Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  Vergi Takvimi  I   2011 Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Çalışma Hayatı Rehberi

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   22  ARALIK  2010

  2011 Çalışmaları 

  Mükellef Rehberi 
  Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

 
 

Emekliliği evde bekleyen askerlik kıdemini alamıyor
 

Kamuda çalışırken askerlik süresini borçlanmış olanlar ve bu görevlerinden emekliliğe ayrılanlara askerlik sürelerinin kıdem tazminatı da ödeniyor. Ancak emeklilik yaşı gelmeden ayrılanlara askerlik süreleri için kıdem tazminatı ödenmez
İlgili bakanlıklar tarafından verilen görüşlerde, “506 Sayılı Kanun’un geçici 81. maddesine göre yaşlılık aylığı bağlanması için öngörülen sigortalılık süresini ve prim ödeme gün sayısını tamamlayarak kendi istekleriyle işten ayrılanlara hesaplanacak olan kıdem tazminatlarının hesabında borçlanılan askerlik hizmet süreleri ile memurlukta ve diğer kamu kuruluşlarında geçen hizmet sürelerinin dikkate alınmaması, ayrıca 375 Sayılı KHK kapsamında yapılan tazminatın da (750 TL) ödenmemesi bildirilmiştir” kararı benimsenmiştir. Yeni yasa çerçevesinde emekli olacağım zaman gerek tazminat gerekse de SSK emekli maaşımda bir düşüş olur mu?

Sayın okurum, kamuda çalışırken askerlik süresini borçlanan ve kamudan emekli olarak ayrılanlara askerlik sürelerinin kıdem tazminatı ödenir. Ancak, emeklilik yaşı gelmeden emeklilik yaşını evinde beklemek isteyenlere ise bu sürenin kıdemi ödenmemektedir. Öte yandan 1475/14-5 gereğince yine emeklilik yaşını evinde beklemek isteyenlere sadece son çalıştıkları kurumdaki kıdem tazminatları ödenir. İleride yaşlarını tamamlayıp emekli olduklarında da alamadıkları diğer kamu kurum ve kuruluşlarındaki memuriyet sürelerine ait kıdemleri veya ikramiyeleri de ödenmelidir. 1475/14-5 gereğince SGK’dan “Kıdem tazminatı alabilir” yazısı alıp işyerinize verir ve aynı gün işinizden kıdem tazminatınızı alarak ayrılabilirsiniz. Emekli aylığınıza gelince, bundan sonra emeklilik yaşınızı çalışmadan geçirirseniz ileride alacağınız emekli aylığında bir eksilme olmaz. Ancak, bundan sonra ayda 2500 liradan az brüt ücretle çalışırsanız ileride alacağınız emekli aylığı her ay düşer. Mesela, günlük asgari ücretle SGK’ya bildirilirseniz ileride alacağınız emekli aylığı her ay 2.25 lira düşer.
Yoksula zekât kadar yardım verilmesi bile çok görülüyor
Dokuz sigortadan sekizi ülkemizde var. 2000 yılına kadar bunlardan yedisi uygulanmış, bu tarihten itibaren de sekizincisi olan işsizlik sigortası uygulamaya girmiştir. En sonuncusu olan aile yükleri (yardımı) sigortası ise halen başlamamıştır. Ülkemizde yaklaşık 2.5 milyon aile yoksulluk-açlıkla mücadele etmektedir. Bu aileleri 4’er kişi olarak düşünsek, yaklaşık 10 milyonluk bir nüfusla karşı karşıya olduğumuzu görürüz. CHP’nin getireceği Aile Yükleri Sigortası, aylık geliri 600 liradan az olan ailelerin gelirlerinin 600 liraya tamamlanmasıdır. 2.5 milyon ailenin sıfır geliri olduğunu düşünsek bile yıllık maliyeti 18 milyarı geçmeyecektir. Bu rakam GSMH’nin yüzde 1.5’i kadardır. Bilirsiniz, İslam dinine göre servetinizin yüzde 40’ını zekât olarak dağıtmak zorundasınız. Ülkemizin bir yıl ürettiği değer olan ve bizlere GSMH olarak bildirilen rakam, 900 milyar dolar kadardır. Bunun 40’ta 1’i ise 33 milyar liradan fazladır.
İŞKUR, tehditle işverenlerden çalışanları hakkında bilgi istedi
İŞKUR, yasal bir zorunluluk olmadığı halde, çalışanların mesleklerini içeren bilgilere ait kodların işverenlerce SGK e-bildirge sisteminden bir an önce doldurulmasını istemiş ve “Bunu yapmazsanız, bunu yasa çıkartıp zorla yaptırırız” tehdidinde bulunmuş. Gerek istem gerekse sonundaki tehdit, devletin ciddiyetiyle bağdaşacak gibi değil. Bakın ne demişler: “Bilindiği üzere, 01.08.2009 tarihinden sonra işten çıkış veya işe giriş bildirimi olmayan sigortalıların ‘meslek adı ve kodunun’ tespit edilebilmesi amacıyla e-bildirge sistemine ‘İş-Kur Meslek Kod Giriş/Güncelleme’ alanı eklenmiştir. Bu itibarla, işverenlerimizin çalıştırmış oldukları sigortalılara ilişkin meslek kodlarını ebildirge ana mönüde mevcut ‘İş-Kur Meslek Kod Giriş/Güncelleme’ ekranları vasıtasıyla her bir sigortalı için bir kereye mahsus olmak üzere, sisteme kaydetmeleri gerekmektedir. Söz konusu kayıt işlemlerinin yapılması, 2010 Kasım ve Aralık aylarına ilişkin aylık prim ve hizmet belgelerinde bildirilen sigortalılar için serbest alan düzenlenmiştir. Serbest alan olarak yapılan düzenlemeden gerekli verimin elde edilememesi halinde, uygulamanın zorunlu alan haline getirilmesine yönelik çalışmalar yapılacaktır. İşverenlerimize önemle duyurulur.”
Ali Tezel
atezel@htgazete.com.tr
Habertürk

 
   
Yasal Uyarı
 
   

 
 

 

 

 
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght  © 2005-2011 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.