bakiye tutarının bankalar aracılığıyla ödenmesi hususunda iş sahiplerine zorunluluk getirilip getirilmemesi ve bu zorunluluğun kapsamı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ile Hazine Müsteşarlığından sorumlu Devlet Bakanlığı tarafından müştereken belirlenir.

5953 SAYILI KANUNA TABİ OLARAK ÇALIŞAN GAZETECİYE YAPILAN ÖDEMELER
 

5953 sayılı Kanuna tabi olarak Türkiye genelinde en az 10 gazeteci çalıştıran işverenler, çalıştırdıkları gazeteciye o ay içinde yapacakları her türlü ödemenin kanunî kesintiler düşüldükten sonra kalan net tutarını, bankalar aracılığıyla ödemekle yükümlüdürler. Gazeteci çalıştıran işverenler, aynı zamanda 5953 sayılı Kanun hükümleri dışında kalan ve İş Kanununda “işçi” tanımına giren kimseleri çalıştırmaları hâlinde, çalıştırılan gazeteci sayısı ile işçi sayısı toplamının en az 10 olması durumunda, çalıştırdıkları gazeteci ve işçiye o ay içinde yapacakları her türlü ödemenin kanunî kesintiler düşüldükten sonra kalan net tutarını, bankalar aracılığıyla ödemekle yükümlüdürler.

DENİZ İŞ KANUNUNA TABİ OLARAK ÇALIŞAN GEMİ ADAMINA YAPILAN ÖDEMELER

Deniz İş Kanununa tabi olarak Türkiye genelinde en az 10 gemi adamı çalıştıran işverenler veya işveren vekilleri, çalıştırdıkları gemi adamına, o ay içinde yapacakları her türlü ödemenin kanunî kesintiler düşüldükten sonra kalan net tutarını, bankalar aracılığıyla ödemekle yükümlüdürler. Hizmet akdi, işveren veya işveren vekili ile gemi adamı arasında, yazılı olarak Deniz İş Kanununun 6 ncı maddesinde belirtilen unsurları içerecek şekilde yapılır. Hizmet akdinde, ücretin ödeme zamanı ve yeri ile gemi adamının ödemelerinin yapılacağı banka hesap numarası da bulunur.

Ayrıca, Bankalar aracılığı ile yapılan ödemelerde, ödemenin niçin yapıldığı, yani ödemenin niteliği, hesabın açıklamasında belirtilecektir. 10 ve üzeri işçi çalıştıran işverenlerin 01.01.2009 tarihinden itibaren işçilere her türlü ödemeleri elden nakit olarak ödemeyecekleri için en kısa zamanda bankada hesabı olmayan işçilerine talimat vererek hesaplarını açtırmalarını sağlamalıdırlar. Cezai müeyyidesini soracak olursanız, 5953 sayılı kanununun 27.maddesi birinci fıkrası (a) bendi uyarınca, Deniz iş Kanununun 51.maddesi ikinci fıkrası uyarınca, İş Kanununun 102.maddesi birinci fıkrası (a) bendi uyarınca; İdari Para Cezası verilecektir. Saygılarımla,
 

Şakir GÜRLÜK

SM.Mali Müşavir

Kastamonu SMMMO-2008,
sakircihangir@hotmail.com
 

-Yazarın diğer makaleleri;

-Beş puanlık indirimden kimler yararlanacak ? (21.11.2008)

-MTV, TPC Kredi kartı ile ödenebilecek (06.11.2008)

-Kendi şirketlerinde sigortalı olanlar

-Sigortalı Sayılanlar ((4/a, 4/b, 4/c) (10.10.2008)

-Esnaf ve Sanatkara ‘‘0’’ Faizli Kredi Müjdesi

-ÇİFTÇİYE MAZOT VE KİMYEVİ GÜBRE MÜJDESİ (15.07.2008)

-MALİ TATİL 1 TEMMUZDA BAŞLIYOR

-ÖNCELİK ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİNDE

 

  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght © 2005 -2008  www.muhasebenet.net- www.muhasebenet.com - Türkiye'nin muhasebe rehberi. Her hakkı saklıdır.