Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  Vergi Takvimi  I   2011 Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Çalışma Hayatı Rehberi

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   26  ARALIK  2010

  2011 Çalışmaları 

  Mükellef Rehberi 
  Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

 

Hizmet tespit davasını kazandığı halde hizmet alamayan vatandaşın suçu ne?

Gerek 506 sayılı yasa uygulamalarında gerekse 5510 sayılı yasaya göre işten ayrıldıktan sonra 5 yıl içerisinde dava açılarak hizmet tespiti yaptırılabiliyor.
Bununla ilgili hüküm 5510 sayılı kanunun 86. maddesinde şu şekilde düzenlenmiş. “Aylık prim ve hizmet belgesi işveren tarafından verilmeyen veya çalıştıkları Kurumca tespit edilemeyen sigortalılar, çalıştıklarını hizmetlerinin geçtiği yılın sonundan başlayarak beş yıl içerisinde iş mahkemesine başvurarak, alacakları ilam ile ispatlayabilirlerse, bunların mahkeme kararında belirtilen aylık kazanç toplamları ile prim ödeme gün sayıları dikkate alınır.”
Sosyal Güvenlik Kurumu denetim elemanlarınca yapılan denetimlerde beyana dayalı olarak en fazla bir yıl öncesine kadar bir süre için sigortalılık kazanılabilirken kayıt belgelere dayanılarak yada mahkeme kararı ile daha geriye doğru hizmet kazanılabilmektedir.
Kişiler tarafından açılan hizmet tespit davaları kazanılması halinde Sosyal Güvenlik Kurumu söz konusu davaya ilişkin hizmetin primi ödenmeden bu sigortalıya hizmeti vermemektedir.
Hizmet tespit davasında taraf olan iş yerleri çoğunlukla faaliyette olmamakta, dolayısıyla bu primin iş verenden tahsili de mümkün olmamaktadır.
İşte bu halde Sosyal Güvenlik Kurumu davayı kazanan vatandaşa, mahkeme kararına rağmen hizmetini vermemekte, iş verenden tahsil edemediği primleri sigortalıdan tahsil etmeye çalışmaktadır.
Uzun süren mahkemeler sonrası birde bu şekilde para ödemek durumunda kalan sigortalıların bu ödemeyi yapmaları hakkaniyetle bağdaşmamaktadır.
Sosyal Güvenlik Kurumunun bu konuda sigortalılar lehine uygulama başlatması yerinde olacaktır.

Ahmet ŞERİF /
ahmet.serif@yahoo.com / Y.Çağ

 
Yasal Uyarı
 
"Siz, hala size yardımcı olabilecek birilerinin olmadığını mı zannediyorsunuz" MuhasebeNet,

 "Türkiye'nin Muhasebe Rehberi" Türkiye'nin en çok ziyaret edilen tamamen ücretsiz muhasebe web sitesi. Teşekkürler Türkiye...

 
 

 

 
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght  © 2005-2011 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.