Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  Vergi Takvimi  I   Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Çalışma Hayatı Rehberi

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   03 HAZİRAN 2011

  2011 Çalışmaları 

  Mükellef Rehberi 
  Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

 

 

 

 

SON GÜNLERİN SOSYAL GÜVENLİK MODASI ÇİFTE EMEKLİLİK GERÇEĞİ

 

30.01.1966 yılında doğdum.21.10.1985 tarihinde ticari minibüsten dolayı Bağ-Kur Kayıtım yapıldı.03.10.1990 yılına kadar Bağ-Kur'lu Oldum.01.06.1989 yılında SSK'lı olarak Tarım Satış Kooperatifinde işe başladım.
1991 yılında 150 günüm SSK kayıtlarında görünmüyor.Dönem Bordrosunun verilmediğini söylüyorlar.
Boşluk yapmadan kesintisiz olarak çalışıyorum.16 aylık Bağ-Kur SSK çakışmam var.
Ne zaman Emekli Olurum?6111 sayılı Kanununa göre yapılan değişiklik ile çifte emekli olabilir miyim?-İlhami Ö.

İlhami bey sorunuza cevap vermeden önce son günlerde en çok konuşulan konuların başında gelen çifte emekliliği tüm okurlarımız için açıklamasını yapmak istiyorum.
Kısacana çifte emeklilik diye bir sistem Türk Sosyal Güvenlik Sisteminde bulunmuyor.Kısmen de olsa çifte emeklilik yurtdışı çalışanlarda olabiliyor.Onlarda Türkiye’de borçlanıyor ülkemizden emekli oluyorlar.Kendi çalışmalarından da yurtdışından emekli oluyorlar.Bunlar çifte emekli diyebiliriz.
Bazen de Emekli Sandığında çalışanların nadiren SSK geçen Hizmetlerden dolayı iki kurumdan emekli maaşı alma durumları ortaya çıkıyor.(Bu konuda Ali Tezel üstadın yazıları mevcuttur.)
Son günlerde 5510 sayılı Kanunun 53 maddesine dayanılarak çifte emeklilik diyerek çalışanların kafası karıştırıldı.(Bana göre bu kafa karıştırmaya bazı sosyal güvenlik yazarları da katılınca,ortam hayli şenlendi.Seçim yatırımı olduğu için bu haber günlerce basın yayın organlarında yayınlanıyor ve işleniyor.)
Yeni yapılan düzenleme ile çalışma üstünlüğü kuralı getirildi.
Örneğin Devlet Memuru aynı zamanda İşçi aynı zamanda İşveren olursa sigortalılığın tekliği ilkesi gereğince Devlet Memurluğu geçerlidir.Sizin aynı zamanda Hem devlet memuru iken hem de İşçi olarak prim ödense de devlet memurluğu prim günleriniz dikkate alınacak,aynı döneme denk gelen işçi priminiz dikkate bile alınmayacaktır.Burada sizin çifte emekliliğiniz söz konusu değildir.
Yıllardır mahkemelerde sigortalılığın üstünlüğü ilkesi ile davalar açılıyor.Kurum her açılan davayı kaybediyordu.
01.03.2011 tarihinden önce ;
Önce başlayan sigortalılık sonra başlayan karşısında baskın oluyordu.
İşveren konumunda olan bir kişi kesintisiz Bağ-Kur'a prim ödüyorsa,İşçi olduğunda ilk başlayan işverenlik olduğundan işçilik de geçen hizmet süreleri geçerli sayılmıyordu.Bir de kayıtları açık olduğunda sorunların altından kalkamıyordu.
Bazen de bu uygulamanın tersi oluyordu.İşçi olarak sigortalı olan bir kişi işveren olduğunda bir gün dahi ara verirse işçilikten doğan sigortalılığı düşüyor.İşveren yönünden olan Bağ-Kur sigortalılığı devreye giriyordu.
5510 sayılı Kanunun 4-1(a)(SSK) ve (b)(Bağ-Kur) bendine tabi sigortalılığın çakışması nedeniyle (a)(SSK) bendi kapsamındaki sigortalılığı esas alınanlar 01.03.2011 tarihinden sonra yazılı talepte bulunmak ve 82. maddeye göre belirlenen prime esas kazanç alt sınırı ve üst sınırına ilişkin hükümler saklı olmak kaydıyla, (b)(Bağ-Kur) bendi kapsamındaki çalışmasından dolayı talep tarihinden itibaren (b)(Bağ-Kur) bendi içinde prim ödeyebileceklerdir. Ancak, (a)(SSK) ve (b)(Bağ-Kur) bendi için ödenecek primlerin toplamı prime esas kazancın üst sınırından fazla olamayacaktır.
Sigortalılık hallerinin çakışması nedeniyle 4-1(a)(SSK) bendi kapsamındaki sigortalılığı esas alınanlardan (b)(Bağ-Kur) bendi kapsamında prim ödemek isteyenler iş kazası ve meslek hastalığı sigortasından sağlanan haklar yönünden 4-1(b)(Bağ-Kur) bendi kapsamında, kısa vadeli sigorta kollarından sağlanan diğer yardımlar ile uzun vadeli sigorta kollarından sağlanan yardımlar yönünden ise 4-1(a)(SSK) bendi kapsamında sigortalılık statüsünde değerlendirilecektir.
