Muhasebe   Maliye Vergi İletişim Vergi Takvimi
  MUHASEBE MAKALELER  2010
   Ana sayfa
   2010 Çalışmaları
   2010 Pratik Bilgiler
   Staj - Stajyer Rehberi
   Kanun-Mevzuat Rehberi
   Sosyal Güvenlik Rehberi
   Muhasebe Bilgi Rehberi

  Tekdüzen Hesap Planı

 

 

 


Fehmi GÜNAY

Hatay Vergi Dairesi Başkanı
M.B. Gelirler Başkontrolörü

www.muhasebenet.net

14.09.2010

 

VERGİ BORCUNDAN DOLAYI YURTDIŞI ÇIKIŞ TAHDİDİ UYGULAMASINDA YENİ DÖNEM

 

      I-GİRİŞ

    Malum olduğu üzere, daha önce Pasaport Kanununun 22’nci maddesi hükmü uyarınca, vergiden borçlu olduğu pasaport vermeye yetkili makamlara bildirilenler için yurtdışı çıkış tahdidi uygulanmaktaydı.

    Anılan hükmün Anayasaya aykırılığı iddiasıyla yapılan iptal başvurusu üzerine Anayasa Mahkemesinin 2007/81 karar sayılı kararıyla Pasaport Kanunun ilgili maddesindeki “… vergiden borçlu olduğu pasaport vermeye yetkili makamlara bildirilenlere …” bölümü Anayasaya aykırı bulunarak iptal edildi.

     İptal kararı sonrasında yurtdışı çıkış tahdidi, 6183 sayılı Kanununa eklenen 36/A maddesiyle yeni bir yasal dayanağa kavuşturulmuş olup bu hükümler uyarınca uygulanmaktaydı.

     12 Eylül 2010 tarihindeki halk oylamasıyla kabul edilen 5982 sayılı kanunla 1982 Anayasasında yapılan değişikliklerden biri de yurt dışı çıkış tahdidiyle ilgilidir. Buna göre vatandaşın yurt dışına çıkma hürriyeti, ancak suç soruşturması veya kovuşturması sebebiyle hâkim kararına bağlı olarak sınırlandırılabilecektir.

     Bu yazımızda mevcut uygulama ve Anayasa’da yer alan yeni hüküm çerçevesinde muhtemel düzenlemeler konusunda bir değerlendirme yapılmıştır.

     II-YURT DIŞINA ÇIKIŞ HÜRRİYETİNİN SINIRLANDIRILMASIYLA İLGİLİ ANAYASA VE YASA KURALLARI İLE DİĞER DÜZENLEMELER

       A-ANAYASA KURALI: ESKİ VE YENİ

   Anayasa’da 5982 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” la bir kısım değişiklikler yapılmış olup anılan yasa 13 Mayıs 2010 tarihli ve 27580 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yayımlandığı tarihte yürürlüğe girmiştir. 12 Eylül 2010 tarihinde yapılan halkoylamasında da yasa değişikliği %58 evet oyuyla kabul edilmiştir. www.muhasebenet.net

   1982 Anayasası’nın 23’üncü maddesi “yerleşme ve seyahat hürriyeti” başlıklı olup yurt dışına çıkma hürriyetinin, vatandaşlık ödevi ya da ceza soruşturması veya kovuşturması sebebiyle sınırlanabileceği kuralı benimsenmişti. Aynı madde hükmüne göre seyahat hürriyeti içinde mütalaa edilmesi gereken yurtdışına çıkma hürriyeti de kanunla sınırlandırılabilmektedir. Bu sınırlandırma suç soruşturma ve kovuşturması sebebiyle ve suç işlenmesini önlemek amaçlarıyla yapılabilir.

Değişiklik kanunuyla yukarıdaki fıkra, “Vatandaşın yurt dışına çıkma hürriyeti, ancak suç soruşturması veya kovuşturması sebebiyle hâkim kararına bağlı olarak sınırlanabilir” şeklinde değiştirilmiştir.www.muhasebenet.net

   Anlaşılacağı üzere, değişiklik öncesi Anayasa kuralına göre, “vatandaşlık ödevi” sebebiyle de yurt dışına çıkma hürriyeti sınırlandırılabilmekteydi. Ancak yeni düzenlemede vatandaşlık ödevi yurt dışına çıkma hürriyetini sınırlandırma sebepleri arasından çıkarılmıştır. Yine yeni düzenlemede hâkim kararına bağlı olarak sınırlandırma benimsenmiştir.

  Vatandaşlık ödevleri, 1982 Anayasasında çeşitli bölümler içinde çeşitli maddelerde belirtilmiş ödevlerdir. Bu ödevlerden biri de 73’üncü maddesinde hükme bağlanan “Vergi Ödevi”dir. Dolayısıyla, yeni hüküm uyarınca vergi ödevi sebebiyle vatandaşın yurt dışına çıkma hürriyeti sınırlandırılamayacaktır. Diğer bir deyişle vergi ödevinin yerine getirilmemiş olması belirli bir tutarı aşan vergi borcunun olması vatandaşın yurt dışına çıkma hürriyetini engelleyemeyecektir.www.muhasebenet.net

   Bununla birlikte Anayasanın anılan maddesindeki hükme göre, vergi suçlarından dolayı suç soruşturma veya kovuşturması sebebiyle ve suç işlenmesini önlemek maksadıyla yurt dışına çıkma hürriyeti hâkim kararına bağlı olarak sınırlandırılabilecektir. Ancak bunun için kanuni bir düzenleme gerektiği tabiidir. Nitekim bu husus Ceza Muhakemesi Kanununda düzenlenmiş olup bu husus başka bir yazı konusu edilecektir.

