Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  Vergi Takvimi  I   Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Çalışma Hayatı Rehberi

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   03 HAZİRAN 2011

  2011 Çalışmaları 

  Mükellef Rehberi 
  Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

 

 

 

Ücreti ödenmeyen işçi tazminat alır mı?

 

İsmi bizde saklı olan okurumuz; "bir dershanede öğretmen olarak 8 yıldır çalışmakta olduğunu, iş yerinin uzunca bir süredir maaş ödemelerini bankaya yatırmayı aksattığını, şubat ayı dahil maaşının bankaya yatmadığını, iş akdini feshettiğinde işsizlik ödeneği ve kıdem tazminatı alıp alamayacağını" soruyor. İşverenlerin çeşitli nedenlerden dolayı işçi ücretlerini bazen süresinde ödemedikleri görülmektedir. Ücretle ilgili olarak 4857 Sayılı İş Kanunu'nun 34. maddesinde, işçi ücretlerinin en geç 20 gün içinde ödenmesi gerektiği hükme bağlanmıştır.

Ücretini aylık olarak alan işçilerin, çalıştıkları ayı izleyen ayın 20'sine kadar ödenmemesi halinde işçinin iş görme borcunu yerine getirmeyebileceği ve gününde ödenmeyen ücretler için mevduata uygulanan en yüksek faizin uygulanacağı belirtilmiştir.

Bu durumda olan işçilerin izleyebileceği iki yol bulunmaktadır. Birincisi, işi bırakmadan her gün mesai zamanlarında işyerine gelmek, ama çalışmamak ve ücrete hak kazanmak. İkincisi de 4857 sayılı İş Kanunu'nun 24/II-e fıkrası gereğince haklı nedenle işten ayrılarak işverenden kıdem tazminatı ile diğer işçilik haklarını (ücret, ikramiye, kullanılmayan yıllık ücretli izinlerin parası vs.) istemektir.

Diğer bir deyişle hizmet akdinin, 4857 Sayılı İş Kanunu'nun 24. maddesinin (I), (II) ve (III) numaralı bentlerine göre işçi tarafından feshedilmesi halinde, 4447 Sayılı Kanun'da yer alan işsizlik sigortası yardımlarından yararlanabilecektir.

Ancak, hizmet akitlerinin sona ermesinden önceki son üç yıl içinde en az 600 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş ve işten ayrılmadan önceki son 120 gün içinde prim ödeyerek sürekli çalışmış olmaları kaydıyla işsizlik ödeneği almaya hak kazanılacaktır.

Son şekliyle tüm vergi kanunları

Ülkemizde, en sık değişiklik yapılan alanlardan birisidir vergi mevzuatıdır. Neredeyse her yıl onlarca vergi kanununda değişiklik yapılır.

Özellikle son dönemde 6217, 6215, 6111, 6009, 5953, 5951, 5942, 5897, 5810 ve 5838 sayılı yasalarla son iki yılda çok sayıda değişiklik yapıldı. Çıkarılan bu yasalar sonucunda, neredeyse uygulamacıların bile vergi mevzuatındaki değişiklikleri takip etmesi oldukça zorlaştı. Vergi uygulamaları konusundaki çalışmalarından dolayı bir çok okurun yakından tanıdığı Eski Baş Hesap Uzmanı (Yeminli Mali Müşavir) Musa Örmeci; 6217 Sayılı Yasaya göre son şekliyle "Tüm Vergi Kanunları" isimli kitabının 9. baskısını yayınladı. Her yönüyle doğru, kapsamlı, güvenilir, pratik ve kullanışlı bir elaltı kitabı olan bu eser, Nisan 2011 tarihi itibariyle güncellenmiştir.

Kitapta, vergi kanunlarında değişiklik yapan kanunlar aynen verilmek yerine değişiklik yapan kanunun her maddesinden, değiştirdiği kanun maddelerine yollamada bulunularak bir yandan değiştirilen ya da getirilen hükümlerin takibi sağlanmış, diğer yandan hükümlerin kitapta mükerrer olarak yer alması önlenmiştir. Böylece kitabın pratikliği sağlanmıştır.

Özellikle yeminli mali müşavirler, serbest muhasebeci mali müşavirler, serbest muhasebeciler, muhasebe müdürleri, personel müdürleri, öğretim üyeleri, öğrenciler, avukatlar ve konuya ilgi duyan diğer tüm kullanıcılara tavsiye ettiğimiz bu kitapta, 100'den fazla vergi kanununun en son şeklini bulabileceksiniz. Kitapta ayrıca, kanun maddeleriyle ilgili tüm genel tebliğler, Bakanlar Kurulu kararları, tüzük ve yönetmelikler, değişiklikler ile değişiklilerin tek tek yürürlük ve geçerlilik tarihleri, yürürlükteki vergi ve stopaj oranları, Kanun maddelerinin zaman aşımı süresi içindeki değişmeden önceki şekli gibi son derece güncel ve önemli bilgilere kolayca ulaşabileceksiniz.

Eski Baş Hesap Uzmanı Musa Örmeci tarafından büyük bir titizlik ve özveriyle hazırlanan ve 1021 sayfadan oluşan "Tüm Vergi Kanunları" elaltı kitabından edinmek isteyenler "Göztepe Mah. Hisar Evleri Çamlı Sok. G2 Blok No:7/B Beykoz/İstanbul" adresine bizzat başvurabilecekleri gibi 0 (216) 465 87 18 nolu telefondan bilgi alabilir veya istemde de bulunabilirler.

RESUL KURT / DÜNYA

 

03.06.2011
 
Yasal Uyarı
 
 

 

 

 

 
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)

Copyrıght  © 2005-2011 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.