Artık 01.03.2011 tarihinden itibaren üstünlük ilkesi SSK geçti.Bağ-Kur ise ikinci plan oldu.
Burada size iki seçenek sunuldu.Artık Bağ-Kur'lu iken işyerinizi kapatmadan,Şirket ortaklığınızı devretmeden İşçi olabilecek SSK'ya tabi prim ödeyeceksiniz.
Bütün ödediğiniz primler SSK'ya sayılacaktır.
Gün 30 sayılacak SSK+Bağ-Kur Primleriniz ise Tavan Miktarını geçmeyecektir.
Örnek :İlhami Bey Bağ-Kur'a 30 Gün karşılığında 800 TL. ödediniz.SSK aynı ay 25 gün ödediniz onunda karşılığında 1500 TL.
Toplamda 25 gün ve 2300 Prim olarak kayıtlara geçecektir.
Bağ-Kur ödediğiniz primler Kısa vadeli sigorta kollarında SSK ödeyecekleriniz ise Kısa ve Uzun Vadeli sigorta kollarından değerlendirilecektir.
Şimdi sizler basın da çıkan yazılara dayanılarak hem SSK hem de Bağ-Kur'dan maaş alırım diyorsunuz.
İşin gerçeği Türkiye’de tek emeklilik sistemi vardır.
21.10.1985 tarihinde Bağ-Kur'lu olmuşsunuz.Bu başlangıcınız SSK sayıldığından 25 yıl 49 yaş 5300 gün ile emekli olabilirsiniz.
Çakışan süreleriniz ise o dönemdeki sigorta üstünlüğü ilkesi ile iptal edilecektir.Bağ-Kur'a geçmiş yıllardan borcunuz var ise SSK çakışan sürelerinizin işçi ve işveren payını da kapsayacak şekli ile mahsuplaşma yapabilirsiniz.
1991 yılında 150 gününüz görünmüyorsa Dönem bordolarını araştırın yada o döneme ait bordroların SSK'na verilerek kayıtlara geçmesini sağlayınız.
Şu anda 01.06.1989 yılından itibaren kesintisiz çalıştığınız için 25 yılınız dolmuştur.Gün probleminiz bulunmuyor.30.01.2015 tarihinde emekli olabilirsiniz.
5510 sayılı kanunun 53.maddesi 01.03.2011 Tarihinden itibaren Hem İşçi hem de işveren konumunda çalışanları ilgilendiriyor.Sizin bu çifte emeklilik işiniz şu anda İşveren sıfatınız olmadığı için mümkün görülmemektedir.
Unutmayın:
Reform yutturmacası ile maaşlar artmıyor.Aylık 2500 TL'nin altında kazançlar ilerde alacağınız emekli maaşlarınız düşürüyor.
**
11.03.1964 doğumlu eşim 1982 yılında 3 aylık bir SSK hizmeti var, bu güne kadar başkaca bir sosyal güvenlik kurumuna tabi çalışması yok.Ev hanımı, 89-91-92 yıllarında olmak üzere 3 doğum yaptı, bu durumda eşimin borçlanma imkanı var mı? Emekli olabilmesi mümkün müdür?-İ.Öztürk
Sayın Öztürk emekli olmak da mümkün olmayan diye bir kelime yoktur.Yeter ki siz emeklilik ile ilgili haklarınıza sahip çıkın bilinçli olun.Kayıt dışı çalışmayın yasal statüye göre emekli olabilirsiniz.
Bunun içinde öncelikle sizin eşinizin SSK'dan emekli olması için 20 yıl 40 yaş 5000 güne ihtiyacı var.
İlk defa sigortalı olduğunuz tarihten sonra üç doğum yaptığınızdan iki doğumu borçlanma hakkınız var.
Sizin eşinizin yaş ve yıl problemi yok tek problemi gün olduğunu görmekteyiz.
90 gün priminiz 4 yıl karşılığında borçlanma ile 1440 gün toplamda 1530 gün yapar.3470 gününüz kalacaktır.Bunun içinde isteğe bağlı sigortalı olursanız 2200 gün kadar öderseniz.1270 gün kadar SSK'lı bir işte çalışırsanız 5000 gün ile emekli olursunuz.
3600 Günden de emekli olabilirsiniz.
58 yaşına kadar 90 gün ve ayrıca 2 doğum borçlanması ile 1440 gün toplamda 1530 gününüz olur.800 gün kadar isteğe bağlı,1270 gün SSK'lı çalışırsa emekli olur.
Burada unutmayın!
SGK Tuzağına düşmeme adına Doğum Borçlanmasını SSK'lı çalışırken yapınız.
Kesinlikle isteğe bağlı prim öderken Doğum borçlanması yapmayın Bağ-Kur’a sayılır.
Emeklilik şartlarınız 5400 güne taşırsınız.
Hem daha az emekli maaş alırsınız hem de üzülürsünüz.

VEDAT İLKİ
Sorularınızı bekliyorum.
vedat.uzman@gmail.com

 

03.06.2011
 
Yasal Uyarı
 
 

 

 

 

 
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)

Copyrıght  © 2005-2011 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.