   B-VERGİ BORCUNA BAĞLI YURT DIŞI ÇIKIŞ TAHDİDİNE İLİŞKİN YASAL DÜZENLEME

   Vergi borçları sebebiyle yurt dışı çıkış tahdidi uygulaması 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsili Usulü Hakkında Kanunun 36/A maddesi hükmüne dayanmaktadır. Bu madde hükmüne göre, amme alacakları ile bunlara ilişkin zam ve cezalarını ödeme emrinin tebliğinden itibaren 7 gün içinde ödemeyen veya hakkında bu alacaklar sebebiyle ihtiyati haciz kararı alınan amme borçlusunun yurt dışına çıkışı, alacaklı tahsil dairesinin talebi üzerine ilgili makamlarca engellenmektedir.www.muhasebenet.net

   Anılan maddeye göre yurt dışı çıkış tahdidi, 100.000-TL ve üzerinde olan teminat altına alınmamış amme alacağı için uygulanabilmektedir.

   Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esasları belirleme yetkisi anılan maddenin son fıkra hükmü uyarınca Maliye Bakanlığına verilmiştir.

    C-DİĞER DÜZENLEMELER

Maliye Bakanlığı yukarıda belirtilen kanundan aldığı yetkisini kullanarak, Seri A Sıra No 1 Tahsilât Genel Tebliğinde uygulamanın usul ve esaslarını belirlemiş olup bu tebliğdeki yurt dışına çıkış tahdidi bölümü Seri A Sıra No 2 Tahsilât Genel Tebliğiyle başlığıyla birlikte değiştirilmiştir.

Ayrıca yurt dışı çıkış tahdidi konusunda 2009/2 seri nolu Tahsilat İç Genelgesi ile de uygulamaya yön verilmiştir.

 

     III-DEĞERLENDİRME

   Malum olduğu üzere 1982 Anayasası, 11’nci maddesinde Anayasa hükümlerinin, yasama, yürütme ve yargı organlarını, idare makamlarını ve diğer kuruluş ve kişileri bağlayan temel hukuk kuralları olduğu ve kanunların Anayasaya aykırı olamayacağı hususlarını benimsemiştir.

Anayasanın 175’nci maddesinin 6’ncı fıkrasına göre, halk oylamasına sunulan Anayasa değişikliklerine ilişkin kanunların yürürlüğe girmesi için halk oylamasında kullanılan geçerli oyların yarısından çoğunun kabul oyu olması gerekmektedir.

5982 sayılı kanunla yapılan Anayasa değişiklikleri arasında yer alan yurt dışına çıkma hürriyetinin sınırlandırılması ile ilgili hüküm de halk oylaması sonucu kabul edilmiş olup yürürlüğe girmiştir.

Bu hükümler dikkate alındığında, 6183 sayılı Kanunun yurt dışı çıkış tahdidi başlıklı 33/A maddesinin açıkça Anayasanın 23’üncü maddesine aykırılık teşkil ettiği anlaşılmaktadır. Anayasaya açıkça aykırı bir hükmün uygulanması söz konusu edilemez.www.muhasebenet.net

Bize göre, Anayasanın yeni kuralı gereği, vatandaşlık ödevi kapsamında vergi borçları sebebiyle vatandaşın yurt dışına çıkış hürriyeti engellenemeyeceği için 6183 sayılı Kanunun Anayasaya aykırı olan 36/A maddesine istinaden yurt dışı çıkış tahdidi konulamayacaktır. Konulmuş olanların da bundan böyle Anayasal dayanağı olmadığı için derhal kaldırılması gerekecektir.

     V-SONUÇ: ŞİMDİ NE OLACAK

   Anayasa değişikliği ile amme alacaklısı tahsil dairesine, yurt dışı çıkış tahdidi talep edebilme ve ilgili makamlara da bu tahdidi uygulama görevi ve yetkisi veren 6183 sayılı Kanunun 36/A maddesi açıkça Anayasaya aykırı bir duruma gelmiştir.

Bu durumda bu maddeye istinaden şimdiye kadar konulmuş olan yurt dışı çıkış tahditlerinin kaldırılması, bundan sonra da vergi borcu sebebiyle vatandaşlara yurt dışına çıkış tahdidi konulmaması gerekmektedir.

Mevcut yasal düzenlemeye göre yurt dışı çıkış tahdidi tahsil dairelerince yasadaki şartlar gerçekleştikçe Emniyet Makamlarından talep edilmektedir. Yine tahdidi gerektiren hususlar ortadan kalktığında tahsil dairesi Emniyet Makamlarına durumu bildirerek tahdidin kaldırılmasını talep etmektedir.

Ancak, bir vatandaşlık ödevi olan vergi borçları sebebiyle yurt dışı çıkış tahdidi konulması Anayasa değişikliğiyle hukuken mümkün olmadığı için tahsil dairelerinin Emniyet Makamlarından tahdidin kaldırılmasını istemesinin lüzumu da kalmamıştır. www.muhasebenet.net

   Diğer bir deyişle vergi borçları yüzünden yurt dışı çıkış tahdidini koyan makamlar, anılan yasa hükmü uyarınca Emniyet Makamlarıdır. Emniyet Makamlarının, tahsil dairelerinin tahdidin kaldırılması talebini beklemeden yurtdışı çıkış tahditlerini Anayasadaki değişiklik sonrası yerleşme ve seyahat hürriyeti hükümlerine istinaden re’sen kaldırması gerektiği düşünülmektedir.

 

www.muhasebenet.net

Yasal Uyarı

14.09.2010

  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght © 2005 -2010  www.muhasebenet.net- www.muhasebenet.com - Türkiye'nin muhasebe rehberi. Her hakkı saklıdır.