Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  Vergi Takvimi  I   Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Çalışma Hayatı Rehberi

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   02 HAZİRAN 2011

  2011 Çalışmaları 

  Mükellef Rehberi 
  Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

 

 

 

SSK ve Bağ-Kur sigortalı çalışmaya başlayanın yetim aylığını keser

 

Soru: 30 Mayıs 2011 pazartesi tarihli yazınızda “Sigortalı çalışan kız çocuğu emekli sandığın'dan yetim aylığı alabilir” başlıklı yazınızda babası vefat edip, özel sektör ya da devlet kurumunda, örnek olarak SSK sigortalı çalışan yetim kız çocuğu, babasından dolayı emekli sandığından yetim aylığı alabilir' denilmiş. Fakat ben geçen aylarda babamın vefatından dolayı, SGK' dan yetim aylığı almakta iken sigortalı olarak işe başladım. Bu haftada sigorta kaydım yapıldığında, ekranda yetim aylığımın kesildiğine dair uyarı geldi. Peki şuan böyle bir yasa var mı? Ben nereye başvurup sigortalı çalışırken aynı zamanda da emekli yetim aylığımı tekrar geri alıp devam ettirebilirim?

Cevap: Yetim aylığı alıp almamanız babanızın tabi olduğu sosyal güvenlik kurumuna göre değişiyor. Sözünü ettiğiniz yazımızda da belirttiğimiz gibi Emekli Sandığı, sigortalı çalışan kız çocuğuna ana veya babasından dolayı yetim aylığı öder. Dolayısıyla babanız Emekli Sandığı mensubu ise, sigortalı çalışmanızdan dolayı yetim aylığınız kesilmez. Yetim aylığınız memur olarak çalışmanız veya evlenmeniz halinde kesilir. Bunlar dışındaki nedenlerle kesilmez. Ancak, Bağ-Kurdan veya SSK dan yetim aylığı alıyorsanız, sigortalı çalışmaya başladığınızda yetim aylığınız kesilir. Bu durum yasalar arasındaki farklılıktan kaynaklanıyor.

Ekrem SARISU / POSTA

Kaynak. http://www.yaklasim.com/basindamevzuat/kanunlar/001/001080001.htm

 

02.06.2011
 
Yasal Uyarı
 
 

 

 

 

 
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)

Copyrıght  © 2005-2011 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.